Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmiletý chlapec se spolu s rodiči přistěhoval na bratislavské sídliště. Ještě tu nikoho nezná, dokonce mezi domy zabloudí. I ve škole jej pronásledují problémy: spolužáci je odmítají přijmout mezi sebe. Hoch proto přestane do školy chodit, vymýšlí si onemocnění a do svých lží se stále silněji zaplétá. Únik hledá v kresbách: uniká potom do svého kresleného světa. Předností snímku, do češtiny přeložitelného jako Čmáranice, je snaha o neotřelé zachycení dětských problémů bez zbytečného ponaučování nebo idealizace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

anderson 

všechny recenze uživatele

Občas mi spadne sánka, keď vidím ako málo slovenských užívateľov hodnotí takéto kultové veci. A tých pár hodnotiacich čo sa tu prezentujú asi malo pri pozeraní zatvorené oči. TECHNICKÁ POZNÁMKA: Hlavný predstaviteľ záškoláka Jakuba HENRICH HLOCKÝ "zahviezdil" aj v ďalšej kultovke CHLAP PREZÝVANÝ BRUMTELES. (4.8.2008) ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Rád sleduji normalizační rodinné filmy, zvlášť ty s příměsí dramat a psychologie. Bohužel tento byl pro mě spíš zklamáním. Přestože dle oficiálního textu distributora divák před shlédnutím filmu nabyde dojmu, že hlavní hrdina Jakub je šikanovaný chudáček, pravda je trochu jiná. Ne všichni spolužáci se k němu chovají odmítavě, někteří by ho rádi přijali mezi sebe, ale on je k nim nepřátelský a odměřený. Doma rodičům neustále lže, víc jak týden chodí za školu a courá se po městě. Sousedům v baráku rozbije okno a pak se jde jen tak přiznat, zaculí se, že to otec zaplatí a vše je vyřešeno a odpuštěno. A za to vše je ještě odměněn novým bicyklem. Navíc mě ve filmu dost iritovaly ty kreslené pasáže, které jsem přetáčel. Podle mě jsou zcela zbytečné, na děj nemají vůbec žádný vliv. Předabovaný Čenský je blbý nápad, copak tehdy nebývaly celkem běžné smíšené rodiny, kdy jeden z rodičů byl Čech a druhý Slovák? Rád bych dal lepší hodnocení, kdyby byl Jakub alespoň trochu sympaťák, ale takhle ze zmíněných důvodů nemohu. Lepší 2 * a 40% ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nevím, mně to nijak neoslovilo. Ačkoliv jsem se snažil chápat pohnutky přesídleného chlapce k jeho skutkům, nějak výrazněji se do jeho pocitů vžít se mi nepodařilo. Snad to bylo tím, ži hlavní hrdina byl krajně nesympatický. Podivný byl i barytonem předabovaný Čenský. Některé epizodky byly fajn, například ta s ajznboňákem. Co mne iritovalo byly ty animace... Ale za jedno palec nahoru. Žele-zničár totiž neničí koleje, on je může i utahovat :-). * * ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JA SOM ŽELEZNIČIAR." ,,TY NIČÍŠ ŽELEZO?" __ Problémom ,,Čarbaníc" je, že hoci majú príbeh, iba nejednoznačne možno povedať, čo ním chcú vyjadriť. Téma záškoláctva tu vo svojej podstate nevyznieva ako závažný problém, ale iba ako neškodná avantúra, čo sa po pár týždňoch znovu urovná. Dať filmu v závere nejakú jednoznačnejšiu pointu (viď. Anderton-om spomínaná jazda bicyklom) by mu len prospelo. Ozvláštňujúcim a najzaujímavejším prvkom sú tu preto animované pasáže (najviac ma zaujala ,,nočná mora"), ktorých nápaditú viacvýznamovosť možno nevie detský divák ešte naplno oceniť. Po zjednocujúcich úpravách by uspeli aj samostatne a nepochybne by sa patrili medzi popredných zástupcov našej animovanej tvorby. Aj niektorým záberom nedostavanej Petržalky nemožno uprieť istú poetiku. (144. hodnotenie, 13. komentár k filmu) ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ďalší slovenský film, kedy nazeráme na život očami detí. Tentokrát a podobne ako tomu bolo v prípade Solanovho A pobežím až na kraj sveta - je to hlavne o problémoch s akými sa deti musia vysporiadávať. Solan sa sústredil na dedinský život a Štefankovičová na život mestský - konkrétne ten v Petržalke. Film je obzvláštnený animovanými sekvenciami, ktorých význam mi bol priznám sa trocha ukrytý - nepôsobia ako fantázie dietaťa - hlavne keď sa tam objaví Einstein a už vôbec nemajú funkciu doplnenia dejovej línie. Každopádne sú ale zaujímavé a robia dielo zaujímavejším a asi detskému divákovi aj bližším. Film je znova bez moralizovania, poučovania s rýdzo sociálnymi významami, ktoré majú presah do výchovy - či už rodičovskej, alebo tej v škole. Hlavný hrdina ale nie je taký sympatický ako Majka Tárajka, ale ani nelezie na nervy. Film rozhodne nestarne - lebo rozpráva o univerzálnych problémoch dospievania. Ale nezanechal na mňa až taký výrazný dojem aby som sa k nemu dakedy vracal - Je to hlave tým, že postráda výraznejší autorský rukopis - ale ako debut je to viac ako dostačujúce. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (6)

  • V jednej scéne sa hlavný hrdina prechádza po železničnej časti bratislavského Starého mosta, kde stretne údržbára koľajiska. Rok po premiére bola táto časť mosta definitívne uzatvorená a železničná trať zrušená. (BlueNeon81)
  • Takmer všetky exteriéry sa natáčali na bratislavskom sídlisku Petržalka medzi novostavbami panelových domov a v zrúcaninách pôvodnej zástavby rodinných domov. (BlueNeon81)

Reklama

Reklama