Reklama

Reklama

Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Shlédnutí Čaroděje jsem neustále odkládal, jelikož jsem si pod tím představoval něco jako filmy Tima Burtona, což opravdu není můj šálek kávy. Sice se ukázalo, že Burton z Čaroděje ze země Oz hodně čerpá (Mlaskaly převlekl do latexu a hle, máme Umpa Lumpy, jak zvrhlé), ale na rozdíl od jeho filmů je tahle nesmrtelná klasika přes svou přestřelenou vizualizaci snesitelná, a co víc - dokonce docela příjemná a zábavná. Vadil mi snad jedině nejpodivnější lev v dějinách kinematografie, na druhou stranu alespoň není glorifikován jako král zvířat a pán tvorstva, jak je ve 20. století zvykem, což je pro mne další plus tohoto filmu :). ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Hollywoodská technicolorová pohádka nezklame ani v novém století, přítomnost hned pěti režijních velikánů se zkrátka na celkové vizuální estetice a svěží výpravnosti zapřít nedá. Obraz vypadá opravdu krásně, byť na takhle ostré a křiklavé zabarvení nejsme moc zvyklí, titulní postavičky se vydařily herecky i charakterně (zbabělý lev je skvělý) a primitivní obsah podpořený do zblbnutí se opakující ústřední melodií plní svůj účel coby zprostředkovatel formálně kreativní výpravy a chytré situační komiky také na jedničku. A co se týče toho humoru, chvílemi je to pochopitelně dětinské, ale například závěr u čaroděje mě svými nadčasovými satirickými myšlenkami vyloženě srazil do kolen. 85% ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Stále krásná pohádka, která je v restaurované verzi snad ještě krásnější. Uplynulo dost let od toho pošmourného odpoledne, kdy jsem Čaroděje ze země Oz viděl poprvé. Od té doby jsem narážel na samé odkazy (nejvíc se mi samozřejmě líbily ty v podání Stephena Kinga v Temné věži) na něj a vždycky se mi vybavila nádherně milá (jak jinak) magická atmosféra. Dnes jsem si Čaroděje užil v originální verzi s krásným obrazem i zvukem... A jsem prostě zase okouzlený.__P.S. A hrozně moc se těším na Oze od Sama Raimiho. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Film byl časopisem ”Premiere” označen za jeden z ”dvaceti nejpřeceňovanějších filmů všech dob”. Naprostý souhlas. Tohle jsem bral jako nějakou parodii na kvalitní film, jenže tohle bylo myšleno vážně a dokonce se Čaroděj objevuje v žebříčcích nejlepších filmů všech dob. No třeba někdy za deset let kdy si nejdříve tohle utrpení pustím pochopím jeho kouzlo a sílu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vidieť Čarodejníka z krajiny Oz je povinnosťou každého fanúšika filmu, ktorý k predmetu svojho záujmu pristupuje zodpovedne. A ja som sa tešil, že televízia ponúkla toto klasické dielo. A ešte viac som sa tešil, keď som videl záverečné titulky. Pretože taká je klasika. Každý ju chce mať absolvovanú, aby pôsobil ako vzdelanec, a málokomu sa do nej chce. Over the Rainbow mám vo svojej Top 4000 už dlho a ani pozretie filmu nič nezmenilo na mojej istote, že je to jediná pretrvávajúca hodnota filmu. Zvyšok zostarol a bolo by špekuláciou, ak by som sa snažil odhadnúť čím a nakoľko oslovil vtedajšiu generáciu divákov. Osobne si myslím, že bublina, ktorá sa okolo filmu vytvorila, je bezobsažná a súčasných divákov už nemá čím osloviť. ()

Galerie (174)

Zajímavosti (190)

  • Ve filmu hrálo 124 liliputánů. (M.B)
  • Jakápak tajemství krouží kolem nejoblíbenějšího muzikálového čísla všech dob nazvaného "Over the Rainbow"? Píseň totiž získala Oscara, přestože ji po nepříznivé reakci předpremiérového publika nejprve vystřihli. Nezdá se vám, že stále působí dojmem, jako by ji do filmu "dolepili"? Skladatele Harolda Arlena napadlo ústřední téma "Over the Rainbow" ve chvilce inspirace, jenže uprostřed se zarazil a nemohl dál. Jeho textař Yip Harburg mu pomohl návrhem, aby Arlen zkusil použít motiv pískání, kterým přivolával svého psa. (Wences)
  • Černobílé šaty, které má na sobě Dorotka (Judy Garland) v „sépiovém světe“, byly v roce 2019 v aukci vydraženy za 750 000 amerických dolarů. (Jimmy15)

Související novinky

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

18.07.2018

Americká klasika Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se v průběhu let dočkala již mnoha remaků a různých převyprávění. Chystaný animovaný film od studia Warner Bros. má ale ambice jít ještě dál. Bude… (více)

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

24.10.2017

Každá hollywoodská legenda se časem dočká biografie. A momentálně je řada na Judy Garland, hvězdě Čaroděje ze Země Oz, která vynikala hlavně zvučným pěveckým hlasem. Její filmová pocta se bude… (více)

Reklama

Reklama