Reklama

Reklama

International Gorillay

  • USA International Guerillas
všechny plakáty
Pákistán, 1990, 167 min

Obsahy(1)

Kultovní pákistánský brak, který svým obsahem v několika zemích ( především v Británii) vyvolal nemalé pozdvižení.

Film je dozvukem kauzy kolem "rouhačského" románu Satanské verše indicko-britského spisovatele Salmana Rushdieho, kterého íránský ajatolláh Chomejní obvinil z urážení islámu a vyzval všechny věřící muslimy, aby jej zabili. Rushdie je ve snímku představen jako boss zločinecké organizace, která se snaží zničit islám jakožto neotřesitelný zdroj morálky a dobra, který jí brání v ovládnutí světa. Z "bašty islámu", Pákistánu, ale povstává několikačlenné komando připravené zločince vyřídit...

International Gorillay svou primitivní filmařinou, komediálními a tanečními vložkami, bizarními nápady a paletou hloupých předsudků představuje pravděpodobně jeden z nejobskurnějších snímků v dějinách kinematografie. (Niktorius)

(více)

Recenze (1)

Niktorius odpad!

všechny recenze uživatele

Odpad všech odpadů, který může trumfnout snad už jen turecký Dünyayı Kurtaran Adam. I v Pákistánu vznikají kvalitní filmy, ne že ne, ale od sedmdesátých let, kdy se k moci dostal despotický generál Zijául Hak se většina místní produkce ubírá směrem ultra-levných, nevkusných a násilných braků. ___________________ International Gorillay, který by jistě leckdo mohl předkládat jako důkaz o násilné a nebezpečné povaze islámu, v mnohých chakteristikách odpovídá specifické pákistánské obdobě buranských exploatací, tzv. gandasa-movies: Sice v něm hrdinové neběhají po paňdžábském vidlákově, ale jsou to násilnická a ukřičená hovada motivovaná k zabíjení snahou o pomstu a ubránění své pochybné cti. Nechybí taktéž krvavé scény i WTFózní a náhodně vložené taneční vložky o lásce. ___________________ Navzdory ústřední zápletce točící se kolem Satanských veršů nemá snímek absolutně nic společného s realitou a Rushdieho zločiny tu jdou daleko dál, než k nějakému urážení islámu - v jedné scéně spisovatel například popravuje zajaté muslimy pomocí meče a poté slastně čichá k jejich krvi. Mohl bych tu ještě v několika odstavcích rozebírat otřesné dialogy a ultra-toporné parodie na herecký výkon (obojí je zaručeným zdrojem hurónského smíchu), nebo primitivní režisérskou práci odrážející se v neustálém otravném zoomovaní, opakování stejných záběrů několikrát za sebou, nebo jejich naprosté nenávaznosti, ale raději se s vámi podělím o několik pamatátných scén, jež si zaslouží prominentní místo v dějinách WTF: ___________________ 1.) "Hrdinové" jsou pronásledování motorkáři, kteří bůhví odkud střílejí rakety vydávající směšný zvuk ______ 2.) Salman se rozhodne mučit manželku jednoho z "hrdinů" tak, že ji donutí poslouchat audiozáznam své knihy Satanské verše. Ta hystericky křičí směrm k nebi: "Ach Proroku, dej mi ať ohluchnu, nebo mě raději zabij!" ______ 3.) "Hrdinové" k Salmanovi proniknou v batmanských kostýmech. ______ 4.) Jedna z bad-girls (dcera izraelského agenta) se zamiluje do toho nejpohlednějšího "hrdiny", ale říká mu, že rozdíl v jejich vírách jim nedovolí být spolu a tak ji má raději zabít. Její milý po ni tedy několikrát vystřelí z pistole, načež dívke začne tančit a zpívat o lásce. ______ 5.) Tatáž dívka na konci pozoruje, jak spoutaní "hrdinové" v očekávaní smrti vyzpěvují šahádu. V tom okamžiku ji přistane hlavě kus hadru, ona si jej upraví jako hidžáb a za legračního tance začne též prozpěvovat vyznání víry v Alláha. ______ 6.) Ve finále zasáhne sám Bůh a sešle na zem čtveřici létajících Koránů vrhajících laserové paprsky. Vážně nekecám :) ()

Reklama

Reklama