Reklama

Reklama

Nejsmrtelnější havárie

  • Velká Británie Deadliest Crash
Velká Británie, 2009, 59 min

Obsahy(1)

Vyšetřování nehody závodního automobilu v Le Mans v roce 1955, kdy Mercedes 300 SLR vletěl mezi diváky, zabil 83 lidí a dalších 120 zranil. 11. června 1955 svět závodních playboyů a jejich exotických vozů zachvátila ničivá exploze. V úvodní části závodu udělal budoucí mistr světa Mike Hawthorn v cílové rovince chybu a odstartoval masakr. Mercedes 300 SLR francouzského jezdce Pierrea Levegha vletěl mezi diváky, zabil 83 lidí a dalších 120 zranil. Tragédie se rychle stala živnou půdou pro konspirační teorie, obviňování a skandál. Ze všech hrůz však jeden muž vyšel s vynikajícím kreditem. John Fitch, přední americký jezdec stáje Mercedes, měl vystřídat Levegha za volantem osudného vozu. Jeho inovace, jejichž vznik podnítila právě tato nehoda, dodnes zachraňují tisíce jezdců a diváků. Dokument s využitím rozsáhlých archivních materiálů a nových záznamů zkoumá vteřinu za vteřinou sled událostí, aby odhalil, co přesně se v Le Mans stalo, proč zahynulo tolik lidí a jaká technologie nesla za tragédii zodpovědnost. Pořad přináší rozhovory s očitými svědky a těmi, co incident přežili, obsáhlé interview s Johnem Fitchem, který umožnil nahlédnout do jeho osobního archivu, a exkluzivní barevné filmové záznamy a barevné fotografie katastrofy ze dvou různých úhlů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o nejhorší havárii v dějnách motorsportu. Nelze nic vytknout, od začátku do konce, včetně technických detailů a jednoduché animace. Jedině trochu chyběl rozhovor s Mossem, ale to bych asi chtěl už moc. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Nehoda se stala 2 hodiny a 19 minut po startu. (Schlumpf)
  • Pierre Eugene Alfred Bouillin, známý jako Pierre Levegh, se narodil v Paříži 22. 12. 1905. V době neštěstí mu tak bylo již 54 let. V letech 1950 a 1951 absolvoval celkem 6 závodů v královské třídě F1. Jeho nejlepším umístěním bylo 7. místo z GP Belgie 1950. (Schlumpf)
  • Závod vyhrál Mike Hawthorn, který celé neštěstí způsobil. (Schlumpf)

Reklama

Reklama