Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Ďábel má nad námi takovou moc, jakou mu sami dovolíme.“ Příběh, odehrávající se v 18. století, líčí rychlý vzestup i pád uznávaného mnicha Ambrosia. Jeho silná oddanost Bohu je pomocí intrik vědmy Matyldy naprosto podlomena a Ambrosio se tak dostává před Svaté oficium. Touha vyhnout se trýznivému trestu, který ho čeká, ho dovádí až k domluvě s ďáblem. Zde však čeká další zrada. (Ena.)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (57)

Bobik9 

všechny recenze uživatele

A takhle to dopadne, když si do kláštera plného cudných mnichů pustíte Déborah Francois. Film má stoprocentně svá pozitiva a svá negativa. Negativní je jeho délka a také děj, který i kdyby se zkrátil o 20 minut, tak člověk, který ho sleduje musí být trpělivý, jako bratr Ambrosius. Pozitivem jsou rozhodně krásné exteriéry i interiéry a kostýmy. A hlavním pozitivem je naprosto parádní Vincent Cassel, který ovšem nezklame nikdy. Pan Herec! Musím říct, že konec filmu mě přesvědčil, že ty tři * jsou rozhodně zasloužené a nedá se uvažovat o horším hodnocení. To, že Matthew Lewis sepsal něco s takovýmto vyústěním někdy v 18. století je pro mě úctyhodné. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Lewisův román je takový správný brak. Moll se jím však inspiroval natolik volně, že z filmu zdaleka nelze mít stejný požiteček. Vášně působí příliš cudně, umírání moc bezbolestně a nadpřirozené jevy jako pěst na oko. Ještě smutnější než srovnání s předlohou je nevyužitý potenciál filmu samého – herecké obsazení a atmosféra prostředí jsou přece tak silné... ()

Reklama

mazadlo 

všechny recenze uživatele

Rozvláčné a nudné něco co táhne Vincent Cassel. Pokud v tom budete hledat nějakou božskou filozofii asi si smlsnete. Jako ateista jsem byl ale trochu unuděn. Nicméně jedna scéna s nůžkami byla tak krásně natočená, že jsem nemohl odolat a ty tři hvězdy jsem musel napálit. To ostatní bylo bohužel stejné jako v miliardě jiných filmů. Škoda téma dobré...pojetí ale trochu moc mastné. A když to není čím zapít tak z toho člověka bolí břicho ještě dva týdny.... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Není třeba děj filmu cynicky zlehčovat. Film natočený podle předlohy, kterou neznám, byl zajímavou sondou do postojů středověkých mnišských řádů, jež odhaluje jako zcela pokrytecké a jejichž život je v přímém rozporu s tím, co hlásají. Abatyše odsoudí mladou jeptišku k smrti hladem a žízní za to, že v prostorech kláštera zplodí dítě. A malý nalezenec podlehne hned dvěma ženám, aby nakonec v obavě z prozrazení zabil svoji vlastní matku. Je v tom reálno i mystično, zjevuje se Panna Marie i Satan; vlastně příběh mladé jeptišky jako by byl svázán se zbytkem příběhu jen tou tenkou nití bratra Ambrosia, jehož prvním hříchem bylo její předání matce představené k onomu krutému potrestání. Nemohl jsem nějak vstát od filmu, vůbec jsem se nenudil. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Filmy z prostředí mnišských klášterů mám rád. Dýchá na mě to tajemno. Navíc Vincenta Cassela jsem v této poloze ještě neviděl. Film je o tom, že i přísně asketický, duševně čistý mnich může podlehnout světským svodům podle hesla: čurák v piči, mozek v řiti. Prostě šukat chce každý. Film má celkem znepokojivé, pro některé diváky až šokující vyvrcholení. Dobrá kamera, nádherné exteriéry. Film mi trochu připomínal "Most osudu". Tedy víceméně o ničem, ale pro mě svou tajemnou atmosférou také čtyřhvězdičkový. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Film sa natáčal hlavne v meste Girona v Katalánsku. Niektoré pasáže sa nakrútili aj v Aiguamúrcii, Almeríi a Madride (Španielsko). (Arsenal83)
  • O knize "Mnich", kterou je snímek inspirován, se zmiňuje spisovatelka Jane Austenová ve svém díle "Northangerské opatství". Titul je pak zmiňován i ve stejnojmenném filmu  Northangerské opatství (2007). (Asmodin)

Související novinky

Vincent Cassel zůstává králem zločinu

Vincent Cassel zůstává králem zločinu

09.08.2010

Právě dotočil gotický thriller ze 17. století The Monk, na podzim jej uvidíme v roli baleťáka v Aronofského Black Swan, ale pak se vrátí k tomu, co mu jde poslední dobou nejlépe – likvidování lidí. A… (více)

Reklama

Reklama