Reklama

Reklama

Přesídlenci

(TV film)
Česko, 2010, 57 min

Obsahy(1)

Dokument režiséra a kameramana Antonína Daňhela Přesídlenci přibližuje osudy českých emigrantů, kteří odešli v různých dobách z území dnešní ČR do Norska a dnes přinášejí norské společnosti pozitivní hodnoty. Čeští krajané v nové vlasti uspěli mj.i proto, že jim lidé v jejich okolí pomohli - i proto jsou nyní ve své druhé vlasti vynikajícími a přijímanými lidmi a ve svém oboru uznávanými odborníky. Příběhy těchto lidí tvoří větší část dokumentárního vyprávění, v jehož konci jsou pro kontrast zaznamenány jiné osudy - příběhy cizinců, kteří odešli z domova, opustili rodinu, přátele a práci a přišli do České republiky, kde většinou narazili na odmítnutí. Film vznikl jako součást většího evropského projektu, zaměřeného na rozvoj multikulturního prostředí a na zlepšení vnímání etnicky národnostně odlišných jednotlivců i skupin majoritní společností v té které zemi. Je zároveň příspěvkem ke zlepšení vztahů občanů České republiky k cizincům, neboť jak známo, Česko stále bojuje s problémem rasismu, xenofobie a předsudků hlavně proto, že desetiletí žila domácí společnost odtrženě od světa a tudíž i od odlišností, které přinášejí různé rasy, náboženství a etnika. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Dokument který si za jeden z cílů očividně vytkl přimět české diváky k zamyšlení nad vlastními předsudky a netolerancí, kontrastující s otevřeným pohledem na svět většiny "přesídlenců". Svojí troškou do mlýna přispěla se svou charakteristickou moudrostí i PhDr. Jiřina Šiklová, která tu brilantně dokazuje jak je česká společnost ve své nevzdělanosti nedospělá a plná strachu a xenofobie. Myšlenkový konstrukt autorů ovšem poněkud nabourává pohled na dnešní Norsko, kde působí kontroverzní instituce typu mezinárodně nechvalně proslulého a i norskou justicí nejednou odsouzeného Barnevernetu a především ultratolerantní a multikulturně příkladnou norskou společností vychovaná osobnost Anderse Breivika, který rok po natočení "Přesídlenců" z rasových a politických důvodů povraždil 77 lidí a místo doživotí se mu dostalo odsouzení na 21 let odnětí svobody v podmínkách, o nichž by si mnozí z našich "vyloučených" spoluobčanů mohli nechat jen zdát. Když se zamyslím nad zemí, která plodí podobné zrůdy a zrůdnosti, jsem s tou naší českou nedospělou zaostalostí kupodivu docela spokojen. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Příjemné povídání u čaje.Něčemu se mi moc nechce věřit. Za posledních jedenáct let vymírající norská společnost nízkou porodností obyvatelstvo doplňovala spíše africkým a arabským obyvatelstvem, takže dokument o úpadku by byl mnohem zajímavější. ()

Reklama

Demoiselle 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se sama chystám přesídlit do Norska, tak mi dokument trochu pomohl otevřít oči a nevidět to všechno, tak moc růžově. Ale řeči Šiklové mi přišly zbytečné a čekala jsem, že se třeba zaměří na Nory žijící v Česku. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument natočený tak trochu norsky (pěkně v klidu, bez spěchu ale svůj účel splní na 100%). Divákovi film pěkně ukáže, jakým způsobem se v Norsku žije. Jaké jsou rozdíly s Českou republikou, mentalitou lidí a nakonec naopak pohled lidí z Ukrajiny, Ruska, kteří se přistěhovali k nám. Závěr je kvůli tomu trochu slabší, čekal bych třeba nějaké Nory žijící v Čechách, ale to už hledám chyby. Pěkné, mám chuť na návštěvu Norska. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama