Reklama

Reklama

Oživit mrtvou hmotu a stvořit z ní živou bytost dokázali zatím jen Bůh a Viktor Frankenstein. A právě o tom druhém vypráví náš příběh odehrávající se ve století, kdy se čerstvě probuzená věda, nové technologie a tradiční víra a náboženství sbližují, aby změnily zákony, jimiž se řídí život a smrt. V časech, kdy se zdá, že nic není nemožné. Radikální vědec Dr. Viktor Frankenstein (James McAvoy) a jeho pomocník Igor (Daniel Radcliffe) mají společnou vizi o uměle stvořeném životě, který může změnit svět. Victorovi se však výsledky jejich společné práce vymknou kontrole a dokonce hrozí, že se dostanou do rukou lidem, kteří s nimi budou chtít uspokojit své mocenské choutky. Zatímco Frankenstein chce ve vynalézání pokračovat bez ohledu na možné následky, Igor si uvědomuje, k jakým hrůzným koncům mohou vést. Jedině on může nakonec Viktora zachránit před sebou samým a svět před smrtelně nebezpečným monstrózním stvořením. (Cinemart)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (311)

maddy 

všechny recenze uživatele

Podstatne znesiteľnejšie než som pôvodne čakal. Pri McGuiganovi je vidieť, že má za sebou pár epizód britského Sherlocka, pretože aj Victor Frankenstein je podobne odviazaný. Chvíľami tak jeho réžia vyslovene pripomenie Sherlocka, napríklad úvodný nápaditý a vizuálny štýlový útek z cirkusu, inokedy sa zase štylizuje do polohy uvoľneného Sherlocka Holmesa od Ritchieho s Robertom Downeym Jr. a servíruje veľmi podobnú atmosféru viktoriánskeho Londýna. Akurát na rozdiel od oboch menovaných Sherlockov nemá Frankenstein jednoznačný koncept a tak to je s pribúdajúcimi minútami guláš všetkého možného. Chvíľu dobrodružným fantasy, chvíľu až odviazanou komédiou a v závere hororom. Mal som pocit akoby sa v tom sám McGuigan, prípadne scenárista, trochu stratil a tak iba pozliepal námety z iných podobných filmov a dúfal, že to klapne aj v prípade nového Frankensteina. Keď už si tak divák zvykne na jednu polohu filmu, tak tu z ničoho nič nastúpi scéna so zombie šimpanzom a po jej skončení sa pokračuje ďalej akoby sa nič nestalo. A do toho všetkého sekunduje možno až priveľmi prestrelený McAvoy v úlohe šialeného vedca a celkom slušný Radcliffe ako jeho služobník. Každopádne neustále sa tu niečo deje, celé to má veľmi slušné tempo, priam perfektný vizuál plný nápadov (cirkus, záver s monštrom) a minimálne celá úvodná pol hodina a tá záverečná je dostatočne zábavná popcornovka. Akurát medzitým tak trochu stratený film, ktorý nie úplne presne vie čím by chcel byť. Vo výsledku tak neurážajúci priemer, ktorý pobaví, akurát si pri ňom potrebné uvedomiť, že to je film s názvom Victor Frankenstein z roku 2015 z hollywoodskej produkcie s „Harry Potterom“ v jednej z hlavných úloh a nie seriózna adaptácia klasiky. Na pôvodného Frankensteina z roku 1931 to nemá ani náhodou a už vôbec nie na toho od Branagha z rooku 1994. Tým však konkurovať ani zďaleka nechce. Toto je skôr z ranku I, Frankenstein (v tomto prípade to asi nie je dobrá vizitka) alebo Dracula Untold a dopadlo to minimálne tak ako ten Dracula. Síce druhotriedna, ale nijako urážajúca fantasy na jedno pozretie. CELKOVO: 3* (6/10) ()

nirvana91 

všechny recenze uživatele

Osobne by som radšej keby bolo spracovanie pojaté temnejšie a serióznejšie. Takto to možno považovať za perfektný film na odreagovanie. Obaja hlavní protagonisti boli skvelí a celkovo to bola sranda :) SPOILER: Len by ma zaujímalo, prečo Frankenstein býva v továrni na mydlo! A toho detektíva by som ukameňovala! Rovnako aj blondiaka s paličkou. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

Další zpracování Viktora Frankensteina a tentokráte zase z jiného pohledu. Příběh se zaměřuje na vyprávění přátelství mezi Viktorem a Igorem. Začátek s cirkusem se mi líbil, ale pak jak už začali tvořit to monstrum, tak už mě to tak nebavilo. Takový Já, Frankenstein z roku 2015 se mi líbil daleko více. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zatímco se něžně sál absces, přiopilí hoši rozverně dováděli na podlaze a z asistenta se stával partner (až to vypadalo, že za předponou „hom“ nebude jen unkulus), o mizanscénu tradičně pečující McGuigan oděl známou historku Mary Shelley do kabátu z krejčovství na Baker Street. Bez znepokojivé atmosféry, neuceleně a s monstrem, které vypadalo jako Kryton po zkratu tříselné zásuvky. McAvoy se snažil situaci zachránit ceněním zubů a uslzenými pohledy z rejstříku Lea DiCapria, ale kde nic není, ani výboj blesku nepomůže.. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Bratránek Downeyho Sherlocka, který se moc nepovedl. McAvoy je až moc maniakální a Radcliffe si film nikdy neurve pro sebe, takže tu máme ve všech směrech rozkmotřený nepodarek, který potěší snad jen živelným zpracováním. Drsnější dobovek je teď ale seriálová nabídka plná. Takže můžete Viktora Frankensteina s klidem vynechat. (5/10) ()

Galerie (38)

Zajímavosti (18)

  • Jméno Frankenstein má svůj původ v Německu, kde se tak jmenuje zřícenina hradu, na které v letech 1673-1734 žil německý alchymista a filozof Johann Conrad Dippele, který se podle legendy zabýval i oživováním mrtvých. V roce 1976 tu američtí vojáci založili každoroční Halloweenský festival. (Dracconnis)
  • Viktor Frankenstein se natočil ve Spojeném království během cca 60 dnů. Ve stejnou dobu Velká Británie zažila jedny z nejhorších bouří v historii. Některé exteriérové scény se tak staly velmi náročné pro herce i filmový štáb. (Zdroj: CinemArt)
  • Ve finále netvora ztvárnil 1,90 m vysoký herec Guillaume Delaunay, který si nasadil protézu navrženou Robem Mayorem ze společnosti Millennium FX, jedné z předních evropských firem, které se soustředí na make-up pro speciální efekty. Aby zachytil ztracený a znovu nalezený život, Delaunay se na roli pečlivě připravoval ve spolupráci s pohybovým koučem. "Prométheus je novorozenec; pamatuje si, jak se má hýbat na ryze instinktivní úrovni," říká McGuigan. (Zdroj: CinemArt)

Související novinky

Radcliffe u FBI

Radcliffe u FBI

01.08.2015

Představitel Harryho Pottera neusíná na vavřínech. Zatímco si řada herců z kouzelnické ságy stále užívá dovolenou, Daniel Radcliffe víceméně jen přebíhá mezi natáčecími placi. Ještě letos ho uvidíme… (více)

Reklama

Reklama