Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrnčířské řemeslo bývalo kdysi velmi vážené a pražskou Kampu také patřičně proslavilo. Jenže mezi hrnčíři se našel jeden (J. Bek), který začal poctivou hrnčířskou prací pohrdat. Aby se povýšil nad ostatní, neváhal použít i kouzel. Chtěl obětovat i štěstí své dcery (V. Cibulková), ale to se mu naštěstí nepodařilo… (Česká televize)

Recenze (19)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Hodnocení "na svou dobu" je dost často poměrně nespravedlivé. Tahle pohádka je na svou dobu naprostý průměr, takových lehce naučných studiovek jsme měli mnoho. Poctivá práce byla odměněna a řádně oslavena, čert byl zesměšněn a vyhnán, podvod zatracen a láska se dočkala rodičovského požehnání. Šablona jak v pásové výrobě. Jenže kolik dnes máme nepitvořících se pohádek, které oslavují obyčejnou poctivou práci, nenásilně z nich vyplyne ponaučení, zlo je zesměšněno jen na základě své vlastní neschopnosti bez jekotu, pitvoření a podivných zubních protéz, lásce se dostane požehnání bez patosu a navíc v písničce zpívá někdo, kdo opravdu zpívat umí? Měla jsem strýce hrnčíře, který měl občas záchvaty nedělat věci hezké jen svou jednoduchostí a funkčností, ale vytvářet umělecké nadstavby. Pohled do mých poliček s nádobím ukazuje, v čem je to pravé hrnčířské umění a za to je jedna hvězda navíc. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Mladičká Vilma Cibulková jako Madlenka a Pepíček Bek jako mistr Páleníček. Pohádkový příběh, který dýchne atmosférou staré Prahy. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Za občasného hezkého zpěvu Karla Černocha hrnčířský učeň odejde do světa, protože jeho hrnčířský mistr chce vyrábět nádobí pro panské kuchyně a ne pro obyčejné lidi. Mistrova dcera je z toho nešťastná, ale tatínek chce mermomoci vyrábět neobvykle nádobí, a tak se neštítí obrátit se s pomocí na samotného pekelníka. Jenže poctivá lidská práce se nedá nahradit čáry a kouzly, což hrnčířský mistr pozná na vlastní kůži. Hezká, ale průměrná a zcela tradiční pohádka 80. let zasazená do papundeklu, ale ne tak hrozného jak v jiných pohádkách. Úsměvné, poučné, vhodné pro velké i malé. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama