Reklama

Reklama

Eva

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální kybernetik Alex se po deseti letech vrací pracovat do rodné Santa Ireny, kde se setkává s rodinou svého bratra. Mezi bratrovou okouzlující dcerou Evou a Alexem vzniká zvláštní souznění. Místní univerzita pověřila Alexe vytvořením dětského robota, jehož vzorem se stává právě Eva. Debutující režisér vstoupil na pole žánrového sci-fi filmu s melancholickým příběhem, v němž se pod rouškou světa budoucnosti skrývá nadčasové drama o lidskosti, silných emocích a starých ranách, které se ještě nezacelily. (Febiofest)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (46)

Redi 

všechny recenze uživatele

Další melancholické scifi-dráma, která si začínám oblibovat čím dál víc a i zde jsem spokojen. Netradiční zasazení kybernetiky (v blíže nespecifikovaném čase) do prostředí jak 'za první republiky' nebo někde v Kotěhůlkách, kde architektura a všechno ostatní kromě robotiky zaspalo dobu, mě zezačátku místama iritovalo, ale díky těm pohledným robotím společníkům a nevšednosti jsem to hned přešel. Jen ty žigulíky nebo s čím to tam jezdí, si mohli odpustit. Holt se asi už tak malý rozpočet vložil 'jen' do 'kybertechnologie' a efektů, za které by se nemuseli stydět ani vedle nějakého hollywoodského blockbusteru za x miliard. Režie ničím zajímavá, prostě průměrná, ničím neurazí, ničím neohromí, při filmovém debutu ale víc nežádám... Poselství filmu žádná novinka, ale nevadí, vždy se rád podívám na další zpracování, když na tom bude pokaždé něco neokoukaného ... Dívá se na to pěkně. 60% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Po skončení Evy mě napadlo, jak málo je doceněná Mary Shelleyová za svého Frankensteina. Přitom jde o jednu z prvních sci-fi knížek. Už před 200 lety!! se pustila do kontroverzního námětu, přičemž se nebála popsat i technické aspekty vzniku nové bytosti. Proč to sem tahám? Protože scénář Evy dělali lidé, kteří o robotice nic neví, resp. mají o ní mnohem naivnější představy, než měla Mary třeba o neurochirurgii. Naštěstí to moc nevadí, protože nejde o hard sci-fi. Vynikající Daniel Brühl a Claudia Vega rozehráli příběh, kde není žádná třeskutá pointa a přesto je pro mě daleko přínosnější, než většina akčních terminátorovek. Španělé opět potěšili a to nejen krásnou Martou Eturo, ale i pěkným zpracováním a hlavně velmi dobrou režií. Civilní film ani ne tak o robotech, jako spíš o lidech, kteří roboty dělají. Nebýt scénáristického zaškobrtnutí v poslední třetině filmu, klidně bych vyplázl pěticípáka. Jsem spokojený a jistě se na Evu v budoucnu ještě podívám. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Čo vidíš, keď zavrieš oči? Po tomto filme začínam mať pocit, že niektorí ľudia, čo poznám sú asi roboti. Asi sa ich najbližšie spýtam, že čo vidia keď zavrú oči... Ale teraz k filmu - na môj vkus to bolo až príliš prehustené technológiami, čo podľa mňa dosť ubralo na celkovom dojme z filmu. Pointa prezradená už cca 20 minút pred koncom, a to bola škoda. Možno to niekto tušil, no ja som bol celkom prekvapený - aj keď to všetko do seba v podstate zapadalo. Každopádne to bol zaujímavý film, aj keď milovníci sci-fi si na svoje asi až tak neprídu, pretože do veľkej miery všetko pôsobilo celkom uveriteľne (a možno o pár rokov to bude aj realita). Je to také na rozmedzí 3 a 4 hviezdičiek, ale predsa len mi tam vadili tá prílišná technologizácia akoby na každom kroku. ()

alisa.upir 

všechny recenze uživatele

Tak, jak mě španělské filmy normálně neberou, tak tohle je ta výjimka, která potvrzuje pravidlo. Musím říct, že k filmu mě přivedla prachsprostá zvědavost, protože mám stejné křestní jméno. Příběh bezprostřední, chytré, akční malé žaby, která se tak nějak nepovedla, mi strašně připomíiná mě samotnou. A moc se mi líbil styl, jakým byl příběh vyprávěn. OK, ze začátku jsem si říkala, že se asi budu nudit. Ale je to asi jako když se díváte na způsob, jakým pracuje třeba malíř. Než si to plátno nachystá, chvíli si tam něco předmalovává, cvičně si tam něco rozvrhne, a nakonec si vezme barvy těch nejniternějších pocitů a vytvoří z nich jemné, křehké umělecké dílo. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Napíšu jen, že to je moc hezký příběh s decentně zapracovanými sci-fi motivy. Ale uměl bych si ho v závěru představit ještě hlubší. Prostředí fajn, protože mi na rozdíl od nezajímavého Španělska připomíná sever. # Ukázka toho, že aby film vypadal opravdu dobře, stačí "jen" 7 mil. eur. Mám dojem, že Claudii Vega, představitelku Evy, ještě někdy uvidím; tomuhle kousku místy dodávala humorný nádech. # příběh 8 | hudba 7 | humor 2 | akce 0 | napětí 2 | pustil bych si znovu 7 ()

Galerie (28)

Zajímavosti (2)

  • Aby Claudia Vega získala úlohu vo filme musela prejsť kástingmi, ktoré trvali šesť mesiacov, pričom o rolu Evy sa uchádzalo 3000 dievčat. (U_S_O)
  • Interiérové scény se natáčely ve španělské provincii Barcelona a venkovní scény se natáčely ve španělské lyžařské oblasti Panticosa, která se nachází v provincii Huesca, dále pak v horském švýcarském městečku La Chaux-de-Fonds, které se nachází v kantonu Neuchâtel, a nakonec v závěrečné scéně můžeme vidět obec nazvanou La Victoria de Acentejo, která se nachází na ostrově Tenerife, který je největší ze sedmi Kanárských ostrovů. (Trajektt)

Související novinky

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

01.02.2015

Žánrové kinematografii se i minulý rok ve Španělsku velmi dařilo jak komerčně, tak kriticky. Kriminálky El Niño a La Isla Mínima patří mezi nejoceňovanější a nejnavštěvovanější domácí tituly roku… (více)

Reklama

Reklama