Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý učitel Konrad Koch (Daniel Brühl) má roku 1874 nastoupit na klasickém anglickém gymnáziu coby učitel angličtiny. Aby vůbec žáky pro výuku cizího jazyka nadchl, uchýlí se k poněkud neortodoxní metodě a rozhodne se žáky seznámit s podivným anglickým sportem – fotbalem. Netrvá dlouho a dostává se kvůli tomu do potíží, kvůli nimž dostane ze zkostnatělé školy výpověď. V tu chvíli se však iniciativy ujmou žáci.
Film vypráví dramatickým a humorným způsobem neuvěřitelný příběh, jak se díky jednomu sebejistému idealistovi dostal do Německa fotbal. Natočeno podle skutečných událostí. (Fary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kick the Ball on the Goal." Fotbal je hra, kterou hraje dvaadvacet lidí a kterou vždycky vyhrají Němci. Tohle heslo by patrně platilo i bez Konrada Kocha, ale on to byl, kdo zatáhl football do Německa a vyrobil z něj der Fußball. Učinil tak způsobem veskrze příjemným a našlo se přitom i několik hodně povedených okamžiků. Například jsem doslova vybuchl smíchem, když historik Dr. Bosch ve fotbalovém rozestavení neomylně poznal schéma bitvy u Trafalgaru. Menším problémem je to, že boj zkostnatělého s novátorským je řešen bez většího překvapení dle zaběhlých filmových standardů, ale fotbal mám rád, tak mu čtyři hvězdy bez problémů dám. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Prosazovat novátorské myšlenky je obtížné, i když jde jen o hraní fotbalu. 1) Jak vidím, i takové pro mne nezáživné téma, jakým je zavádění fotbalu v Německu, lze pojmout dramaticky a s vtipem. Nevím sice, jak dalece je film historicky věrný, nicméně anglický smysl pro humor tímto veskrze německým snímkem prolíná tak, že se věru laik diví a odborník žasne. 2) 33letý po matce Španěl, po otci Němec Daniel Bruhl v roli novátorského anglického učitele spolu s 15letým Adrianem Benjaminem Moorem (mluví anglicky, německy a francouzsky) v roli otloukánka Joosta Bornstedta společně s příjemným hráčem na flétnu a saxofon 17letým Theo Trebsem (mladý šlechtický Felix Hartung) poskytují příjemný divácký zážitek, nemluvě o scénáři a svižné režii. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

necakal som že si nemci sami zo seba tak urobia tolo ironie az sarkazmu poukazaním na maniere a povahu nemeckej natury nálady aká panovala po nástupe wilhelmovej ríše. A to že fotbal bol v Bavorsku zakázaným športom do roku 1927 je pre mna okuzlujucou novinou. Nechžije Bayern Mníchov. :) (teda nie zeby som mu zvlast fandil, ale nech si to užíva, ako všetci co maju fotbal radi. Pohodový flmček nemeckej produkcie. S trocha jednoduchou scenou (jeden dvor jedna rieda jeden park a jedna chudobna ulica) ale az tak velmi to zase nevadilo. :) ()

korok 

všechny recenze uživatele

Hezký a sem tam i dojemný film zobrazující počátky nejmasovější hry světa v Německu. Pokud to tak opravdu bylo, jak je to ve filmu zobrazeno, tak ti nesympatičtí staří učitelé zbrojící proti fotbalu v té době, by se asi dnes velmi divili, kdyby viděli všechny ty obrovské stadiony a davy sledující tuto skvělou hru v jejich zemi. To by byli naopak za hlupáky oni. "Some people think that football is a matter of life and death. I assure you, it´s much serious than that." - Bill Shankly. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak už konečně vím, kdo může za to, že mě při každé vzpomínce na finále Eura 1996 popadá vztek. Až dosud to výhradně odnášel chudák Oliver Bierhoff, ale teď mám novou oběť. Velký sen je příjemnou rodinnou podívanou o začátcích německého fotbalu, kvůli kterému byly průkopníkovi Konrádu Kochovi neustále házeny klacky pod nohy nejen zkostnatělým učitelským sborem, ale i rodiči žáků, kteří protestovali nejn proti fotbalu jakou součásti výuky, ale zakazovali svým ratolestem kopat si i po škole. Když se člověk koukne na dnešní tloustnoucí děti, které je těžké vyhnat od počítačů či PS, nezbývá než kroutit hlavou. Že Koch nakonec zvítězil nám Němci naposledy dokázali na posledním svěťáku v Brazílii Daniel Brühl si svojí roli užíval, fajn byli i dětští herci a ačkoliv se film nevyhnul občasným klišoidním faulům, byl jsem na konci spokojen a nejn proto, že filmů o fotbale není nikdy dost. 75% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Tento film je již třetím, kde se setkává Daniel Brühl a Burghart Klaußner. Zatímco ve filmu Good Bye Lenin! (2003) hraje Burghart Danielovi otce, o němž jeho matka tvrdí, že utekl z NDR do Západního Německa, ve filmu Die Fetten Jahren sind vorbei Daniel spolu s dalšími dvěma aktivisty unese postavu Burgharta jakožto podnikatele a představitele konzumního života. (jirka.jindra11)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v Nemecku, predovšetkým v mestách Berlín, Hamburg, Brémy a niekoľko scén bolo natočených aj v spolkovej republike Dolné Sasko. Celkovo trvalo od 13. júla do 7. septembra 2010. (MikaelSVK)
  • Konrad Koch (vo filme D. Brühl) v skutočnosti nikdy neštudoval na univerzite v britskom Oxforde. Teológiu a filozofiu vyštudoval v nemeckom Göttingene, Berlíne a Lipsku. (MikaelSVK)

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama