Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1939 je inteligentná a ambiciózna Hortense vychovávaná na Jamajke rodinou charizmatického, slobodomyseľného Michaela, ktorý sa po vypuknutí vojny pripojí k letectvu a odchádza do Anglicka. Hortense si želá znovu vidieť Michaela, ale domnieva sa, že život v Británii jej ponúka viac príležitostí. Keď príde do Londýna v roku 1948, je veľmi sklamaná z jednej izby, v ktorej musia žiť, a z rasovej intolerancie pretrvávajúcej v krajine... (ti88na)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu 1

Recenze (5)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Vypravěč s charizmatickým hlasem Hugh Quarshie nás provází černobílým světem Anglie a Jamaiky na pozadí druhé světové války, byť válka není ústředním děním. Tím je láska, touha po svobodě a smazání rasových předsudků. Stopáž je poměrně štědrá, film je rozdělen do dvou částí po 83 minutách._____ Ústřední postava Hortense (Naomie Harris), vnímavá a ambiciózní černoška vyrůstá v rodině Robertsových na Jamaice, zamiluje se do jejich syna Michaela (Ashley Walters), který se začátkem války nastoupí k RAF. Po válce, pracující již jako učitelka, vidí v Anglii (jako všichni ostatní) ráj, ve kterém se snaživý člověk dočká uznání. Učiní tedy „obchodní“ nabídku Gilbertovi (David Oyelowo). Pokud si ji vezme, zaplatí mu cestu do Anglie a až tam najde bydlení pro oba, přijede za ním. Po příjezdu do Anglie je zhrozena tím, že má s Gilbertem bydlet v jednom pokoji v podkroví, navíc když jejich manželství je jen „formální záležitost“. Postupem času zjišťuje, že Anglie není tím vysněným místem na zemi, ústrky a nespravedlnosti ji sblíží s Gilbertem, nad něhož se ze začátku povyšovala._____ Druhá dějová osa, jejímž pojítkem je Michael, sleduje osudy liberální a citlivé Queenie (Ruth Wilson), která si vezme typicky britského Bernarda (Benedict Cumberbatch), aby unikla z jednotvárného života na farmě do jednotvárného života s ještě jednotvárnějším manželem v Londýně. Když se Anglie připojí do války s Německem, Bernard narukuje a Queenie může jednat sama za sebe- nabídne volné pokoje v domě k pronájmu vojákům, převážně černochům, netrpí předsudky jako ostatní. Seznámí se s Michaelem, prožijí spolu krátký milostný poměr, který nezůstane bez následků. Co následuje, je nevyhnutelné- dlouho pohřešovaný Bernard se náhle vrací domů…_____ Ač se jedná o drama, najde se (spíše v druhé polovině filmu) více humorných a absurdních situací, kde se od srdce zasmějete. Na televizní produkci velmi slušně natočené. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Tak som si hľadala niečo s Benedictom a našla som Small Island. Dvojdielny film/seriál, jedna časť cca 80 minút. Knižná adaptácia, BBC produkcia, Bafta za hudbu. Dejovo zasadený do Jamajky a Veľkej Británie, v období pred, počas a po druhej svetovej. Tie dve ženské postavy, ktoré príbehu dominujú, majú toho spoločného oveľa viac, ako sa na začiatku zdá. Obe majú svoje sny a nechcú sa ich vzdať, na rozdiel od svojich mužských polovičiek. Samozrejme, osud to zariadi inak, do toho sa mieša rasizmus, túžba zažiť niečo silné a bez pretvárky a traumy vojny. Príjemné pozeranie, najmä vďaka hercom - Ruth a Benedict aj Naomie s Davidom, ktorí majú skvelé akcenty. ()

Reklama

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Malý zázrak z (po)válečného Londýna málo slovy a bez přehnané hořkosti odkrývá příběh „černých“ Britů, kteří přišli hledat laskavé srdce impéria, jak jim ho vyložili ve školách na Jamajce. Získala si mě Ruth Wilson, jejíž Queenie považuji za onen malý ostrov pochopení pro nově příchozí, přece jen ona sama měla k uvědomělé měšťance daleko. Oproti tomu roztomile „anglická“ Naomie Harris potřebuje svého Gilberta, aby neupadla do smutně komediální role. „This here is henglish delicacy Fish&Chips. They eat this food straight from the newspaper, no plate, no cutlery. They use just their fingers“ „Like monkeys?“ Kdo by odolal? ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ruth Wilsonová bude pravděpodobně moje nová chráněnka... Jinak tedy strašná škoda té příšerné televizní formy, která to hodně sráží dolů (plus takové ty sentimentíčky a tak). ()

Galerie (38)

Reklama

Reklama