Reklama

Reklama

Německý vývoj tajných zbraní je třeba zastavit za každou cenu. Píše se rok 1943 a na bojištích druhé světové války se karta začíná pomalu obracet v neprospěch Třetí říše. Hitler však hrozí, že s pomocí nově vyvíjených tajných zbraní dokáže Spojencům zasadit rozhodující úder. Za této situace dostává britská vojenská rozvědka zprávu o podezřelých německých aktivitách v Peenemünde na baltském pobřeží. Winston Churchill pověřuje ministra Duncana Sandyse, aby tyto aktivity prověřil. Navzdory skepsi fyzika profesora Lindenmanna je Sandys přesvědčen, že zde probíhají práce na vývoji nového druhu raket. Peenemünde je bombardováno, nikdo však nepochybuje o tom, že Němci své úsilí ještě vystupňují. Sandys proto vybaví poručíka Johna Curtise identitou nedávnou zemřelého holandského raketového inženýra a posílá ho do Německa, aby výrobu raket sabotoval. Hvězdně obsazené a realizačně velkoryse pojaté válečné drama natočil britský režisér Michael Anderson. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Povedeny valecny, dobrodruzny, spionazni a misty take pomerne vtipny film, pomalejsi rozjezd vystrida napeti, film byl mozna inspirovan skutecnou nemeckou podzemni tovarnou na letadla/rakety. Britove maji podezreni, ze Nemci vyvijeji nebezpecne rakety dlouheho doletu, vyuzivaji existujicich identit mrtvych evropskych inzenyru, ktere nackove prave najimaji a vysilaji agenty infiltrovat/sabotovat prisne utajenou podzemni tovarnu, ve filmu se trochu moralizuje, ale v rozumne mire a opravnene, pekny dobrodruzo, co taky pekne boucha, jako bonus Sophia Loren... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdyby Němci měli fotky všech zahraničních pracovníků, potřebovali by kartotéky velikosti Hitlerova ega." Falešní holandští inženýři vyrazili pracovat na projektu nových německých raket, aby přestaly vibrovat a stáčet se doprava. Fajn, tak to by mohlo být napínavé. Nebylo. Asi jsem udělal chybu, že jsem si nejprve mazaně zjistil výsledek druhé světové války a pak už jsem věděl, jak to dopadne. Navíc mi britští agenti ani jejich němečtí soupeři nepřipadali moc zajímaví a jedinou postavou, které jsem fandil byla paní Van Ostamgenová, ale o té to nebylo. Jinak mě zaujala jen myšlenka britského mudrlanta o tom, že se Němci chystají vypouštět torpéda z balónu. To stojí za úvahu. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarený špionážny film z obdobia 2. svet. vojny, ktorý je neprávom trochu v tieni. Skúšky nemeckých rakiet s dlhým doletom boli napínavé, rovnako tak i cesta špiónov za ich likvidáciou. Tí sa nakoniec dostanú až do samotného jadra vývoja, prísne stráženého a tajného miesta, obklopeného samými inžiniermi pracujúcimi pre Ríšu. Samozrejme nebude to jednoduché a ani bez obetí. Podzemné scény v tajných priestoroch mi prišli zaujímavé i z dôvodu, že niečo podobného som odohral na PS hrách, napr. Wolfenstein. Od S. Loren som vo filme čakal podstatne väčšiu úlohu, ale inak film nesklamal. 80%. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Film by se dal rozdělit na tři části. Ta první je výborný válečný film, pohled na německé testování V1 a britské protiakce v podobě špionáže a následného bombardování Peenemunde. To bylo nakročeno na pět hvězd. Jenže pak přichází druhá část, zvaná Sophia Loren, naprosto zbytečná a pro válečný film neúměrně dlouhá. Neměla pro příběh žádný účel, šlo jen o to napsat na plakáty jméno Sophia Loren. Aspoň že neskončila happyendem, odboj se s tím opravdu nesral. A Hannah Reitsch mi připadala stejně hezčí, asi kvůli tomu decentnějšímu make-upu. Třetí část je také vzdálena válečnému filmu a vypadá hodně jako nějaké bondovky té doby. To jak hlavní hrdina pobíhá se samopalem a kosí němce a pak navede bombardéry na cíl a zachrání tím Londýn, to je čistá smyšlenka. Takže bohužel, válečný film se nekoná. Na nějakou scénu Spitfiru odkloňující V1 nebo matoucí informace o cílech raket zapomeňte (skutečná operace Crossbow). Jinak ale na svojí dobu skvělé technické zpracování. Zajímavostí filmu tu může být větší role říšská policie, která je v drtivé většině filmů ve stínu Gestapa. A i ten gestapák je tu hodně netradiční ... 65% ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Carlo Ponti zapůjčil svoji manželku a tím ten film zničil. Vcelku nepodstatná role byla kvůli ní rozšířena a zpomaluje střední část filmu. Přesto si snímek tři hvězdy zaslouží, a to za faktografickou první třetinu (třeba Hanna Reitch), a za důsledné používání němčiny. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Lilli Palmer vyhrála Cenu San Sebastián za nejlepší ženský herecký výkon v roce 1965. (Cucina_Rc)
  • V záběru, kdy vidíme hranici mezi Německou říší a Holandskem, je vidět vlajka používaná Německem až po 2. světové válce, tedy černo-žluto-červená. (WolfIssen)

Reklama

Reklama