Reklama

Reklama

Německý vývoj tajných zbraní je třeba zastavit za každou cenu. Píše se rok 1943 a na bojištích druhé světové války se karta začíná pomalu obracet v neprospěch Třetí říše. Hitler však hrozí, že s pomocí nově vyvíjených tajných zbraní dokáže Spojencům zasadit rozhodující úder. Za této situace dostává britská vojenská rozvědka zprávu o podezřelých německých aktivitách v Peenemünde na baltském pobřeží. Winston Churchill pověřuje ministra Duncana Sandyse, aby tyto aktivity prověřil. Navzdory skepsi fyzika profesora Lindenmanna je Sandys přesvědčen, že zde probíhají práce na vývoji nového druhu raket. Peenemünde je bombardováno, nikdo však nepochybuje o tom, že Němci své úsilí ještě vystupňují. Sandys proto vybaví poručíka Johna Curtise identitou nedávnou zemřelého holandského raketového inženýra a posílá ho do Německa, aby výrobu raket sabotoval. Hvězdně obsazené a realizačně velkoryse pojaté válečné drama natočil britský režisér Michael Anderson. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Solidní počin, v některých napínavých scénách srovnatelný s filmovou válečnou špičkou, kterou zde nehodlám do detailu vypisovat, odkazuji na ni ostatně často. Historické archivní záběry britských protiletadlových děl ale skutečně být použity nemusely, v barevném filmu působí nepatřičně. Tom Courtenay v jepičí roli Jacoba Bijuse je pro mě zajímavý především srovnáním s předevčírem zhlédnutým Billym lhářem. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Špionážní válečný film, ve kterém Němci vyrábí ve velkém rakety schopné zničit Londýn a Anglie vysílá trojici vědecky i jazykově vybavených špionů aby raketový program infiltrovali a zničili. Hned od začátku se na ně lepí smůla - jeden z vybraných vědců je hledán policí pro vraždu, na dalšího čeká manželka. Anderson byl dobrý režisér, takže jednotlivé scény jsou slušně natočené (hrdinská a přesto zbytečná smrt jedné z postav, explozivní finále), celkově je to ale docela průměr. Většinu filmu se moc neděje, finále s podzemní továrnou připomíná odvar z bodovky, černobílé dokumentární záběry v barevném filmu také nepotěší a chyběli i známější a lepší herci. 3*. ()

Reklama

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Film by se dal rozdělit na tři části. Ta první je výborný válečný film, pohled na německé testování V1 a britské protiakce v podobě špionáže a následného bombardování Peenemunde. To bylo nakročeno na pět hvězd. Jenže pak přichází druhá část, zvaná Sophia Loren, naprosto zbytečná a pro válečný film neúměrně dlouhá. Neměla pro příběh žádný účel, šlo jen o to napsat na plakáty jméno Sophia Loren. Aspoň že neskončila happyendem, odboj se s tím opravdu nesral. A Hannah Reitsch mi připadala stejně hezčí, asi kvůli tomu decentnějšímu make-upu. Třetí část je také vzdálena válečnému filmu a vypadá hodně jako nějaké bondovky té doby. To jak hlavní hrdina pobíhá se samopalem a kosí němce a pak navede bombardéry na cíl a zachrání tím Londýn, to je čistá smyšlenka. Takže bohužel, válečný film se nekoná. Na nějakou scénu Spitfiru odkloňující V1 nebo matoucí informace o cílech raket zapomeňte (skutečná operace Crossbow). Jinak ale na svojí dobu skvělé technické zpracování. Zajímavostí filmu tu může být větší role říšská policie, která je v drtivé většině filmů ve stínu Gestapa. A i ten gestapák je tu hodně netradiční ... 65% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Operace, jejíž aktivace i zhodnocení je zahaleno do dýmu Churchillova doutníku, podpásovka producentského pasáka Contiho, který dá Loren do titulků na první místo a pak ji zákazníkovi půjčí jen na 15 minut, paňác Peppard, kterému by se nerozčísla pěšinka ani kdyby stál půl metru od spalovací trysky V-1, občas nečekané ukončení některých charakterů a konec v podzemním komplexu ve stylu tehdejších Bondovek. Po technické stránce odpovídající době vzniku, ve způsobech míchaní faktů a fikce bez nějaké zásadnější atraktivity pro diváka.. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Brilantní "agentský" válečný thriller, přeplněný britskými hvězdami první velikosti, jenž vám nedá ani minutku vydechnout a v napětí vás udrží do poslední chvíle. Zajímavým a vytříbeným stylem dokumentuje jednak německý "vesmírný" výzkum, jednak britské snahy o jeho zdržení, zneutralizování či úplné zničení. Ve svém oboru vyniká nečekaně lidským obrazem druhé strany. Především prvních dvacet minut ilustrujících obtížné počátky létajích bomb, hrdinské oběti a pak takřka patetický záběr z ptačí perspektivy zobrazující Němce sbíhající se k přistavší raketě s pilotkou, které se to podařilo, je rozhodně něčím výjimečným. I postava Anthony Quayla, čestného Anglo-Němce, bojujícího na druhé straně je nebývale životná a v porovnání s běžnými německými agenty skutečně nezvyklá. Zaujme i drsná realističnost osudů hlavních aktérů, kdy jejich šance na přežití se velmi přibližují historickým statistikám. To, co se stane Sophii Loren, naprosto nevinné, omylem se nachomýtnuvší postavě, mně pak skoro vyrazilo dech. V každém případě se svým způsobem naplnila slovo nacistických pohlavárů o Anfangu einer neuen Epoche in der Geschichte der Menschen , i když na záchranu Třetí říše to nestačilo. Kde a kdy by však byly všechny ty Sputniky a Apolla bez V - jedniček a jejich nástupců. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • V záběru, kdy vidíme hranici mezi Německou říší a Holandskem, je vidět vlajka používaná Německem až po 2. světové válce, tedy černo-žluto-červená. (WolfIssen)
  • Lilli Palmer vyhrála Cenu San Sebastián za nejlepší ženský herecký výkon v roce 1965. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama