Reklama

Reklama

S profesorem Františkem Dvořákem za klasiky českého výtvarného umění

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2010, 3x13 min

Obsahy(1)

Jednotlivé díly:  1.-Josef Václav Myslbek - Vyprávění začíná pan profesor Dvořák na Vyšehradě, kde stojí slavná sousoší J. V. Myslbeka, která vytvořil na motivy z dávné české mytologie, jak ji prezentovaly Rukopis královédvorský a Rukopis zelenohorský. Dozvíme se o osudech Myslbekovy účasti na výzdobě Národního divadla i to, jak velký český sochař komentoval návštěvu Augusta Rodina v Praze u sebe v ateliéru.

2.-Mikoláš Aleš - Své vyprávění o Mikoláši Alšovi začíná profesor Dvořák osobní vzpomínkou, jak v roce 1952 připravoval výstavu ke stému výročí Alšova narození a seznámil se s jeho dcerou, paní Marynou Svobodovou-Alšovou. Tak měl také možnost dostat se k řadě informací, jež by jinde nezískal. O řadu z nich se s námi také podělí.

3.-Ota Janeček - Dnes nás profesor Dvořák pozve na procházku dílem svého přítele Oty Janečka, který byl žákem Cyrila Boudy, Oldřicha Blažíčka a také sochaře Karla Pokorného, který byl přímým žákem J. V. Myslbeka. Vedle obrazů známých i méně známých a plastik si připomeneme také autorovu ilustrátorskou tvorbu, včetně slavného slabikáře, který odchoval generace dětí. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama