Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Australané jsou posedlí vojenskými angažmá svých ANZAC, takže není divu, že o tom i mile rádi točí filmy :) O první světové ale točili (poprvé a) naposled snad Gallipoli a Lehkou jízdu - a to byla 80. léta. Najednou se rozhodli natočit film, ve kterém koně uvidíte asi ve dvou záběrech a slušivé klobouky tak v pěti. Na co by taky byli koně a klobouky horníkům kopajícím 20 metrů pod zemí šachty pro podminování nepřátelských linií? Tam potřebovali jenom kanárky. Postavy sice mohly být (při délce filmu) lépe vykresleny a závěrečný výbuch podstatně méně digitálně zfušovaný, ale i tak se jedná o velice povedené válečné drama zobrazující nepříliš známou tvář první světové války. Btw. nenechte se zmást českým přebalem, na letadlo v celém filmu nenarazíte ;) 80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tenhle příběh jsem se hodně těšil. I z toho důvodu, že jsem dlouho žádný čistě válečný film neviděl. Problém filmu ale tkví v tom, že se z většiny odehrává v zákopech, což u první světové války není nic divného. Horší už je to ale s postavami, které se mně nedokázali dostat pod kůži, abych si tento film mohl na sto procent užít. Každopádně ale uznávám, že závěrečný výbuch mi udělal radost. I když byl brutální a dost neuvěřitelný. Celý film je totiž vlastně o tom, že se Australané podkopou pod nepřátelský zákop a pak ho naprosto brutálně odpálí. A ten výbuch, ten jsem si fakt užil. Tenhle film je vlastně takovým pomníkem všem vojákům první světový, kteří na nepřítele nešli bezhlavě vrchem, ale podkopávali se spodem. A o tom Vám určitě žádný jiný film ještě neřekl. ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že tento film mne velice příjemně překvapil. Filmy podle skutečných událostí jsou (také) mým šálkem čaje a o podzemní válce v této podobě jsem neslyšel. Zrovna tak o přítomnosti důlních expertů z Austrálie. Podstatnou roli v příběhu má i "válka odposlechová" - s ohledem na dobu samozřejmě s jinými metodami a technickými prostředky. Příběh situovaný na francouzskou část fronty se sice rozjíždí trošku pozvolna, ale divák se vůbec nenudí. Postupně "přituhuje" a finále je opravdu velkolepé. ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně se jedná o jeden z nejlepších válečných filmů vůbec. Neutěšená atmosféra bojiště první světové války je vykreslena tak věrohodně, že mi připravila pár velmi neklidných chvil. K tomu ten neustálý klaustrofobický pocit při scénách z podzemí! V Evropě vcelku neznámý Brendan Cowell svou roli vystřihl na jedničku... To, že scény z domova nepůsobily pateticky, má na svědomí snad právě on (pravda - i Bella Heathcote byla velmi dobrá). Beneath Hill 60 považuji za vynikající film, ačkoli nejsem primárně fanda žánru (pro ty to totiž musí být naprosté zjevení!). ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Je opravdu dobře, že opět můžeme nahlédnout na bojiště první světové války, která má, jak vidno, stále co divákovi nabídnout. Ať už to bylo ve snímku Ztracený prapor, který byl skvělý, nebo nyní v neméně perfektním kousku - Bitva o Hill 60. Sympatičtí hrdinové, napínavé scény, dobrá hudba, precizně vystavěná atmosféra špinavých zákopů a klaustrofóbních tunelů či skutečná - válkou napsaná - předloha pro tento příběh, to jsou důvody, proč dávám čistých 5*. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Pri útoku na Červený dom drží Morris (Gyton Grantley) svoju pušku Lee-Enfield na ľavej strane. Všetci britský vojaci počas prvej svetovej vojny boli trénovaní strieľať z Lee-Enfield pravou rukou, pretože uzáver je vpravo. Držanie v ľavej ruke by znamenalo pri prebíjaní komplikovanú manipuláciu. (Dajman)
  • Oliver Woodward, kterého hrál Brendan Cowell, byl za službu v První australské rotě vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř Australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. (Terva)
  • Scény z Austrálie i Belgie byly natáčeny v Townsvillu v Austrálii a v jeho přilehlém okolí. Scény z podzemí byly natáčeny 'indoor' v umělých tunelech zkonstruovaných přímo pro film (z finančních a bezpečnostních důvodů). (Dzegr)

Reklama

Reklama