Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Není tajemstvím, že válečné filmy miluji. Tento snímek je navíc z 1.sv války a tak je jedním z mála. Rád bych viděl víc takových filmů (naštěstí mě Spielberg obdaří War Horse). I když jde o film z Austrálie tak je hodně kvalitně natočen, s pěkným příběhem a místy mrazivou atmosférou. To, že je to podle skutečné události přidává další plus. Na jedno shlédnutí je to ideální film. ()

Aslan 

všechny recenze uživatele

Každý muž sa musí rozhodovať a niesť následky ktoré to bude niesť. A tento príbeh je o mužovi, ktorý musel robiť rozhodnutia počas 1.sv.vojny a to nie ľahké. Rozhodoval sa, a musel žít s dôsledkami svojich úsudkov. Bol mužom, bol tým ktorým sa mal stať, ktorým sa mohol stať.... Keď máš strach sa rozhodovať ,tak si ho určite pozri ()

Reklama

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Solidní film o sapérech (nebo-li ženistech) z první světové války podle skutečné události o největším uměle vyvolaném výbuchu v dějinách lidstva (kdo by to řekl, že k němu došlo právě už v I. světové válce). O téhle kapitole války jsem toho skutečně moc nevěděl, takže mě v tomhle ohledu Beneath Hill 60 skutečně potěšil a myslím si, že každého koho trochu zajímají válečné filmy tak nebude zcela urcitě zklamán - 7/10. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Australský kapitán Oliver Woodward (Brendan Cowell) přijíždí na spojenecko-německou frontu, aby převzal velení speciální vojenské jednotky, zabývající se kopáním tunelů pod nepřátelskými zákopy. I přes počáteční nedůvěru si brzy získává důvěru svých mužů - a když dostanou nový úkol, zajistit tunely pod strategickým kopcem 60, muži neváhají se svým kapitánem nasadit vlastní život... Tématice tunelů se moc filmů nevěnuje (myslím tím staré dobré tunely, nikoliv ty moderní - těch je naopak plná celá televize) - jestli si dobře vzpomínám, tak snad jen Bollův Tunnel Rats, přičemž Bitva o Hill 60 je kvalitativně trochu jinde (i přesto, že Tunnel Rats je bezkonkurenčně nejlepším Bollovým filmem). Ale tu atmosféru napětí, kterou Bitva o Hill 60 vyvolává, scény - při kterých jsem radši ani já nedýchal, aby nedošlo k prozrazení, a největší řízenou explozi v dějinách - to je něco, co hnedle každý film nenabízí. Navíc i prostředí první světové války není v současné kinematografii příliš obvyklé. Jediné - co bych tomuto filmu vytkl - je až příliš časté použití "flashbacků" - které sice válečnou situaci trochu odlehčovali, ale pro mne působily příliš rušivě.. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nahlédnutí na velmi málo známý střípek australské válečné historie. Minimálně pro málo známý pro běžného evropana. Naprosto zásadním problémem filmu jsou postavy, z nichž jediná není ani trochu zapamatovatelná. Najednou vidíte pohřeb postavy, kterou jste poprvé uviděli před minutou, tudíž je nomožné si k ní vytvořit jakýkoli vztah a hra na emoce nefunguje. Děj je neuvěřitelně nudný. Po většinu času blábalí v zákopech pár neznámých lidí nesmysly. Absolutně mě snímek nedokázal vtáhnout do děje. Na celém filmu je zajímavá vyloženě jen informace, že existovaly vojenské útvary, které se podkopávaly pod nepřátelé a vyhazovaly je do vzduchu. [20 %] ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Příběh vychází ze skutečných událostí. (jurama525)
  • Drevená skrinka, ktorú vo filme vyrobil Tiffin pre kapitána Olivera Woodwarda (Brendan Cowell), skutočne vznikla v zákopoch počas prvej svetovej vojny a stále je vo vlastníctve rodiny Woodwardovcov. S jej súhlasom ju mohli tvorcovia použiť vo filme. (beso74)
  • Oliver Woodward, kterého hrál Brendan Cowell, byl za službu v První australské rotě vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř Australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. (Terva)

Reklama

Reklama