Reklama

Reklama

Poslední tajemství Titaniku

(TV film)
  • Česko Vrak Titaniku a studená válka (více)

Obsahy(1)

Hledání Titaniku na dně Atlantského oceánu v roce 1985 probíhalo za výrazné podpory amerického námořnictva. Životní sen dr. Ballarda se naplnil v rámci akce, kdy jeho dobře vybavená expedice v prvé řadě pátrala po vracích dvou jaderných ponorek.
Doktor Robert Ballard patří mezi nejznámější podmořské badatele. Málo se ale ví o tom, že delší dobu sloužil v americkém námořnictvu. Tato skutečnost mu pomohla k tomu, že US Navy se nakonec z velmi praktických důvodů zapojila do hledání Titaniku. Legendární zaoceánská loď se v dubnu roku 1912 potopila po nárazu do ledovce a spočívala kdesi, relativně blízko kanadského pobřeží.
V roce 1963 se záhadně potopila americká jaderná ponorka Scorpion a podobný osud stihl v roce 1968 další jadernou ponorku Spojených států - Tresher. Zpravodajská služba námořnictva si byla vědoma toho, že dr. Ballard disponuje "know how", které mu umožňuje po vracích úspěšně pátrat. Z toho důvodu, a zcela v tajnosti, zorganizovala výpravu hledající ony dvě nešťastné ponorky. Pláštíkem pro akci se stal slavný Titanik. Jak známo vrak britské lodě Ballard v roce 1985 skutečně objevil v hloubce takřka čtyř tisíc metrů. Dlouho dobu se ale nevědělo, že krátce před tím byl úspěšný i při hledání Scorpionu a Tresheru. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

jenik71 

všechny recenze uživatele

K mému překvapení se o samotném Titaniku nedozvíte prakticky nic. Vše se totiž točí okolo dvou ztracených jaderných ponorek, které měl Robert Ballard původně najít pro americké námořnictvo. To se mu skutečně podařilo a poznatky z hlubin později využil při pátrání po nejslavnějším lodním vraku světa. Díky hledání ponorek totiž narazil na Titanik vlastně jenom proto, že měl moderní vybavení, zbyl mu čas, dostatek financí a že měl také notnou dávku štěstí. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Každý má jistě ve svých zálibách nějakou uznávanou populární osobnost, které si považuje a zajímá se o její život, respektive práci, která má nějaký význam pro historii, vědu či umění. Pro mě je takovou osobností Robert Ballard, který se v roce 1985 ukázal jako skutečný odborník na hledání podmořských vraků. Ačkoliv se dokument nevěnuje Titanicu, je přesto záživný a působivý. O působení Boba Ballarda jakožto důstojníka v americkém námořnictvu jsem neměl tušení, tudíž přísně tajná operace prováděná za účelem nalezení vraků proslulých ponorek a skrytá pod názvem ““ hledání vraku Titanicu““ byla pro mě zajímavým zjištěním. Jedná se o stručnou biografii R. Ballarda doplněnou honbou za revolučními plavidly a jen velmi malé procento zaujímá splnění Ballardova snu o nalezení vraku nejslavnějšího a zároveň nejkrásnějšího parníku všech dob. 75% ()

Reklama

Guran 

všechny recenze uživatele

Dokument nejlíp vystihuje komentář cerfika. Název je ale špatný, protože tento dokument je hlavně o potopených amerických jaderných ponorkách Thresher a Scorpion, Titanic je jenom vedlejší. Zde se ani neprobírá zkáza té lodi, narozdíl od svých ponorkových kolegyň, ale dokument je spíše poučný a jaderné krizi potopení těchto dvou ponorek. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Jak už je tu mnohými uváděno, tento dokument popisje spíše okolnosti, které vedly k objevení Titanicu. Bylo pro mě překvapivé co vedlo objevení vraku nejslavnější lodi a co musel Bob Ballard všechno splnit, aby si mohl uskutečnit svůj sen - objev vraku Titanicu. Není to stěžejní dokument o Titanicu, ale pro všechny nadšence do této lodi jde o velmi cené informace a doplnění znalostí. ()

otík 

všechny recenze uživatele

V roce 1984 začal pod záminkou hledání Titaniku Dr. Robert Ballard pátrat v utajené misi po dvou amerických válečných ponorkách USS Thresher a USS Scorpion, aby po úspěšné misi nastoupil pro něj to nejdůležitejší pátrání, a to po vraku Titaniku. Názvem poněkud zavádějící dokument sleduje 40 minut právě pátrání po těch dvou ponorkách, zbytek času patří Titaniku. Zklamání z názvu je však vynahrazeno zajímavostí látky. Hudba: Chris Biondo & Lenny Williams. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama