Reklama

Reklama

Poslední tajemství Titaniku

(TV film)
  • Česko Vrak Titaniku a studená válka (více)

Obsahy(1)

Hledání Titaniku na dně Atlantského oceánu v roce 1985 probíhalo za výrazné podpory amerického námořnictva. Životní sen dr. Ballarda se naplnil v rámci akce, kdy jeho dobře vybavená expedice v prvé řadě pátrala po vracích dvou jaderných ponorek.
Doktor Robert Ballard patří mezi nejznámější podmořské badatele. Málo se ale ví o tom, že delší dobu sloužil v americkém námořnictvu. Tato skutečnost mu pomohla k tomu, že US Navy se nakonec z velmi praktických důvodů zapojila do hledání Titaniku. Legendární zaoceánská loď se v dubnu roku 1912 potopila po nárazu do ledovce a spočívala kdesi, relativně blízko kanadského pobřeží.
V roce 1963 se záhadně potopila americká jaderná ponorka Scorpion a podobný osud stihl v roce 1968 další jadernou ponorku Spojených států - Tresher. Zpravodajská služba námořnictva si byla vědoma toho, že dr. Ballard disponuje "know how", které mu umožňuje po vracích úspěšně pátrat. Z toho důvodu, a zcela v tajnosti, zorganizovala výpravu hledající ony dvě nešťastné ponorky. Pláštíkem pro akci se stal slavný Titanik. Jak známo vrak britské lodě Ballard v roce 1985 skutečně objevil v hloubce takřka čtyř tisíc metrů. Dlouho dobu se ale nevědělo, že krátce před tím byl úspěšný i při hledání Scorpionu a Tresheru. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Nach 

všechny recenze uživatele

Díky tomu, že jsem věděl, že se nejedná přímo o příběh Titaniku, ale o tom, co se dělo na pozadí jeho objevení, nejsem z tohoto dokumentu zklamán. Naopak, příběhy ponorek mi přišly velice zajímavé a samozřejmě ponuré. Nešťastný je zde bohužel onen název tohoto dokumentu, který se snaží touto reklamou získat co nejvíce fanoušků, ale spíše mu na hodnocení ubírá. Jinak jde o kvalitní dílo. 75% ()

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

Dokument celkem zajímavý, nicméně se zcela zavádějícím názvem. Člověk by očekával nějaké info o Titanicu, které ještě neslyšel, případně něco méně známého... Pátrání po Titanicu bylo věnováno asi pět minut na konci, pokud nepočítám zmínku na začátku, kdy je několikrát upřesněno, že ačkoliv to tak Ballard nechtěl, pátrání po vraku musel posunout až na druhou kolej. Přednost dostaly jaderné ponorky, které od šedesátých let nikdo neviděl. Ale na obranu filmu, dozvěděla jsem se nějaký ten fakt o vybuchování ponorek v přílišné hloubce, po zásahu torpédem a roztržení ponorky zevnitř kvůli unikající natlakované vodě... A že pokud něco vybuchne pod vodou, mořský proud z trosek udělá ocásek od komety :) ()

Reklama

Ceres 

všechny recenze uživatele

Jak už je tu mnohými uváděno, tento dokument popisje spíše okolnosti, které vedly k objevení Titanicu. Bylo pro mě překvapivé co vedlo objevení vraku nejslavnější lodi a co musel Bob Ballard všechno splnit, aby si mohl uskutečnit svůj sen - objev vraku Titanicu. Není to stěžejní dokument o Titanicu, ale pro všechny nadšence do této lodi jde o velmi cené informace a doplnění znalostí. ()

VerenaLord 

všechny recenze uživatele

Podle názvu by divák předpokládal, že se dozvíme něco o Titanicu, jenže po téměr hodině zklamaně vypínám přehrávač se zjištěním, že o Titanicu jsem se nedozvěděla prakticky nic. Celý dokument stál za zlámanou grešli, docela se divím, že National Geographic se podepsalo pod tak nepovedený dokument. Respektive, dokument sám o sobě není tak hrozný, ale jeho název evokuje jiný obsah. Tudíž neodpovídá skutečnosti a tudíž musím hodnotit poměrně špatně. ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Já jsem věděl o čem dokument pojednává a právě proto jsem se na něj i díval. Osobně je mi tahle tématika daleko bližší než Titanic, takže jsem byl spokojený. Ovšem úplně chápu rozhořčení a nízké hodnocení "Titanikuchtivých" diváků, pojmenovat ten dokument takhle je vážně něco na způsob klamání spotřebitele... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama