Reklama

Reklama

Jen pro tvou výšku

(festivalový název)
  • Filipíny For Y'ur Height Only
Filipíny, 1981, 87 min

Obsahy(1)

Amerika má Jasona Bournea, Anglie Jamese Bonda, Německo Jerryho Cottona, Československo majora Hradce a Filipíny agenta 00 v podání jedné z předních domácích akčních hvězd, liliputa Weng Wenga. Snímek Jen pro tvou výšku vznikl jako bizarní parafráze na bondovky, takže svého neohroženého hrdinu uvádí do všech žánrově povinných situací, jako jsou dramatické bitky, napínavé přestřelky, dynamické honičky a samozřejmě muchlování s pohlednými ženami. Nechybí ani všemožná technologická udělátka maskovaná jako věci běžného užití. Ve filipínském zpracování sice nenajdeme žádné nákladné efekty, luxusní auta a střídání exotických světových lokalit, ale zato na diváky čeká fascinující přehlídka dovedností hlavního představitele. Metr vysoký Weng Weng byl univerzální akční hrdina, který ovládal bojová umění, sám prováděl veškeré kaskadérské kousky a i v jiných ohledech dokazoval, že na velikosti nezáleží. Film je v zásadě jen sled scének, jejichž styl spojuje bezelstnou směšnost grotesek s megalomanskými ambicemi, které nezbrzdil ani očividný nedostatek prostředků. Jako by pouťová estetika křiklavé lacinosti a fyzických klauniád hlavního hrdiny nestačila, umocnili tvůrci celkovou absurditu snímku zcela fantasmagorickým originálním anglickým dabingem, který veškeré dění posouvá na úroveň zhulenecké parodie. Jen pro tvou výšku se stalo mezinárodní senzací a iniciovalo vznik celé série s agentem 00. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (8)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je to taká miniatúrna bondovka s trpasličím agentom. Je to natočené vážne a divák by sa mal smiať na účet tvorcov, ale mimo absurdných akčných scén v ktorých metrový drsný agent nakopáva zadky zloduchom, mi to vtipné nepripadalo a dejová vata je strašná nuda. Ako bizarnosť to je zaujímavé, ale ak to neuvidíte, tak o nič neprídete. 2/10. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Po Lady Terminátor, další šílený filmový kousek z exotických Filipín, tentokrát o neohroženém agentovi v bezkonkurenčním podání Wenga Wenga. Má sice trošku problém s výškou, ale na té přeci nezáleží. Začátek je dokonalý, autoři sypou jednu šílenou scénu za druhou a divák na to navíc není vůbec připraven. Pak to sice trošku poleví a je pravda že se scény poměrně opakují, ale nikdy to není vysloveně nuda. Navíc ke konci se rozjede šílené akční inferno, nad kterým by i Arnold koulel závistivě očima. Hlavní zásluhu na tom má samozřejmě hlavní bourák, který celkově vypadá jak z ústavu, ale dává si to ve velkým. Akční scény (stejně jako celý film) jsou tak akorát na hraně geniální parodie a nejhoršího braku. A to já rád. Každopádně nikde jinde neuvidíte tolik kopanců do koulí :) ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

007? Kam se hrabe na Agenta 00! Tím totiž není nikdo jiný, než liliput Weng Weng, který spolehlivě okouzlí každou ženu a vystraší a zamorduje každého zločince, který by měl tu odvahu dělat ve Filipínách neplechu. A tenhle tajný agent mě provázel celou touhle parodií na bondovky, která neoplývá bůhvíjak originálními prvky, ale zato je svérázná a ujetá tak, jak u akční tvorby malých zemí bývá. Ono je to dost blízko blaxploitation nebo Ugandě, prostě tvorba, která baví, i kdyby jí tvůrci mysleli vážně, protože i oni to berou jako oddechový žánr a v tom případě jde hlavně o to, aby diváci byli spokojení, jedno z jakého důvodu. Vlastně si to točili pro sebe a jestli si to najde fanoušky i na západě neřešili. U mě ale Weng Weng zabodoval a určitě s ním chci vidět i něco dalšího, protože tohle se mi trefilo do vkusu úplně přesně. Ať už dialogy, které působily, jako by je napsala umělá inteligence, tak i naprosto nahodilým gradováním děje, šíleným anglickým dabingem, který je občas úplně mimo to jak postavy mluví a prostě tam natvrdo je, choreografii bojů nebo i Weng Wengovým vystupováním. Věřím, že to byl záměr a je to super. A i kdyby náhodou ne, pořád super. Taky to teda vyniká obrovským počtem zabitých, který je tak velký, že na to ani Kill Bill pomalu nemá :D Ale v rámci toho, co jsem čekal, to určitě fungovalo a když tu Weng Wengovi sekundují tak krásné ženy, co víc bych měl chtít :-) Snad jen to, aby akční scény nebyly tak často na jedno brďo, ozvláštnění je v nich málo a je to bohužel důvod, proč tomu nemůžu dát plný počet, který bych jinak rád dal. Závěrečný boss fight mě ale překvapil :D 4* ()

tere.z 

všechny recenze uživatele

Filípinci jsou nevyřčení králové parodií! I když počkat, ona to vlastně nebyla parodie. Takže měním statement: Filipínci jsou nevyřčení králové bondovek! Vždyť kdo by neodolal půlmetrovému tajnému agentu s prvotřídním účesem na prořídlý hrnec, bílou rozhalenkou a kloboukem, jehož naostřená klopa skolí všechny nepřátele. Supervtipná raritka, která se řadí vedle bollywoodských úchyláren a tureckých Star Wars. A must-see! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, jestli to mělo být vážně myšlené, nebo jako parodie, protože ono je to někde mezi tím. Některé nápady nejsou úplně marné (třeba když se kryje za fíkusem), ale třeba závěrečný body count mi připomněl Žhavé výstřely 2, ale tak nějak odfláknutě, bez nějakého dalšího nápadu navíc (jako třeba, když dojde šíp, použij kohouta). Navíc se agent 00, tedy Weng Weng tváří jako Pavlásek, má absolutně bezemoční výraz, ačkoliv jsou chvilky, kdy se zatváří na chvíli jako šílenec. To, jak se někam postaví, zapózuje, a padouši padají jak mouchy, už mi časem nějak lezlo na nervy. A skutečně nemyslím, že by po něm ženy letěly kvůli sexu, ledaže by ho použily jako vibrátor. Jeden z padouchů mi pak zas připomínal herce Jaroslava Moučku, včetně takové té bodrá, taťkovské dikce. A také nevím, jestli bylo záměrem, že se všichni chovají jako idioti (jsi šéf banky, přines zlato - tak jo), že to má naprosto zběsilý a zmatený střih chvílemi a přechod scén, o nějaké logické návaznosti scén si nechejte zdát, že všichni strašně přehrávají, že všechny prostitutky i novinářky umějí kopat a mlátit se, že všichni vedou patetické kecy... Chápu, že smyslem srandy mělo být, jak chlápek velikosti dítěte každého zastřelí, zabije otrávenou šipkou, zkope jedním kopem nebo zmlátí jednou ranou, jenže opět vše bylo na jedno brdo a časem mě to unavovalo. Když pak dokonce došlo na meče, docela jsem si přál, aby mu jeden z těch šermířů prostě rozsekl kebuli. Vlastně ano, časem mi ta postava agenta 00 začala než vtipná být naopak krajně nesympatická - chyběl v tom nadhled nad sebou samým, dělání si srandy ze sebe samotného. Ale potěšily mě Twin Peaks závěsy. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Weng Weng, představitel hlavní role, byl se svými 83 centimetry do té doby nejmenším hercem hlavní role v dějinách světové kinematografie. (ČSFD)

Reklama

Reklama