Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Miluju tento typ filmů, ale trochu ve mně vzbuzovalo nedůvěru jméno režiséra, protože ten jinak točí pěkný sračky. K tomuhle jeho dílu ovšem nemám výhrady. Ale pokud seženete takovou hereckou sestavu, tak snad ani nejde natočit špatnej film. Jinak já nemám moc rád nikoho z bratrstva Baldwinů, ale tady Alec Baldwin, přestože se na obrazovce objeví asi na 5 minut, mi snad utkvěl v paměti nejvíc ze všech herců. 90% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Death of a Fuckinˈ Salesman. I barevným schématem nasnímání noc a den, ve kterých schází morální hodnoty, čest i důstojnost a přebývají neduhy maskulinity v podobě sebestředných lží, ješitnosti a slabosti. Ve volbě mezi cadillacem, sadou nožů a vyhazovem je ještě naštěstí možnost nebýt toho součástí.. Bezesporu bombastické obsazení, ale jak vrzala ta divadelní prkna, měl jsem pocit, že ti herci tam nejsou pro ty postavy, pro jejich autentičnost, ale spíš pro diváka v hledišti. Dle mého Foleyho chyba. Ať tak, či onak, Pacinův realitní žralok Ricky Roma by prodal i 59. patro newyorkské Trump Tower. Klidně i Donaldovi.. ()

Reklama

Joe321 

všechny recenze uživatele

Parádní záležitost. Na disku mi to leželo už dlouho, protože jsem nějak neměl chuť na dvě hodiny povídání. Teď jsem se k tomu dostal a nesputil jsem z toho oči celé ty dvě hodiny. Všichni herci (Al Pacino!) jsou úžasní, asi taky díky skvěle napsaným dialogům, které působí velmi opravdově. Taková Pacinova řeč k Spaceymu, kde každé druhé slovo je fuck nebo shit, byla uzemňující a řezal jsem se u ní o stošest. Na konci jsem docela litoval, že to bylo tak krátké. -"You stupid fucking cunt. You, Williamson, I'm talking to you, shithead. You just cost me $6,000. Six thousand dollars, and one Cadillac. That's right. What are you going to do about it? What are you going to do about it, asshole? You're fucking shit." ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Takto nejako vyzerá skutočná filmová lahôdka. Brilantní "starí" herci, perfektné dialógy a jednoduchá, no pútavá zápletka. Do toho úžasná atmosféra predmestia amerického veľkomesta a šou sa môže začať. Al Pacino je jednoznačný herecký boh a v tomto filme to vyhral. Ale mimoriadne ma zaujal aj nesympatický a doslova odpudivo vtieravý Jack Lemmon, ktorý svoju úlohu krachujúceho realitného agenta zahral excelentne. Veľmi ma potešil aj tak trochu tajomoný Kevin Spacey ako manažér kancelárie, či Jonathan Pryce ako veľmi naivný a nerozhodný zákazník. Nečakajte žiadnu akciu, no o to viac vás tento film bude baviť svojou plynulosťou, atmosférou a priamočiarosťou. Jednoznačne odporúčam. 80 %!! ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Slovo „Fuck“ a jeho obměny se vyskytují ve filmu tolikrát, že by mohl vzniknout mylný dojem, že si s ním angličtina vystačí, pravda pokud občas přidá i „shit.“ A přitom se jedná o opravdu brilantní dialogy i monology ... „ Na něco netrpělivě čekáme nebo se ohlížíme zpátky. Tak to je. Takový je náš život. A čeho se tak bojíme? Prohry. A čeho ještě? Že zkrachuje banka, onemocníme, že manželka zahyne v letadle? Že se zhroutí trh s akciemi? Co z toho se vyplní? Nic. Stejně se bojíme toho či onoho. Proč?“ K tomu herecká parta, která zaslouží jen mé nejvyšší uznání. A to vše v tvrdém konkurenčním boji špinavého byznysu, kde obstojí jen ten kdo dokáže prodat i největší „shit“. „It's a fucked-up world.“ ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Alec Baldwin se kromě postavy Blakea, která byla napsaná speciálně pro filmovou verzi, připravoval i na možnost, že by nakonec hrál Rickyho Romu. Hrozilo totiž, že Al Pacino na natáčení nebude dostupný. O tuto roli se zajímal i Joe Mantegna, který ztvárnil Rickyho Romu jako první – v roce 1984 v divadelní hře na Broadwayi. (DavePave)
  • Herci, kteří zrovna nemuseli být v době natáčení na place, se chodili dívat na herecké výkony svých kolegů. (becki_tu)
  • David Mamet napsal původní divadelní hru a následně scénář pro film na základě svých vlastních zkušeností. V době, kdy se ještě nemohl naplno prosadit jako autor, pracoval v realitní kanceláři jako manažer – měl tedy stejnou funkci, jako má ve filmu postava Kevina Spaceyho. (DavePave)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama