Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

easaque 

všechny recenze uživatele

2* Je pravda, že jsem si pro tohle konverzační drama vybral nevhodný čas, ale i tak si myslím, že ani jindy bych si ho neužil víc. I když je film dobře zpracován a na první pohled zaujme herecké obsazení, tak divadelní předlohu nelze přehlédnout. Nastolená hra je zajímavá a dobře se tu ukážou charaktery jednotlivých lidí a vlastně žádný klaďas se tu nenajde a jen dokazuje to, že se obchoďákovi vlastně nikdy věřit nedá ;-). Co mi nejvíc nesedlo bylo staromódní zpracování i styl filmu včetně hudby a trošku i český dabing, ale za to film nemůže. Navíc příběh byl utahaný, moc ukecaný a chvilkami nezáživný, a proto jen ty dvě hvězdy. Jde však jen o moje subjektivní hodnocení a pro jiného, zejména staršího diváka lákajícího toto téma a k tomu trochu krimi, může bavit víc. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Velcí mluvkové z firemní kanceláře mluví... lidově řečeno hodně sprostě. Využívají v každé druhé nebo třetí větě alespoň jeden vulgarismus, obyčejně tedy hodně vulgarismů. Nadávají na život, společnost, občas řeší s mluvou tohoto stylu i různé kšefty. Mezi tím si zkracují dlouhou chvíli odvyprávěním nějaké té historky z prodejů v minulosti a samozřejmě nezapomínají je okorenit patřičnou dávkou vulgarismů. Z celého srdce děkuji pánům Lemmonovi, Pacinovi a spol. za rozšíření si obzorů v podobě bezedné studnice odprezentovaných variací na nejrůznější možná využití slov fuck a shit v anglické větě, dozajisté jim to nějakou dobu nezapomenu.... Je mi líto, ale jaksi odmítám tohle považovat za humor a umění. Ve výsledku se pro mě nekonala ani komedie (na to je zde málo pokusů o skutečný humor), ani drama (na to je zde zase málo děje a žádné napětí), jenom jedno obrovské znechucení. Jedna hvězda za špičkové herecké výkony v tomto expresivně skutečně nabitém shitu. Fuck off! :o) 20% ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

12 rozhněvaných mužů je super, konverzačky jsou super, David Mamet je super - ale tohle je nuda k uzoufání. Žádný výrazný vývoj, žádné zvraty, a vlastně ani chytré dialogy - jen se čtyři týpci neustále dohadují o nějakých nemovitostech, o tom kdo má větší smůlu nebo kdo je dravější obchodník. Jestli ještě jednou uslyším větu "ty starý tipy jsou k ničemu", tak mi vybuchne hlava. Často citovaná Baldwinova fuckovací scéna je pro mě to jediné dobré, co v tom filmu je. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nadupané představení. Pochopitelně především scénáristicky. Takhle má vypadat dokonalá divadelní hra. A pak to herecké obsazení! V hlavní roli suverénní, zároveň však unavený Jack Lemmon. Al Pacino si nemá hlavní roli, ale jeho výstupy jsou ty nejkouzelnější. Ostatní - Harris, Arkin i Spacey skvěle doplňují jednu z nejlepších hereckých sestav devadesátých let. Nerad bych však viděl film v českém dabingu, něco tak sprostého si nedokáži představit. V originálu bylo přibližně každé třetí slovo fuck, fucking nebo fucked a zbytek byl doplněn nejrůznějšími shity, které zcela přirozeně plynuly z úst i takového slušňáka, jakým býval Jack Lemmon. ()

SgtPepper 

všechny recenze uživatele

V tom filmu se vůbec nic nestalo. Sto minut se dívám na tlachající karierní krysy z realitky a stejně to uběhlo tak rychle, až mi bylo líto,že už je konec. Myslím, že nebýt těch herců, musel bych to po prvních třiceti minutách stopnout a jít spat. Škoda toho konce, čekal bych lepší rozuzlení. Ale pod 5* jít nemůžu, to by se Jack Lemmon otáčel v hrobě jak větrák. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Velký podíl na obsazení Kevina Spaceyho jako Johna Williamsona měl Al Pacino. Pacino viděl Spaceyho hrát na Broadwayi a byl jím natolik unešený, že přemluvil režiséra Folyeho, aby Spaceymu nabídl roli. (casyy)
  • Dva herci z filmu se objevili v různých pozdějších adaptacích původní divadelní hry. Al Pacino si v divadle zahrál Shelleyho (ve filmu postava Jacka Lemmona), Jonathan Pryce zase Rickyho Romu, kterého ve snímku ztvárnil právě Pacino. (DavePave)
  • Postava Blakea v původním scénáři vůbec nebyla. Když však David Mamet psal scénář pro film, rozhodl se tuto postavu napsat přesně pro Aleca Baldwina. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama