Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Z toho divadelnost přímo čiší a to není pochvala. Glengarry Glen Ross má jen minimum lokací a skoro žádný děj. Všechno podstatné se odehrává v jedné místnosti během nekonečných dialogů mezi sedmi muži pod tlakem. Jednotvárných dialogů, nutno podotknout a navíc vzájemně zaměnitelných. Každá postava vše co řekne, dřív nebo později zopakuje skoro stejnými slovy. A když ne ona, tak se recyklace frází chopí někdo další. Jediné pozitivum je, že se u toho všichni zúčastnění trumfují v brilantním herectví. Kdyby to nebylo mrhání hvězdnými jmény, tak bych řekl, že by ze scénáře šlo natočit výborný středometrážní film s ukázkovou psychologickou rozborkou. Na hodinu a čtyřicet minut se toho ale stane příliš málo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazené a v mnoha ohledech strhující drama o zaměstnancích realitní kanceláře, kteří dostanou velice jednoduchý úkol: "Prodej za každou cenu nebo jdi do p*dele". Naprosto vynikající herecké představení všech zúčastněných (cholerický a nechutnou roli si vychutnávající Baldwin, přesvědčivý Spacey, nestárnoucí Lemmon, adekvátní Harris a... prostě Al Pacino) a precizní scénář, zajišťují tomuto pomalému snímku, že budete napětím bez sebe až do úplného konce. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Miluju tento typ filmů, ale trochu ve mně vzbuzovalo nedůvěru jméno režiséra, protože ten jinak točí pěkný sračky. K tomuhle jeho dílu ovšem nemám výhrady. Ale pokud seženete takovou hereckou sestavu, tak snad ani nejde natočit špatnej film. Jinak já nemám moc rád nikoho z bratrstva Baldwinů, ale tady Alec Baldwin, přestože se na obrazovce objeví asi na 5 minut, mi snad utkvěl v paměti nejvíc ze všech herců. 90% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nadupané představení. Pochopitelně především scénáristicky. Takhle má vypadat dokonalá divadelní hra. A pak to herecké obsazení! V hlavní roli suverénní, zároveň však unavený Jack Lemmon. Al Pacino si nemá hlavní roli, ale jeho výstupy jsou ty nejkouzelnější. Ostatní - Harris, Arkin i Spacey skvěle doplňují jednu z nejlepších hereckých sestav devadesátých let. Nerad bych však viděl film v českém dabingu, něco tak sprostého si nedokáži představit. V originálu bylo přibližně každé třetí slovo fuck, fucking nebo fucked a zbytek byl doplněn nejrůznějšími shity, které zcela přirozeně plynuly z úst i takového slušňáka, jakým býval Jack Lemmon. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Mistrovským způsobem natočená "konverzačka" plná hereckých es. Al Pacino válí a jeho psychologické schopnosti, jak jednat s klienty jsou opravdu ohromující. Na momentík zaskočí i Alec Baldwin, aby zbytku osazenstva kanceláře ukázal, jak funguje "vrcholový management." Prostě, já jsem kretén, kdo je víc? Hodně mu ta role sedla. Docela by mě zajímalo, jak dlouho se museli herci učit celý scénář:) ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Postava Blakea v původním scénáři vůbec nebyla. Když však David Mamet psal scénář pro film, rozhodl se tuto postavu napsat přesně pro Aleca Baldwina. (becki_tu)
  • Herci, kteří zrovna nemuseli být v době natáčení na place, se chodili dívat na herecké výkony svých kolegů. (becki_tu)
  • Název filmu odkazuje na dvě realitky – Glengarry Highlands a Glen Ross Farms, obě zmíněné i ve filmu. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama