Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

novoten 

všechny recenze uživatele

Spojení excelentní dvojice Pacino-Spacey v jednom filmu se pro mě rovnalo nesplnitelnému snu. Když jsem se potom náhodou dostal ke Glengarry, moje nadšení neznalo mezí. Jedná se totiž o nenapodobitelný herecký koncert, kde oba jmenovaní předvádějí vyčerpávající výkony po boku dalších nezapomenutelných jmen Lemmona a Harrise. Vypjaté situace na plátně zbožňuji a když se navíc nit vyprávění ani na chvíli nepohne nežádoucím směrem, mohu se jen vznášet blahem. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Slovo „Fuck“ a jeho obměny se vyskytují ve filmu tolikrát, že by mohl vzniknout mylný dojem, že si s ním angličtina vystačí, pravda pokud občas přidá i „shit.“ A přitom se jedná o opravdu brilantní dialogy i monology ... „ Na něco netrpělivě čekáme nebo se ohlížíme zpátky. Tak to je. Takový je náš život. A čeho se tak bojíme? Prohry. A čeho ještě? Že zkrachuje banka, onemocníme, že manželka zahyne v letadle? Že se zhroutí trh s akciemi? Co z toho se vyplní? Nic. Stejně se bojíme toho či onoho. Proč?“ K tomu herecká parta, která zaslouží jen mé nejvyšší uznání. A to vše v tvrdém konkurenčním boji špinavého byznysu, kde obstojí jen ten kdo dokáže prodat i největší „shit“. „It's a fucked-up world.“ ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Břitké, precizně napsané dialogy si plně zasloužily skvostné obsazení - pro mne je favoritem Jack Lemmon, i když Spacey, Harris a Pacino podávají tradičně nadprůměrné výkony. "Konkurenti" to je ostrá jízda plná výbuchů emocí - a to je paradoxně i největší slabina tohoto filmu. Trochu zde chybí gradace, všichni celou dobu řvou, nadávají a jedou na plný plyn, takže divák postupně otupí. Přesto jde o nespravedlivě pozapomenutý snímek, takže PUT THAT COFFEE DOWN a věnujte mu chvilku svého cenného času. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Parádní herecké představení několika velkých hereckých es, které se jen tak nevidí. Al Pacino, Ed Harris, Jack Lemmon, Alec Baldwin nebo Kevin Spacey servírují brilantní dialogy, okořeněné ve větší míře peprnými výrazy v povedeném přepisu divadelní hry z prostředí realitní kanceláře do filmové podoby. Parádní věc, mohu jen doporučit. ()

šerminator 

všechny recenze uživatele

Tolik hereckých hvězd a nic z toho. Nebavilo mě se dívat jen na partu zoufalců a vyhořelých obchodníků. Nebyl tam žádný vývoj ani dějový posun. Nadnešeně jen jedna místnost a samí looseři. Nejlepší byl Jack Lemmon a Alec Bladwin. Všichni ostatní své role až přehrávali, zvláště Pacino. On je vynikající, ale nevadilo by trochu ubrat. Tohle prostředí fakt není zajímavé a zápletka tupá. Celkově nemastné neslané, průměrné. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Herec Jack Lemmon řekl, že při natáčení Konkurentů zažil ten nejlepší herecký kolektiv, v jakém se kdy ocitl. (becki_tu)
  • Postava Blakea v původním scénáři vůbec nebyla. Když však David Mamet psal scénář pro film, rozhodl se tuto postavu napsat přesně pro Aleca Baldwina. (becki_tu)
  • Název filmu odkazuje na dvě realitky – Glengarry Highlands a Glen Ross Farms, obě zmíněné i ve filmu. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama