Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scenář: Chad Beck, Adam Bolt .. V rámci tématu poměrně komplexní, odborně vedený dokument. _ A u nás to máme nekoncepční důchodové pokusy o tunelování, chybějící progresivní či majetkové danění zato důsledné zdanění základních surovin a služeb, zastropované sociální pojištění, všudypřítomnou korupci, lobbing a v neposlední řadě závislost na globalizovaném trhu, který si zrovna nejlíp nevede (viz celý Inside Job). Jednoduše: ekonomický bordel a rozevírající se nůžky mezi pár bohatými a rostoucí chudobou. Jedni si experimentují, spekulují, okrádají a bohužel chybují a jejich bubliny praskají - a nakonec jako vždycky, nejchudší zaplatí nejvíc. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Odborný a komplexní dokument, který objasňuje příčiny vzniku finanční krize v USA, podložený spoustou grafů, názory ekonomů a někdy až neuvěřitelnými výpověďmi lidí, kteří byli do celé téhle pyramidové finanční hry více či méně zapleteni. Opravdu nemám slov. Zapomeňte na levičáckého Moorea, dokumentům teď vládne Ferguson. Lidem zajímajících se o ekonomiku a politiku doporučuju bez váhání, ostatní se partně budou ztrácet v ekonomických pojmech. 90% ()

Reklama

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, téma mě zajímalo od prvních novinových zpráv, když jsme se snažili pochopit, kde se vzala finanční krize. Pomáhaly články, knihy. A jak se mi to usazovalo, zaujal mě film Margin Call. Říkal jsem si, tohle má parametry diletantismu a neuvědomělé chamtivosti. Ocitnutí se na místě, kde se to točí, nikdo nic nekontroluje, všichni jsou přesvědčení, že nic nedělají špatně. To tu přece tisíckrát v historii v různých obměnách bylo. Pak do toho vlítnul The Big Short a dostalo to oscarové parametry s přídechem "what the fuck", to je super film a tomu ani mě se nechce věřit, s neustálým slíděním na internetu, co to ty CDS a CDO jsou. Načež si rovnou vzpomeňte na Matrix, jak Morpheus nabízí Neovi pilulky, vyberte si, jedna z nich je Inside Job a smiřte se s tím, že tohle redefinuje "neviditelnou ruku trhu" a "volný trh" na "nesrozumitelná pravidla" a "ovládaný trh" a buďme upřímní, pokud trhu jeho účastníci nerozumí, a akademici ztrácejí schopnost jej kriticky analyzovat, pak je něco fakt špatně. Filmy jako Inside Job musí vznikat. Přestože jim ti nejdůležitější účastníci tohoto velkolepého podvodu ani nedávají rozhovory. Trávení po tomhle filmu nebude nejsnazší každopádně. Samozřejmě, to není kritika kapitalismu nebo ekonomie, nebo dělení světa na pravý a levý nebo bohatý a chudý, tohle je normální otazník nad tím, nakolik lidi podlehli klamům systému, klamu svých vlastních argumentů a výplatních pásek. Nic víc. Selhání lidí, selhání inteligence, selhání zdravého rozumu. O nic víc nejde. Otázky a odpovědi. Základ dialogu. Základ soužití lidí v civilizaci. ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Dokument je to celkem zdařile udělaný :) On v podstatě ani nelže, jenom skutečnost místy mírně manipuluje. Otázka je, jak to hodnotit. V podstatě všechny informace, co v Inside Job zazněly, vychází ze skutečnosti a z toho, co se stalo. Problém nastane, když se začnou ptát: „Jak se to stalo?“ Ono to v padání tvůrců vyznívá, tak že za krizi může nezodpovědný trh a vláda byla (chudinka) korumpována a nemohla tak, sic se snažila, trhu pomoci. Ale málo je už zdůrazněno že Fannie a Freddie byly projekty, které svými regulacemi (ano, těmi nástroji, které měly vést ke stabilizaci) vydržovala vláda. Místo, aby se tvůrci zaměřili na toto, nepochybně politicky bolavé místo, a ratingové agentury (Moodie´s a spol.), zabývají se OTC deriváty tzv. swapy, jejichž problematika je tak složitá a nejasná, že jejich zohlednění v tomto dokumentu je jenom zavádějící. Každopádně, kdo si chce po téhle „dokumentové smršti“ srovnat myšlenky a udělat si na věc nějaký názor doporučuju přečíst si toto: Krach - Thomas E. Woods. ()

JOHN.NY 

všechny recenze uživatele

Inside job je primym zasahem a prvnim dokumentem o nedavne recesi, ktery je natocen srozumitelne, neotrele a na dobre edukativni urovni. Vsem, ktere zaujal, bych doporucil k precteni knihu americkoindickeho ekonoma, ktery se take v dokumentu objevil, Raghurana Rajana s nazvem Fault Lines. Ferguson se ji ocividne nechal dost inspirovat a znacne koresponduje s Rajanovymi pracemi poslednich let. ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama