Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

maseer2 

všechny recenze uživatele

jeden z nejznepokojivějších dokumentů (nebo filmů), jež jsem měl možnost vidět.. Inside Job hodně suverénním způsobem servíruje informace o tom, jak krize vznikla a čí to byla vina, na diváka vychrlí obrovské kvantum pojmů, souvislostí, jmen, názvů firem atd. a upozorňuje na prohnilost a nezodpovědnost amerického finančního trhu a rovněž politiky, která je tam i dnes skrz naskrz prolezlá lidmi, jejichž nekonečná chamtivost stála u zrodu samotné krize.. velké množství informací (a zejména odborných pojmů) má sice za následek jistou nepřehlednost, kdy laikovi není jasné, o čem se přesně mluví, ale jako celek přesto funguje dokument výborně.. zkrátka povinnost pro všechny, kteří se alespoň trochu zajímají o to, co se děje ve světě.. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Toš kurňa každý věděl co se tady děje? Jeeen jaaa neeee!? Jsem rozhorčený, heeej ale úplně, nasraný na celý svět... kde je ten meteor ať smete ty vyděrače a kradoše ze Země. Racionální řešeni pro neracionální vyděrače ze zákulisí jaaako. Dost utlačování... Zleteli orly z Tatry, tiahnu na podolia, ponad vysoké hory, ponad rovné polia, preleteli cez Dunaj, cez tú šíru vodu, sadli tam za pomedzím XY rodu. Teraz dlho bla, bla, bla... a Hynú i naši, hynú, ale sťa víťazi! Žiadna rana zvuk bôľu z úst im nevyrazí, vďačne lejú vernú krv po osudnom poli: oj, veď padnúť za národ - oj, veď to nebolí! 7/10 ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

To je hnus velebnosti. Velmi podrobný dokument, který popisuje, co vedlo k finační krizi a kdo v tom měl prsty. Celou dobu jsem jen musela kroutit hlavou, jaký bordel v Americe(ale i všude jinde) panuje. Stačí vám pár tisíc lobbistů a schválí vám pomalu jakýkoliv zákon chcete. Ruka ruku myje. Nikoho absolutně nezajímaly následky, hlavně že si každý nahrabal. Přivedli jste ke krachu obrovskou finanční společnosti a ještě jste za to dostali odměnu, samozřejmě z peněz daňových poplatníků. A tihle lidé teď sedí ve vedoucích funkcích vládních finančních úřadů Obamovy vlády. Žádné změny, žádné opatření ani zákony... jede se vesele dál. ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Dokument je to celkem zdařile udělaný :) On v podstatě ani nelže, jenom skutečnost místy mírně manipuluje. Otázka je, jak to hodnotit. V podstatě všechny informace, co v Inside Job zazněly, vychází ze skutečnosti a z toho, co se stalo. Problém nastane, když se začnou ptát: „Jak se to stalo?“ Ono to v padání tvůrců vyznívá, tak že za krizi může nezodpovědný trh a vláda byla (chudinka) korumpována a nemohla tak, sic se snažila, trhu pomoci. Ale málo je už zdůrazněno že Fannie a Freddie byly projekty, které svými regulacemi (ano, těmi nástroji, které měly vést ke stabilizaci) vydržovala vláda. Místo, aby se tvůrci zaměřili na toto, nepochybně politicky bolavé místo, a ratingové agentury (Moodie´s a spol.), zabývají se OTC deriváty tzv. swapy, jejichž problematika je tak složitá a nejasná, že jejich zohlednění v tomto dokumentu je jenom zavádějící. Každopádně, kdo si chce po téhle „dokumentové smršti“ srovnat myšlenky a udělat si na věc nějaký názor doporučuju přečíst si toto: Krach - Thomas E. Woods. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Prestoze se dokument snazi vse krasne vysvetlit i tem, co vlastne nevi, co si treba pod pojmem "obchod s derivaty" predstavit, tak bohuzel musim rict, ze ne uplne vsechno jsem pochopila, coz je ta jedna hvezda dolu, protoze jinak je to perfektni. Ale jinak, ze zit na dluh se neda dlouho a hlavne, ze to vzdy nekdo musi v konecny fazi zaplatit, to vim i bez tohohle dokumentu. Rozhode hodlam dokument sirit dal. Hodne me pobavila scena, kdyz si jeden pan profesor prestizni univerzity svoji praci o "stabilite ekonomiky Islandu" (objednanou a zaplacenou islandskou obchodni komorou ci necim podobnym) prejmenoval ve svem zivotopisu dodatecne po krizi na Islandu na "nestabilita..." a oduvodnil to jako preklep :))) ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama