Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument jsem se podíval jako na předskokana k filmu Sázka na nejistotu, kterému spousta lidí nerozumí a nerad bych do této skupiny patřil i já. Tento dokument je velice poutavý a myslím si, že ocenění bylo tentokrát opravdu na místě. Pojednává o příčinách, průběhu a důsledcích finanční krize. Celkem srozumitelně je divákům prostřednictvím úst mnoha bohatých pánů vysvětlován celý průběh finanční krize. Někteří pánové v dokumentu odmítli povídat, protože zřejmě prostě neměli čas. Vzduchem létají nehorázná čísla, o kterých se dokonce i mně může jenom snít. Dokument je perfektně sestříhán a velice jsem ocenil krátké úseky textu, které se na moment objeví a pár větami dovysvětlí problém. Chce se to během sledování hodně soustředit, což se nám se spolusledovatelkou výjimečně podařilo. Démon je příjemný průvodce. Závěrečné shrnutí je pěkné. Dohromady bych to viděl na 4 kousky. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

jeden z nejznepokojivějších dokumentů (nebo filmů), jež jsem měl možnost vidět.. Inside Job hodně suverénním způsobem servíruje informace o tom, jak krize vznikla a čí to byla vina, na diváka vychrlí obrovské kvantum pojmů, souvislostí, jmen, názvů firem atd. a upozorňuje na prohnilost a nezodpovědnost amerického finančního trhu a rovněž politiky, která je tam i dnes skrz naskrz prolezlá lidmi, jejichž nekonečná chamtivost stála u zrodu samotné krize.. velké množství informací (a zejména odborných pojmů) má sice za následek jistou nepřehlednost, kdy laikovi není jasné, o čem se přesně mluví, ale jako celek přesto funguje dokument výborně.. zkrátka povinnost pro všechny, kteří se alespoň trochu zajímají o to, co se děje ve světě.. ()

Reklama

Silas 

všechny recenze uživatele

Je mi zcela jasný, že kdo četl 'Věk turbulencí' a věřil těm ospravedlňujícím se lžím rozeklaného Greenspana, je mu tenhle dokument proti srsti. Zcela výstižně a nepokrytě se tu totiž popularizuje problém, který je drtivé většině nesrozumitelný. Dosud bylo jen málo lidí, kteří vše správně a výstižně pojmenovali, a je jen dobře, že se tento druhý pohled na Wall Street dostává ven.. Výtky proti ustřiženým odpovědím bych bral, pokud by aktér chtěl odpovědět hned, ale jestliže 10 vteřin zarytě mlčí a vymýšlí, jak se nejlépe vylhat, střih je nejlepší reakcí. Kdo by se chtěl více dozvědět o Greenspanových zločinech, doporučuji 'Greenspanovy bubliny' od Fleckensteina; současná krize je velmi dobře shrnuta ve Woodsově 'Krachu' či Kovandově 'Příběhu dokonalé bouře'. A kdo by stále nevěřil, že státní výdaje nenastartují ekonomiku, že spotřeba růst nepopožene a záchrany institucí místo jejich bankrotů způsobují jen potíže, pak Schiffova populárně naučná kniha 'Jak ekonomika roste a proč krachuje'. /komentář napsán především z důvodu reakce na RobbieM@N a TheKiw/ ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Odborný a komplexní dokument, který objasňuje příčiny vzniku finanční krize v USA, podložený spoustou grafů, názory ekonomů a někdy až neuvěřitelnými výpověďmi lidí, kteří byli do celé téhle pyramidové finanční hry více či méně zapleteni. Opravdu nemám slov. Zapomeňte na levičáckého Moorea, dokumentům teď vládne Ferguson. Lidem zajímajících se o ekonomiku a politiku doporučuju bez váhání, ostatní se partně budou ztrácet v ekonomických pojmech. 90% ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument o finanční krizi. Velmi odborně a zároveň přehledně podané téma světové nadvlády a novodobé diktatury bank. Nic lepšího a věrohodnějšího dle mého názoru už nikdo nenatočí. I tak se divím, kolik těch zlodějů a tunelářů mělo drzost se v dokumentu ukázat. A jejich neschopnost argumentace mě jen utvrdila v tom, že nežijeme v dobré době. Je jen otázka času, kdy spadneme ještě do hlubší krize...a tu už většinová společnost možná neustojí. 100% ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama