Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

nunka 

všechny recenze uživatele

Príčiny a prejavy finančnej krízy v "dokumentárnom šate". Tento pútavý materiál obsahuje od čísel a ekonomických ukazovateľov cez rôzne štatistiky aj cenné výpovede zainteresovaných autorít. Fergusovi sa zadarilo. Poskytol faktami vypiplanú komplexnú analýzu, ktorú pochopí aj človek bez špeciálneho ekomonického zamerania. Je však možné, že miestami dajú odborné termíny trochu zabrať, v kontexte sa divák určite nestratí. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Je mi zcela jasný, že kdo četl 'Věk turbulencí' a věřil těm ospravedlňujícím se lžím rozeklaného Greenspana, je mu tenhle dokument proti srsti. Zcela výstižně a nepokrytě se tu totiž popularizuje problém, který je drtivé většině nesrozumitelný. Dosud bylo jen málo lidí, kteří vše správně a výstižně pojmenovali, a je jen dobře, že se tento druhý pohled na Wall Street dostává ven.. Výtky proti ustřiženým odpovědím bych bral, pokud by aktér chtěl odpovědět hned, ale jestliže 10 vteřin zarytě mlčí a vymýšlí, jak se nejlépe vylhat, střih je nejlepší reakcí. Kdo by se chtěl více dozvědět o Greenspanových zločinech, doporučuji 'Greenspanovy bubliny' od Fleckensteina; současná krize je velmi dobře shrnuta ve Woodsově 'Krachu' či Kovandově 'Příběhu dokonalé bouře'. A kdo by stále nevěřil, že státní výdaje nenastartují ekonomiku, že spotřeba růst nepopožene a záchrany institucí místo jejich bankrotů způsobují jen potíže, pak Schiffova populárně naučná kniha 'Jak ekonomika roste a proč krachuje'. /komentář napsán především z důvodu reakce na RobbieM@N a TheKiw/ ()

Reklama

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, téma mě zajímalo od prvních novinových zpráv, když jsme se snažili pochopit, kde se vzala finanční krize. Pomáhaly články, knihy. A jak se mi to usazovalo, zaujal mě film Margin Call. Říkal jsem si, tohle má parametry diletantismu a neuvědomělé chamtivosti. Ocitnutí se na místě, kde se to točí, nikdo nic nekontroluje, všichni jsou přesvědčení, že nic nedělají špatně. To tu přece tisíckrát v historii v různých obměnách bylo. Pak do toho vlítnul The Big Short a dostalo to oscarové parametry s přídechem "what the fuck", to je super film a tomu ani mě se nechce věřit, s neustálým slíděním na internetu, co to ty CDS a CDO jsou. Načež si rovnou vzpomeňte na Matrix, jak Morpheus nabízí Neovi pilulky, vyberte si, jedna z nich je Inside Job a smiřte se s tím, že tohle redefinuje "neviditelnou ruku trhu" a "volný trh" na "nesrozumitelná pravidla" a "ovládaný trh" a buďme upřímní, pokud trhu jeho účastníci nerozumí, a akademici ztrácejí schopnost jej kriticky analyzovat, pak je něco fakt špatně. Filmy jako Inside Job musí vznikat. Přestože jim ti nejdůležitější účastníci tohoto velkolepého podvodu ani nedávají rozhovory. Trávení po tomhle filmu nebude nejsnazší každopádně. Samozřejmě, to není kritika kapitalismu nebo ekonomie, nebo dělení světa na pravý a levý nebo bohatý a chudý, tohle je normální otazník nad tím, nakolik lidi podlehli klamům systému, klamu svých vlastních argumentů a výplatních pásek. Nic víc. Selhání lidí, selhání inteligence, selhání zdravého rozumu. O nic víc nejde. Otázky a odpovědi. Základ dialogu. Základ soužití lidí v civilizaci. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Burzovní krach v osmém roce a následná celosvětová krize mohla mohly být fackou osvícení. Společnost, která se dlouhá léta hladila po penisech si mohla konečně uvědomit, že volnost trhu nevede k všeobecnému blahobytu. Zatímco dlouhodobým argumentem v podstatě bylo, že za chudobu jedněch může buď individuální neschopnost nebo zlá konkurence z téže třídy, popřípadě diskriminace jedněch vůči druhým v téže třídě. Vznikaly tak opět gladiátorské zápasy otroků, tentokráte ovšem opustily stadion a začaly nabírat globálnější podoby. Arogance mocných ale postupem času gradovala a tak s novým tisíciletím přišel zlom. Trh se zhroutil a je očividné a zřejmé, čí to bylo vinou. Chudí si tak mohou uvědomit, proč jsou chudí a kde se koncentrují všechny ty zelené, nemocemi infikované papírky. Dokument Inside Job se zaměřuje na obyčejné lidi, vysvětlí naprosto všem přístupnou cestou, proč mnozí nemají kde bydlet, proč jiní dostávají monstrózní bonusy za selhání a hlavně vytváří THE LIST, seznam skutečných hajzlů, lidí odpovědných za největší ekonomickou katastrofu za desítky let. Ukazuje též bezvýchodnost situace, kdy škody mají napravovat právě viníci, i propletenost burzy s politikou i akademií. A já se teď ptám! Když je všechno tak jednoduché, proč se, kurva, nic nemění? ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Odborný a komplexní dokument, který objasňuje příčiny vzniku finanční krize v USA, podložený spoustou grafů, názory ekonomů a někdy až neuvěřitelnými výpověďmi lidí, kteří byli do celé téhle pyramidové finanční hry více či méně zapleteni. Opravdu nemám slov. Zapomeňte na levičáckého Moorea, dokumentům teď vládne Ferguson. Lidem zajímajících se o ekonomiku a politiku doporučuju bez váhání, ostatní se partně budou ztrácet v ekonomických pojmech. 90% ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama