Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

HAL 

všechny recenze uživatele

Ekonomická krize komplexním, leč zároveň i přehledným a poutavým způsobem. Ferguson není až tak fanatický levičák jako Moore a nepotrpí si tolik na hru na efekt, takže jeho hloubkový pohled do finančního světa neuráží ani ty kteří vědí o čem je řeč a chápou nejednoznačnost celého problému. Snahy o až přehnané argumentační zjednoduššení a černobílé obžalovávání jednotlivých "viníků" jsou zde sice v určité míře také, nicméně není až tak velký problém se od toho v těch spornějších případech oprostit a promýšlet problém i nad rámec názoru autora - autor především solidním způsobem prezentuje problém a jeho nejsilnější příčiny, poukazování na jeho vlastní závěry a možná řešení jsou k tomu jen letmo nadhozeny. 8/10 ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Burzovní krach v osmém roce a následná celosvětová krize mohla mohly být fackou osvícení. Společnost, která se dlouhá léta hladila po penisech si mohla konečně uvědomit, že volnost trhu nevede k všeobecnému blahobytu. Zatímco dlouhodobým argumentem v podstatě bylo, že za chudobu jedněch může buď individuální neschopnost nebo zlá konkurence z téže třídy, popřípadě diskriminace jedněch vůči druhým v téže třídě. Vznikaly tak opět gladiátorské zápasy otroků, tentokráte ovšem opustily stadion a začaly nabírat globálnější podoby. Arogance mocných ale postupem času gradovala a tak s novým tisíciletím přišel zlom. Trh se zhroutil a je očividné a zřejmé, čí to bylo vinou. Chudí si tak mohou uvědomit, proč jsou chudí a kde se koncentrují všechny ty zelené, nemocemi infikované papírky. Dokument Inside Job se zaměřuje na obyčejné lidi, vysvětlí naprosto všem přístupnou cestou, proč mnozí nemají kde bydlet, proč jiní dostávají monstrózní bonusy za selhání a hlavně vytváří THE LIST, seznam skutečných hajzlů, lidí odpovědných za největší ekonomickou katastrofu za desítky let. Ukazuje též bezvýchodnost situace, kdy škody mají napravovat právě viníci, i propletenost burzy s politikou i akademií. A já se teď ptám! Když je všechno tak jednoduché, proč se, kurva, nic nemění? ()

Reklama

Alementina 

všechny recenze uživatele

Prestoze se dokument snazi vse krasne vysvetlit i tem, co vlastne nevi, co si treba pod pojmem "obchod s derivaty" predstavit, tak bohuzel musim rict, ze ne uplne vsechno jsem pochopila, coz je ta jedna hvezda dolu, protoze jinak je to perfektni. Ale jinak, ze zit na dluh se neda dlouho a hlavne, ze to vzdy nekdo musi v konecny fazi zaplatit, to vim i bez tohohle dokumentu. Rozhode hodlam dokument sirit dal. Hodne me pobavila scena, kdyz si jeden pan profesor prestizni univerzity svoji praci o "stabilite ekonomiky Islandu" (objednanou a zaplacenou islandskou obchodni komorou ci necim podobnym) prejmenoval ve svem zivotopisu dodatecne po krizi na Islandu na "nestabilita..." a oduvodnil to jako preklep :))) ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý má z môjho laického neekonomického pohľadu veľkú hodnotu a zmysel. Nebudem sa tváriť, že som porozumel každému slovu a vysvetleniu, ale ten komplexný "big picture" pohľad som pochytil a ako divák som bol nadšený formou, ako triezvo uvažujúci človek naopak nepotešený obsahom dokumentu. Som rád, že Ferguson sa k veci nepostavil ako M. Moore, ale dal si tú námahu ísť viac do hĺbky, osloviť osobnosti, ktoré majú v ekonomickom svete (nielen v ňom) svoj status a moc. Tým pádom je celková hodnota dokumentu vyššia, jeho výpovedná sila účinnejšia a jeho efekt "nepotešiteľnejší". ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Príčiny a prejavy finančnej krízy v "dokumentárnom šate". Tento pútavý materiál obsahuje od čísel a ekonomických ukazovateľov cez rôzne štatistiky aj cenné výpovede zainteresovaných autorít. Fergusovi sa zadarilo. Poskytol faktami vypiplanú komplexnú analýzu, ktorú pochopí aj človek bez špeciálneho ekomonického zamerania. Je však možné, že miestami dajú odborné termíny trochu zabrať, v kontexte sa divák určite nestratí. ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama