Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

nascendi

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument, ktorý môžem komentovať iba jednou poučkou a jednou rozprávkou. Moc korumpuje, absolútna moc korumpuje absolútne. Preto monopoly a nadnárodné spoločnosti. Na začiatku všetci zberali lesné plody a lovili zver. Potom sa objavil jeden, ktorému sa na love nedarilo, ale vedel vyrábať lepšie nástroje na lov ako ostatní. Tak ho nechali v jaskyni a išli loviť. Výroba nástrojov bola bezpečnejšia ako lov a výrobca mal viac možností v prestávkach obšťastňovať ženy. A tak sa v ďalších generáciách rodilo stále viac "špecialistov", ktorí už nevytvárali požadované produkty, ale zdobili steny jaskýň, chránili ich obyvateľov pred prírodnými živlami a pod. Bartrový obchod bol nepohodlný a tak Féničania vymysleli peniaze. Lenže výroba peňazí je nepomerne jednoduchšia, ako tvorba hodnôt, ktorými sú peniaze kryté. A preto v roku 1973 bola zrušená zlatá parita dolára. Odvtedy už chod sveta určujú ľudia, ktorí nevytvárajú žiadne hodnoty. A je úplne jedno, či sú prostriedkami deriváty, hedgeové fondy alebo čokoľvek iné.A ľudia sú stále nepoučiteľní. Istota desaťnásobku, pyramídové hry, šmejdi, bitcoiny - čokoľvek, len preboha nie práca, zárobok, sporenie, život primeraný príjmom. Každá ďalšia kríza bude ešte ničivejšia a ešte radikálnejšie oddelí nás od nich. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Cenný dokument hlavně v tom, jak ukazuje pletivo vztahů, "kamarádšoftů" a soudružného přitakávání hlavou (ve stylu "my nic netušili, jsme v tom nevinně") v nejvyšších patrech amerického finančního sektoru. Samozřejmě, že se v USA nemůže nic změnit, když (bývalí) manažeři z krachujících investičních bank dělají poradce v nejdůležitějších vládních institucích. :D Jako doplňkové čtení pro ujasnění, rekapitulaci a rozšíření tematiky finanční krize doporučuju rovněž knihu "Globální Minotaurus". ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

To vám je paráda. Dvě hodiny hlášek sedících lidí prostříhaných záběrama na mrakodrapy obchodních společností nebo něco podobně neskutečně nezajímavého. Uvědomil jsem si, že Inside Job vůbec ani nemusí být film. Nicméně potlačil jsem v sobě tu snobskou formální náročnost, nedívám se přece na Moora. No hele, ne že bych se považoval za nějaký ekonomický eso, na střední jsem z ní málem proletěl, ale řekl tenhle dokument něco, co nikdo doteď nevěděl? Vytáhnout pár lidí, co oznámí, že bankéři jsou zkorumpovaná banda narvaná kokainem a testosteronem (jo btw věděli jste, že hazard stimuluje stejné části mozku jako kokain? a co na to ještěři z pekel?) je na mě moc jednoduchý. Inside Job v zásadě nepřekládá ani jednou nějaký komplexní rozhovor s reálnou nějakou osobou, ale poskládá si vlastní z keců vytržených z kontextu asi dvaceti lidí. Já bych takhle mohl udělat z Rychlých šípů pornoproducenty například. Když si konečně Ferguson poskládá svůj antikapitalistickej kýbl špíny a člověk se zatetelí, že by taky konečně mohl najít nějaké řešení, tak z ničeho nic kamera obletí sochu svobody a je nám oznámeno, že bychom měli bojovat. Fakt průser. Btw: jo a rád bych zmínil, že mi v současné době klepe noha spíš nalevo, abyste si nemysleli -) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Informácie pre ľudí, čo toho o ekonomike a ekonomickej kríze veľa nevedia, ale niektoré odborné slová si treba tak, či tak zistiť, je to pokročilejší dokument, ktorý nejde nejako pomaly, treba sa do toho buď málinko vyznať alebo si to pozrieť viackrát. Je to spravené americkým štýlom a nerád by som vyzdvihoval ľudí, ktorí z toho vyšli dobre ako Soros, pani Lagarde, či iní, lebo ani oni neprispeli nejako extra k zmene. Nemyslím, že to bolo nejako tendenčné a páči sa mi, že sa snaží nájsť vinníkov, ktorí stoja na vrchole a profitovali z toho najviac, ale som aj rád, že sa poukázalo na chyby bežných ľudí. Systém však je tým najproblémovejším a ukázalo sa, aký je kapitalizmus chybný a neúčinný. Oskar ako bolo spomínané pre mňa nie je smerodajná vec, tak ako Nobelova cena, lebo sa sprotivili svojmu poslaniu, ale ako divák musím oceniť investigatívnosť tohto dokumentu. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Prestoze se dokument snazi vse krasne vysvetlit i tem, co vlastne nevi, co si treba pod pojmem "obchod s derivaty" predstavit, tak bohuzel musim rict, ze ne uplne vsechno jsem pochopila, coz je ta jedna hvezda dolu, protoze jinak je to perfektni. Ale jinak, ze zit na dluh se neda dlouho a hlavne, ze to vzdy nekdo musi v konecny fazi zaplatit, to vim i bez tohohle dokumentu. Rozhode hodlam dokument sirit dal. Hodne me pobavila scena, kdyz si jeden pan profesor prestizni univerzity svoji praci o "stabilite ekonomiky Islandu" (objednanou a zaplacenou islandskou obchodni komorou ci necim podobnym) prejmenoval ve svem zivotopisu dodatecne po krizi na Islandu na "nestabilita..." a oduvodnil to jako preklep :))) ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama