Reklama

Reklama

Gulášek za 750 miliónů

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Publicistický
Česko, 2010, 58 min

Obsahy(1)

Letos na jaře žila společnost předvolebním ruchem. Kandidáti politických stran na různých mítincích a předvolebních akcích lovili hlasy voličů. Květen pak nabídl neopakovatelnou sestavu politiků s jejich zbrusu novou paletou slibů. Centra českých a moravských měst ožila v jarních dnech houfy lidí. Někteří si přišli poslechnout úvahy a argumenty stranických lídrů, jiní omrknout známé tváře, další zlákala vůně guláše. A to byla situace, která zajímala filmový štáb. Zatímco předvolební štáby na návsích a náměstích nešetřily sliby, pivem a buřty, filmaři si v identickém čase otevřeli pojízdnou hospodu na dohled od nich. Přijeli s obytným přívěsem v cateringové úpravě, rozložili venkovní zahrádku a nabízeli uloveným i váhajícím voličům panáka rumu nebo slivovice zadarmo. V rozjitřené atmosféře jarních podvečerů sledovali rozmluvy, polemiky a hádky rozhodnutých i zástupců "mlčící většiny". Více než promluvy politiků je zajímali ti, kteří se rozhodovali, komu a proč dají svůj hlas. Dokument je neveselým svědectvím o tom, jací jsou čeští politici a jejich voliči a jakou úroveň má česká politická kultura. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Matty 

všechny recenze uživatele

"Ja nechodim volit. Ja nemam čas." Mrazivě komické panoptikum. Námět spíše pro trpkou komedii, jaké ve svých počátcích točil Forman, nežli pro dokument. Pouze mám pocit, že přínos tvůrců začal i skončil u schopnosti být ve správný čas na správných místech, což, pravda, mnohdy stačí. Ve filmu i v politice. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Obvyklý pořad po volbách. Kdo kolik z politických stran dal peněz do voleb a kolik poté vydělal či prodělal. Lid zvolil změnu! A "změna" nyní dělá jednu botu za druhou. Lid na to doplatí, inu změna bolí. Spíše mě zaráží, že se nikdo nebouří, že si lidi nechají líbit snad všechno! Je to snad dáno láskou k politikům? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jakkoli lidi v dokumentu vypadají bizarně až komicky, po devíti letech od natočení se mi zdá výsledek , současný stav naší země dobrý (až na masivní odliv peněz zahraničního kapitálu do zahraničí a nízké platy). A jako bonus zmizela ze scény extremistická fašistická Dělnická strana. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Na film se dívá pěkně, jenže problémem je, že v podstatě nic neřeší a navíc často manipuluje s divákem. Gulášek není ve své podstatě dokument, ale černá komedie, v níž hraje panoptikum českého národa. ()

Carodej_pes 

všechny recenze uživatele

Jednoduché poselství: nechoďte volit, protože reálný úspěch mají jenom blbci, které volí další blbci. A ano, je to víc než z 50ti procent v hlavě každého z politiků jen o penězích (takže vlastně jací blbci? Chytří a mazaní lidé to jsou!). Bobošíkovic strana zpívá hymnu --- ČSSD rozdává dětem hračky a vypatlaným cigánům jídlo, tedy těm, jejichž hlas je při každých volbách nejdůležitější --- ODS pořádá koncerty překračující hranice trapnosti --- Komouše zdobí Martin Maxa --- TOP09 má ve svých řadách alespoň jednu kurvu --- KDU-ČSL pronajímá dětem tělocvičnu --- VV mají spravedlivého reportéra z renesanční televizní stanice NOVA --- Zelení jsou zelení, suprzelení --- Zeman se přijel podepsat --- a já se stydím, že jsem Čech. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době dokument, který mě doslova dostal. Jednoduchý nápad a vynikající sonda do předvolební atmosféry, do života politiků i voličů. ()

predsedajs 

všechny recenze uživatele

Zásadní věta na závěr: "Národ má takové politiky, jaké si zaslouží." Odpovědi některých lidí byly opravdu neuvěřitelné. Syrový průzkum v rámci specifické sorty obyvatelstva - návštěvníků předvolebních mítinků. Publicisticky velmi zajímavý, politicky děsivý. Snad se to letos otočilo lepším směrem... uvidíme. Úprava srpen 2012: neotočilo. ()

Boulderman 

všechny recenze uživatele

Marnost nad marnost... aneb důchodcům a nezaměstnaným bych zakázal volit. Kdo nepracuje, ať nevolí. Pak to tady tak vypadá už 20 let, kdy se rozdává lidem, kteří nejsou ničím prospěšní. ()

HennessyVSOP 

všechny recenze uživatele

Pro připomenutí toho, že v demokracii má hlas každý debil a že by se v této zemi mělo investovat především do vzdělání dobrý. Jinak ale spíš utrpení a bez nějakého většího přínosu či hloubky. ()

Reklama

Reklama