Reklama

Reklama

Černá hodinka s Janem Werichem

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1964, 27 min

Hrají:

Jan Werich

Obsahy(1)

Jak se výjimečný umělec rozhodl napsat navzdory propasti věků dopis velkému dramatikovi W. Shakespearovi... Přední představitel naší kultury minulého století, herec, dramatik a spisovatel Jan Werich, si již od působení v Osvobozeném divadle získal pověst trefného komentátora soudobého světa a „moudrého klauna“, nesmlouvavého a přece ve své lidskosti útěšného. V pořadu Černá hodinka se rozhodl svěřit obdivovanému dramatikovi Williamu Shakespearovi. Řádky, které mu napsal, se dotkly rozdílů technické a civilizační vyspělosti v jejich odlišných staletích a nespokojenosti s tím, že pokrok nepřinesl patrné zlepšení povahy lidí. Postavy, jimž Shakespeare zalidnil své hry, Werich potkával se všemi slabostmi i ve své současnosti. Pronikavě kritickým srovnáním složil poctu nesmrtelnosti díla velkého autora, jehož slova se nezměnila postupem věků v chladný, neživotný mramor – jen kdyby se z nich lidstvo dokázalo poučit a poznat mezi řádky sebe sama. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Werichův dopis je nejen velkou poklonou anglickému dramatikovi, ale také manifestem lidského humanismu, ustupujícího metodám technické civilizace. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Čím je knížka znamenitější, tím má menší náklad... Neznal jsem,setkání s Janem vždy srdíčko pohladí mysl občerství... Chybíte pane Werichu... ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Jak je ta čeština krásný a bohatý jazyk, když jím mluví někdo, kdo ho umí tak mistrně používat a navíc má co říct. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama