Reklama

Reklama

Velký bratr se dívá

(TV film)
  • Velká Británie Erasing David (více)
Velká Británie, 2010, 59 min

Režie:

David Bond

Hudba:

Michael Nyman

Hrají:

David Bond

Obsahy(1)

Vše začalo omluvným dopisem, ve kterém se autor dokumentárního filmu David Bond dozvídá, že ve státním registru došlo ke ztrátě jistých citlivých dat o několika rodinách, včetně té jeho. Údaje zahrnovaly jména rodičů a dětí, data narození, adresy a detaily o bankovních účtech. Velká Británie je stejně jako Čína nebo Rusko masivně pokryta rozličnými monitorovacími zařízeními. Ačkoli se říká, že nemáš-li co skrývat, není se čeho bát, právě tento dopis byl spouštěcím mechanismem Bondových obav o soukromí rodiny i jeho samotného. Proto začal pátrat po tom, nakolik lze podle údajů, uložených kdesi ve více či méně dostupných databázích, kohokoli sledovat či vyšetřovat a v případě zneužití či ztráty dat nešťastníkovi zpronevěřit jeho finance. Aby se dobral pravdy, rozhodl se na jistý čas opustit těhotnou manželku a začal se skrývat. Soukromým detektivům poskytl jen své jméno a třicet dní na to, aby ho objevili... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Na formu zaměřený, zbytečně a otravně přepjatý, polohraný ( se všemi neduhy z toho vyplývajícími ) dokument o možnostech vy-/zne-užití osobních dat v současné společnosti. Osobní příběh o neustálém dohledu, který jednotlivci nepřináší více jistoty, s dobrými ale nyvyužitými náznaky dilemat z toho plynoucích. Zajímavější by bylo více analytické než osobní zaměření na možné způsoby sbírání a uchovávání dat (a možnou obranu) i dynamicky se rozvíjející odvětví zájmu marketingových a obchodních společností o ně. 1-2* ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dosť slabý dokument na túto tému. Dnes ak by vás chceli vystopovať, neskryjete sa ani v lese. Bolo to dosť humorne zobraté alebo žeby bol hlavný predstaviteľ taký podivín? Každopádne to bola zaujímavosť na túto tému a potvrdilo to mnoho vecí, akurát, že neukázalo, čo robiť proti tomu. Je to dosť primitívne spracovanie tejto témy, podľa mňa dosť amatérske. Aj keď som za to, aby sme zabraňovali korporáciám a vládam nás špehovať a zasahovať nám do slobody a tiež som za konkrétnu zodpovednosť, nehanbenie sa za seba, tak anonymita je pre nás dôležitá v mnohých záležitostiach a práve o tú ide druhým, aby nás prečítali, vedeli sa zariadiť a ovládnuť nás, či využiť. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Šmíra o šmírování aneb není Bond jako Bond... °-] . . . Pseudodokumentární blábol dle námětu - scénáře - réžie... Přemýšlím, zda je horší >velký bratr< nebo malý filmař. Hloupý manipulátor navíc k tomu... Dívat se na to moc nedalo, bratři a sestry v paranoi. Téma ovšem je to závažné! Tak nač takové trapné vrtění ocasem? Žeby záměr? ;-) . . . P.a.r.a.n.o.i.a... %-[] - - - P.S. Docela mě baví, jak v té naší neobolševické pseudoliberální společnosti zase vylezly různé postestébácké blbky a jejich podělaní přijebávači. Viz třeba kauzy V.B. V.V., ale to je samozřejmě jen stylem >vrtěti psem< viditelná špička ledovce. Těším se, až jednou někdo náhodou takového zmrda v sebeobraně z pocitu ohrožení sejme. Vlastně to čuráci můžete brát jako vzkaz! . . . Howgh. - - - - - (Poprvé viděno 5.6.2011 na >šmírovém prostoru< , hodnocení 27., komentář zde jako pátý - 5.6.2011) ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Ono zbavit se identity je docela obtížné. Aby Vás někdo nenašel, tak musíte udělat velmi tlustou čáru a dopomoci si kriminální činností. Troufnu si tvrdit, že pokud nevyužijete služeb podsvětí, tak Vás dříve nebo později vždy najdou a to všude na světě. Jednou jsem takhle na tůře potkal české soukromé očko. Bylo to na opačné straně světa (Nový Zéland). Šel po nějaké němce, co někomu dlužila. Samozřejmě ji na Zelandu našel jak žije někde v karavanu. Když už tam byl, tak si samozřejmě udělal i dovču. Takových lidí jsem na Zealndu potkal dost, Češi co utíkali před dluhama. Asi dluhy nebyly až tak velké, protože je ani nehledal a to se pohybovali na svůj pas. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad na dokument, nicméně moc neholduji konspiračním teoriím (např. zde bylo řečeno, že facebook založila CIA, aby moha sledovat lidi) a tak mi to celé přišlo trochu paranoidní. Ale uznávám, že mě překvapilo, kolik údajů o Davidovi kdo uchovával, otázkou však je, co to bylo za údaje (byly ukázány prakticky jen stohy papírů) a zda je něco takového možné a praktikované i zde v ČR. Každopádně tenhle snímek ukazuje, že se dá jistým způsobem eliminovat nebezpečí velkého bratra, např. tím, že budeme zvažovat, co napíšeme na facebook, zda budeme platit platební kartou a nebo nakupovat na internetu. Nějaké osobní údaje samozřejmě poskytnout musíme státní správě už jenom proto, že někde žijeme, já se však jejich zneužití příliš neobávám. Nakonec tedy dávám tři hvězdy, jak jsem řekl na začátku, konspiričním teoriím příiš nevěřím, resp. věřím jim jen z menší části aneb na každém šprochu pravdy trochu. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama