Reklama

Reklama

1929: Velký krach

(TV film)
  • Česko Rok 1929 - rok Velkého krachu (více)
Velká Británie, 2009, 52 min

Kamera:

Mark Molesworth

Hrají:

Bill Paterson (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Zatímco 20. léta byla zlatým věkem rozkvětu, rok 1929 přinesl finanční katastrofu. Pád newyorské burzy znamenal nástup ohromné krize, která se šířila světem jako mor. Pokořila bohaté, obyčejné lidi přivedla do chudoby. Přinesla masovou nezaměstnanost, do některých oblastí i hlad. A na scénu vytáhla nemilosrdné diktátory, jako byl Hitler, Mussolini či Stalin, kteří slibovali lepší zítřky. Ty ale nepřišly…Dokument natočený u příležitosti 90. výročí pádu na Wall Street zobrazuje tehdejší situaci pomocí archivních záběrů a pokouší se minulé problémy zobrazit tak, aby byly ponaučením pro dnešní dobu. (Kino Svět)

(více)

Recenze (21)

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší přehledovka o této krizi. Kapitalismus se vyznačuje tím, že každých 7 let má malou krizi a každý 40 let krizi velkou , kdy všichni přijdou o všechno. začalo to napoleonskými válkami okolo 1820, krach na Vídeňské burze okolo 1870, první světová válka s tisiciprocentní inflací, válka druhá, ropná krize v 70.ltetech, pád komunismu , krize v roce 2008. Dřív měly burzy význam jako podpora průmyslu, ale dnes už jsou jen neužitečnou sekcí spekulantů a příživníků. TZV. financializace. To že tento typ lidí s pohodlným životním stylem, kteří nedělají nic užitečného, nic netvoří a jen parazitují na ziscích, o všechno přišel jsem jim v dokumentu přál. Otec prezidenta Keneddyho a další burzovní žraloci jak je dokumentu ukázáno zbohatli na spekulacích společným uměle zvyšovaným cenám akcií, následného prodeje a tím oškubání naivních investorů. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jedenásť rokov po prvej svetovej vojne, v roku 1929, prepukla v Spojených štátoch amerických Veľká hospodárska kríza. Následkom neuváženého vedenia ekonomiky a za nemalého prispenia obrovských finančných špekulácií došlo ku katastrofálnemu prepadu akcií na americkej burze. To malo zničujúci vplyv na všetky svetové ekonomiky. Nastala takzvaná Veľká depresia. Po celom svete krachovali banky. Veľké podniky a továrne ukončili výrobu. Milióny ľudí ostalo bez práce. Žili pod hranicou chudoby. Prišli o svoje úspory, domovy a veškeré sociálne istoty. Televízny dokumentárny film "1929: Veľký krach" sa snaží zrozumiteľnou, ale dosť povrchnou, formou divákovi vysvetliť, prečo došlo ku tejto svetovej hospodárskej kríze. *** ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Dobre zreprodukovaný dokument, ktorý sa trochu schováva za časový odstup a dôsledky konzekvencií pádov amerických búrz. Cítiť to najmä v akcente, akým sa dokument prezentuje. Vo všeobecnosti ale spĺňa účel obsahu a edukačného charakteru, akým sa dá aj interaktívnou formou rozprávať o týchto udalostiach, byť občas vecnou informačnou anabázou a zároveň veľmi ľahko zrozumiteľnou. Hlavne tým, že stále pláva po povrchu, alebo zvýrazňuje pútavé historky známych osobností z tej vrtkej doby. ()

PanPaniscus 

všechny recenze uživatele

aneb Jak byli hloupí obyčejní lidé, makléři, bankéři, politici a prezident. Hodinový dokument má v sobě spoustu informací, prakticky jedinou, kterou nás učili na škole, byla "Černý čtvrtek". Přitom 24. (a hlavně 28.) říjnu předcházelo deset let chyb a povedený britský dokument je ukazuje na celé společnosti i na jednotlivcích. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Poutavý dokument, snad i pravdivý. Přečetl jsem o tom mnoho, bylo to k hovnu, protože každý historik, či makroekonom vidí víc příčinu tam nebo jinde. Vyčítám, že se soustřeďují pouze na Ameriku. Krize 2008 přišla také z Ameriky. Vše hloupé a nechutné je vlastně z Ameriky. Takže je to asi pravda. Hlavně, že skončila prohibice a lidi zase chlastají, tentokrát to světovou ekonomiku opět zachránilo:) ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama