Reklama

Reklama

Cesty za modrým světlem

(studentský film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1986, 21 min

Režie:

Petr Kotek

Hrají:

Jaroslav Foglar

Obsahy(1)

Dokument 1.ročníku FAMU z roku 1985 o pátrání v křivolakých uličkách Starého města po foglarovských motivech - a o tehdejší tajemné organizaci Vontů... (oficiální text distributora)

Recenze (4)

Castrator 

všechny recenze uživatele

Skvělý studentský film o legendě, mýtu, Stínadlech. Při Foglarově vyprávění na začátku filmu, ve kterém už je v hlase slyšet stáří i lehké šlapání na jazyk, vám dojde, že tenhle chlapík měl vyprávění v krvi. Stínadelská trilogie je, na rozdíl od některých jiných Foglarových knih, velmi kvalitní literární počin laškující s žánrem hororu a tento dokument nezůstává o moc pozadu a vyvolává lehké mrazení v zádech. Když se točí dokumenty, filmy, jedno jestli studentské nebo ty opravdové za těžké prachy, o něčem, k čemu má autor co říct a je osobně zainteresován, dopadne to vždy lépe, než když to dělá jen pro prachy nebo proto, aby někoho zaujal něčím, čím není. Tak, moudro pro dnešní den mám odbyté a mohu si odškrtnout dobrý skutek. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak na ploše dvaceti minut zde vyvolal pan režisér ducha Stínadel lépe a živěji než ve své verzi Záhady hlavolamu. Na chvíli mi přivál vzpomínku na pocit vzrušení a strachu, když jsem četl tento morbidní příběh v dětsví poprvé. Ironií ovšem je, že ta Praha tak úžasně evokovala tajuplná Stínadla proto, že byla za minulého režimu tak zanedbaná, že se pomalu rozpadala. Requiem za jeden zmizelý svět. Dnes, v době elektronických hračiček, už je to nemožné, nepředstavitelné. Jstě už i ta romantická místa jsou opravena, pestře natřena a komerčně využita. ()

Zajímavosti (1)

  • Devastovaný Kostel svaté Anny na Starém městě, o kterém je řeč ve snímku, je dnes rekostruován díky Nadaci Vize 97. (sator)

Reklama

Reklama