Reklama

Reklama

13. komnata - Série 6 (2010) (série)


13. komnata Miloslava Stingla (S06E11)

(epizoda)

Obsahy(1)

Životní pouť známého cestovatele a spisovatele zhlédneme z nečekaného úhlu. Přestože Miloslav Stingl dosáhl dvou akademických titulů a stal se světově uznávaným etnologem a spisovatelem, prvotní motivací k cestám za přírodními národy světa nebyly jen jeho badatelské zájmy. V přípravě k pořadu 13. komnata přiznal, co celý život skrýval: že totiž pravým impulsem byla traumata v dětství, kdy jako drobný neduživý chlapec byl šikanován a dětským kolektivem odmítán. Překonání těchto traumat se stalo významným hnacím motorem k celé jeho profesní kariéře. Psycholog Jeroným Klimeš pak v našem pořadu pohovoří o tzv. dekompenzaci - vyrovnání, náhradě. Jde o aktivní způsob, jímž se člověk srovnává s životními nezdary, řeší konflikty a reaguje na frustraci: tedy změnou cíle nebo cesty k němu. Miloslav Stingl například vypráví, že kmen Indiánů žijících v rezervaci v americké Oklahomě - Kikapú si ho před lety zvolil za čestného náčelníka. "Hodně si mě oblíbili, možná proto, že jsem jim dal pár právnických rad. Kolem roku 1971 jim zemřel náčelník a je napadlo, že bych to mohl převzít." Stinglovo indiánské jméno zní OKIMA - v překladu "Ten, který vede". Tohoto ocenění si váží nejvíce ze všech, které kdy dostal. Miloslav Stingl přiznává, že i po sedmdesáti letech svého dobrodružného života občas slyší hlasy křivdy a bolesti z dětství. Prý mu nejspíš nezbude než udělat to, co jako malý dělal v takových situacích vždycky: aby se znovu vydal do světa a ty "hlasy" na chvíli zase zahnal a vytěsnil. Do Polynésie nebo na Novou Guineu je to prý v 79 letech věku už daleko, ale do Ameriky za milovanými Indiány by si ještě troufl... Nejspíš by zamířil ke svému kmeni - Kikapú. Pořadem provází Václav Žmolík. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V době tak chudé na skutečné osobnosti nám byla nabídnuta cestou tohoto pořadu jedna z těch mále ne domnělých, ale skutečných. Harmonické rodinné prostředí, skutečná a opravdu tvůrčí vědecká práce, badatelské výsledky kořeněné mimořádně zdařilou popularizací s ojedinělou zahraniční odezvou jdoucí daleko za úzké hranice českých vlastí - co více si může přát stárnoucí muž na prahu životního bilancování a co více může chtít země než individuality, které jsou jí oddány a pro něž nesnadno vydobytá nezávislost a soběstačnost je jinak pojmenovanou láskou k vlasti. Láskou neokázalou a právě proto hlubokou a dnes i - bohužel - ojedinělou. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pana Stingla bych vydržel poslouchat dlouho a dlouho. Drsnější dětství ho posunulo k nádhernému a pestrému životu plného dobrodružství a poznání. Navíc je to nádhernej člověk. Setkání s Laďa Kerndlem bylo dojemné. Pan Stingl měl v sobě víc vitality než většina do mobilů ťukající dnešní mládéže. ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama