Reklama

Reklama

Bitva o Maltu

(TV film)
  • Česko Hrdinové z pekelného ostrova: Muži kteří zachránili Maltu (více)
Malta, 2007, 53 min

Režie:

David Serge

Scénář:

Jean Pierre Magro

Kamera:

David Serge

Obsahy(1)

Klíčový souboj 2. světové války o strategický ostrov. Bitva o Maltu trvala od června 1940 do konce roku 1942 a do dějin vstoupila jako bitva o "nepotopitelnou letadlovou loď", která zabraňovala vojskům Osy ve vytvoření stálých zásobovacích tras mezi Evropou a Severní Afrikou. Na počátku 2. světové války se stal přehlížený ostrov jedním z klíčových míst bitvy o Středomoří i bitvy o Afriku. Toto přehlédnutí ze strany Benita Mussoliniho přišlo později vojska Osy velmi draho. Dokumentární snímek, který kombinuje raritní válečné záběry s unikátní rekonstrukcí klíčových momentů, sleduje Bitvu o Maltu od prvních útoků německých sil až po konečné vítězství Spojenců, jež bylo vykoupeno velkými ztrátami na lidských životech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

DarkMatter 

všechny recenze uživatele

Poměrně hezky zpracovaný krutý příběh Malty a jejích obyvatel. Výpovědi pamětníků, historické záběry, hrané "rekonstrukce" dokreslující příběh. Ucelený pohled na útrpné osudy, o nichž jsem doposud neměl ani tušení, takže to určitě stálo za to... ()

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Západní Leningrad, významný strategicky, ne jenom ideologicky. Velmi dobře zpracovaný dokument klasického střihu s kombinací dobovek, pamětníků a rekonstrukcí - nepřekvapí, ale potěší svou solidností a neokoukaností "maltské fronty". Trochu překvapením je zdejší slabší hodnocení - no, tanky a pozemní útoky tam nejsou, je to z velké části o civilistech - tak možná proto... Stejně tak překvapující jsou dvě věci - americký stíhač s invazními pruhy z Normandie na plakátu (distributor by se měl chytit za hlavu) a fakt, jak málo toho Metropole pro svoje poddané dělala. Možná by v doku neuškodilo pár zmínek proč tomu tak bylo a jaká byla v tu dobu situace na Britských ostrovech. ()

Reklama

Reklama