Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

(TV film)
  • Německo Die chinesische Mauer (neoficiální název) (více)
Německo, 2007, 2*50 min

Obsahy(1)

Aby zachránili svou starou říši, museli čínští stavitelé vykonat zázrak, postavit největší vojenské opevnění na světě. Před dávnými staletími se objevilo děsivé nebezpečí, které ohrožovalo svět: armády bojovných nomádů vyrazily ze Střední Asie a zabíjely a ničily vše, co jim stálo v cestě. Jejich jména dodnes připomínají smrt a zkázu. Mongolové... Tataři... Hunové. Nedali se zastavit, ale museli být zadrženi. Čínští stavitelé ve službách císařů, aby zachránili svou starobylou říši, museli vykonat zázrak. A dokázali to! Vybudovali největší vojenské opevnění, jaké kdy svět viděl. Největší stavební projekt na světě, který překonal cokoli podobného na Západě. Žádná památka na zeměkouli tak nepřitahovala fantazii a nevytvořila tolik mýtů. Velká čínská zeď je jedním z nejneuvěřitelnějších činů lidstva. Ale co je jejím skutečným odkazem? Je to památník génia... nebo svědectví o nezměrném utrpení? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Částečně hraný dvoudílný dokument o jedné z největších staveb starověkého světa, které mě nikdy nepřestane udivovat. Díl 1: Mongol Invaders, díl 2: Protecting the Dragon. 70% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Velká čínská zeď respektive vidět jí a projít se po ní, je jedním z mých dosud nesplněných snů. Tento dokument nám ukáže nejen důmyslné stavební postupy, které měli zaručit bezpečí obyvatel před nájezdníky, ale i bolest a utrpení těch, jenž jí museli stavět. Mnoho krve a potu bylo prolito, ale Číňané jsou i přesto hrdí na svůj gigantický „div světa“. Já jsem se u sledování nenudil vůbec a můžu jen doporučit… ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi průměrný dokument, který vám pouze osvětlí nájezdy Hunů, 1 verzi čínské zdi z r. 2200 před n.l. a její zdokonalení ve středověku. Dobrá pasáž je o opakovacích kuších. Žádnou šokující zajímavost neobdržíte. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Veľký čínsky múr nieje len veľký čínsky múr. Najväčší šok z inak priemerného dokumentu, ktorý sa snaží vyvrátiť a potvrdiť pre mňa nie zrovna známe mýty. Tento 50 minútový dokument nás prevedie históriou čínskeho stavebníctva. Od udupávanej hliny cez pieskovo trstinové veže až po tehly s maltou. Druhý menší šok, že celý múr nieje len pohľadnicová hradba. Celkovo však dokument vyznie veľmi nezáživne aj napriek tomu, že podmienky a prípravu mal viac než priaznivú. Animácie pôsobia veľmi stroho a než vykresľujúci majú skôr rušivý charakter. Kecy ako na prednáške, čiže nuda nuda nuda, aj keď sa bavíme o milióne mŕtvych. Mňa ako fanúšika histórie film moc nenadchol. No nevylučujem, že si v ňom niekto nájde aj svetlé miesta na hviezdu nad priemerom. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama