Reklama

Reklama

Afrika uprostřed Evropy

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2010, 57 min

Obsahy(1)

Královédvorská zoologická zahrada vznikla na území původního soukromého parku s kopií renesančního zámku v blízkosti Vídně, kterou nechal v roce 1905 postavit továrník Richard Neumann. Po znárodnění textilního průmyslu v roce 1945 vzniklo ve vile městské Vlastivědné muzeum, jehož součástí se postupně staly klece s evropskými zvířaty - základ budoucí zoo. Zoologická zahrada byla oficiálně otevřena pro veřejnost dne 9. května 1946. Především v prvních desetiletích byly jednotlivé klece a výběhy stavěny svépomocí. Mezi nejvýznamnější patří adaptace původního palmového skleníku na Tropický pavilon s opicemi, ptáky a prvním královédvorským lvem nazývaným Rémus. K významnému rozvoji zahrady došlo počátkem 60. let, kdy vznikly první moderní velké pavilony (terárium, výběh ledních medvědů, pavilony šelem, pavilon pro slona aj.). Celková plocha zoo se zvětšila na 28 ha. V 70. letech prosadil specializaci zahrady na africkou faunu ředitel Josef Vágner. Během osmi expedic do různých zemí Afriky se dovezlo kolem 2 tisíc zvířat (především kopytníci, ale i šelmy, opice a plazi), která se stala základem unikátních chovů; ty ze zahrady činí jedinečnou genobanku afrických kopytníků na evropském kontinentě. Po dalších úpravách a přestavbách bylo 8. května 1989 poprvé otevřeno africké safari pro veřejnost. V současné době dosahuje královédvorská zoo světových úspěchů v chovu nosorožců, žiraf, zeber, buvolů a řady druhů antilop. Počtem držených zvířat je největší zoo u nás. Zároveň je největším chovatelem afrických zvířat v Evropě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Představení Zoologické zahrady v Dvoře Králové očima zoologů a ošetřovatelů pracující v již zmíněné zahradě, kteří vám o zdejších zvířatech mohou nejvíce povědět. Zajímavý informativní dokument nejen o zoologické zahradě, ale i zvířatech a jejich potřebách. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Na co se utáhne nosorožec, který papoušek má na konci jazyka štětečky, proč se slon krmí přímo do tlamy? Takové a mnohé další otázky bude mít zodpovězen pozorný divák. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Pěkný pohled pod pokličku královédvorské zoo, ze kterého čiší taková pohoda, lidský přístup a "rodinná" atmosféra. Zajímavé informace o tom, kdo kolik sežere :) (člověk si pak uvědomí, proč musí být vstupné do zoo na určité výši - s takovými náklady). ()

Reklama

Reklama