Reklama

Reklama

V jižním Bostonu sedmdesátých let minulého století přemluví agent FBI John Connolly (Edgerton) irského mafiána Jamese „Whitey" Bulgera (Depp) ke spolupráci s FBI a vyřazení společného nepřítele, italské mafie, ze hry. Filmové drama líčí příběh nesourodého spojenectví, které se vymklo kontrole a umožnilo Whiteymu vyhnout se právnímu postihu, upevnit si mocenské postavení a stát se jedním z nejbezohlednějších a nejmocnějších gangsterů v historii Bostonu. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (458)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Film se tak dlouho tvářil hodně špatným dojmem, až mě přinutil se na ně podívat projistotu znovu. Abych to vysvětlil. Zpočátku se vyprávění řítí rychlostí vpřed a není moc prostoru pro nějakou zapamatováníhodnou scénku, vše se změní na konci 2 třetiny kdy u stolu sedí všechny hlavní postavy a Johnny Depp má zase jednou za 100 let svou geniální chvilku. Tady se mu daří na relativně malém prostoru mě přesvědčit že se skutečně jedná o hodně nebezpečného člověka, se kterým si není radno zahrávat. Podobnou scénku jsem viděl když se Joe Pesci ptal Funny how? Prostě divák netuší co se bude dít a to je přesně ono. Příběhy seřazené chronologicky nejsou nic zajímavého dokud se děj značně nezpomalí... Scott Cooper to se mnou docela umí, že mu to tenkráte ale trvalo. 75% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Ano, je to kvalitní gangsterská retro práce, která se nabojí pustit žilou, bohužel geriatrický Johnny Depp s vizáží Bad Grandpa mě iritoval až tak, že jsem začal přemítat o tom, proč by každý kriminálnický násilnický vrahounský hovado mělo mít vlastní film, což je zde jen podtrženo suchým a klišoidním příběhem. Nebýt (samoúčelné) prokrvenosti, šel bych na 2*. Nebavilo mě to víc než na 55%. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Byť na Johnnyho mieste, na 10 rokov to zabalím. Tropických ostrovov má dosť, môže sa medzi nimi veselo člnkovať, opaľovať sa, chytať ryby a na pláži stavať hrady. Obávam sa totiž, že aj kebyže hrá Ježiša Krista, nebolo by to ono. Svet si jednoducho potrebuje od Johnnyho Deppa oddýchnuť. V Black Mass sa mu nedá fandiť, ale najbizarnejšie je, že rovnako negatívne, ako mafiáni, gangstri a vrahovia, sú vykreslení aj agenti FBI. Atmosféra je retro (výprava, kostýmy), ale kvôli tomu nadšený nebudem. Raz za čas sa objaví niečo, čo mohlo byť silné, pôsobivé, kruté, drsné či nebodaj strhujúce, ale je to sfilmované rutinne a stereotypne. Občasné likvidácie nepohodlných svedkov sú nakrútené rovnako nezáživne. Depp sa snaží a z pár jeho scén jemne mrazí, nakoľko máme dočinenia s magorom, ktorému stačí povedať jedno nevhodné slovko a rozmliaždi vám lebku. Ale to je asi tak všetko, Depp nepredvádza žiadny koncert. Mnohé postavy sú pre dej zbytočné (Cumberbatch), iné dôležité, ale nezáživne zahrané. Najlepšiu postavu dostal Kevin Bacon. Ktorý na plátne strávi asi štyri minúty. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Black Mass rozpráva typický mafiánsky príbeh, akých sme už videli dosť, preto z tohto pohľadu nejde o nič mimoriadne. Pochváliť však treba atmosféru vtedajšej doby, ktorú tvorcovia vystihli výborne no a nepochybne výkon J. Deppa, ktorý si pripísal na konto ďalšiu z jeho nezabudnuteľných postáv. Chladné netypické oči, hrubé obočie, plešina... je zmenený na nepoznanie a jeho pohľad hovorí za všetko. Dá sa povedať, že svojou postavou film zachránil, pretože príbehovo to nie je nič moc. 60%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Gangsterský film natočený úplne odlišným spôsobom, než na aký je bežný divák zvyknutý. O čo menej je tu akcie a strieľačiek, o to viac tu je obsažne bohatých dialógov a hier s charaktermi jednotlivých postáv, ktoré veľmi vhodne dopĺňajú samotný naratívny príbeh. Tie sú tu veľmi dobre rozobraté, najmä hlavná postava Jamesa Bulgera, ktorú stvárnil po všetkých smeroch perfektný J. Depp. Páčila sa mi hlavne jeho povahová zmena - zo síce tvrdého človeka ale zároveň i milujúceho otca až do totálne krutého človeka bez najmenších známok citov alebo ľútosti. A všetky tieto povahové črty vrátane širokej palety emócií zvládol Depp zahrať ako z veľkej učebnice, klobúk dole. Na druhú stranu, škoda, že celý film stojí väčšinou práve len na jednotlivých postavách, chcelo to ešte nejaký nápad a viac vzrušujúcejších a prípadne aj pointovo bohatších scén. Inak veľká spokojnosť, ten kto má rád J. Deppa si film určite užije, je to jeho herecký koncert. 75/100 ()

Galerie (57)

Zajímavosti (14)

  • Pravý James "Whitey" Bulger prohlásil, že není fanouškem Johnnyho Deppa, a že odmítá film zhlédnout. Depp prohlásil že Bulger několikrát odmítl jeho návštěvu, když se připravoval na svou roli. (DavidUrbanCZ)
  • O příběhu gangstera Jamese Bulgera nepřímo pojednává i film Skrytá identita (2006) od Martina Scorseseho. Ten se ale jeho příběhem pouze inspiroval a sleduje tak hlavně dvojici protichůdných informátorů, kteří v tomto filmu nemají zase až tak podstatnou roli. (LucasAbelle)
  • Billy Bulger (Benedict Cumberbatch) říká v úvodu filmu, že zemřela paní z Baker Street. Baker Street je proslavenou domovskou ulicí Sherlocka Holmese, kterého Cumbertbatch hraje v britském seriálu Sherlock (od r. 2010). (FTP)

Související novinky

Od Trona k požárníkům

Od Trona k požárníkům

01.02.2016

Joseph Kosinski má za sebou dvě sci-fi, Tron: Legacy a Nevědomí, a ještě nedávno plánoval třetí. Další díl Trona byl ale nakonec zrušen, a tak se Kosinski odebral k adaptaci závodní videohry Gran… (více)

Bond a Bourne dostanou další konkurenci

Bond a Bourne dostanou další konkurenci

24.11.2015

Momentálně můžete zajít do kina na gangsterku Black Mass: Špinavá hra od Scotta Coopera. Z filmu se nestal kdovíjaký hit, reakce diváků a kritiků jsou ale opatrně spokojené. Není tedy divu, že si… (více)

Cumberbatch vymyslí žárovku

Cumberbatch vymyslí žárovku

27.09.2015

Benedict Cumberbatch (Sherlock) se již brzy objeví po boku Johnnyho Deppa v gangsterce Black Mass: Špinavá hra a příští rok ho uvidíme jako marveláckého Doctora Strange. Momentálně se ale uchází o… (více)

Sherlock jako Deppův brácha

Sherlock jako Deppův brácha

27.05.2014

Johnny Depp se v posledních letech věnoval hlavně disneyovským blockbusterům, letos se ale všechno změní. Jeho sci-fi Transcendence už máme za sebou, v nejbližší době pak zkusí štěstí v mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama