Reklama

Reklama

Bitva o Černobyl

  • Francie La Bataille de Tchernobyl (více)

Dokument o událostech osudové noci, kdy v černobylské jaderné elektrárně došlo k výbuchu, a o velmi náročném úsilí předejít další pohromě. (Netflix)

Recenze (123)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi autentický a silný dokument, který přináší rozhovory s těmi, kdo přežili, těmi, kdo byli tehdy u moci a ukazuje, že sověti nebyli jedinými, kdo mlčel v době, kdy lidé potřebovali být informováni a že vlastně dodnes žijeme ve světě, který je touto katastrofou ovlivněn. Bohužel ale ne tak, jak by ovlivněn být mohl, protože zdaleka ne všichni se z této hrůzy poučili a stále je svět plný jaderných hlavic několikanásobně silnějších, které jen čekají, než někdo zmáčkne ono pověstné červené tlačítko... ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Je těžké hodnotit tento dokument pěti hvězdami, ale dát mu méně rozhodně také nejde, a tak jsem se rozhodl plně podpořit hodnocení, aby kdo narazí zde na toto dílo řekl, že to stojí za shlédnutí. A opravdu stojí. Protože se ukazuje velké množství informací o této události a že nejen Rusové lhali svým lidem. Také ukazuje ty co bojovali s tímto neviditelným nepřítelem, ale nikdo se pořádně nemůže dozvědět kdo všechno to byl, jen proto aby se vše co nejlépe ututlalo. Teď tito lidé žijí v invalidním důchodě se kterého nemohou ani vyžít. Naštěstí i tato tragédie má své malé světlé stránky, například odzbrojování jaderných zbraní... Dodám už je pro lidi co se bojí, že by se tato havárie znovu opakovala, je to nemožné, dnes je bezpečnost výš než na prvním místě a technologie k tomu používané jsou ty nejlepší. Ale na to je potřeba, aby jste si to zjistili sami :) ... HODNOCENÍ: 95% (5*) ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Absolútne šokujúci dokument, ktorý takmer detailne zachytáva kroky podniknuté ruskou vládou, po výbuchu v Černobyle. Divák môže vzhliadnuť množstvo autentických záberov zo samotnej elektrárne počas odstraňovania závad, pri ktorých prišli o život stovky nevinných, odvážnych ľudí. Takmer nikto neprotestuje, všetci si uvedomujú svoju občiansku povinnosť zabrániť ďalšej katastrofe, druhému výbuchu, ktorý by zrovnal so zemou územie o veľkosti 340 km štvorcových. Takmer pol Európy by viac nebolo možné obývať. Tí najodvážnejší obdržali finančnú odmenu vo výške približne 100 dolárov. Mesto Pripiať bolo evakuované za 3 a pol hodiny. 45 000 ľudí sa už nikdy nevrátilo do svojich príbytkov. A toto ani z ďaleka nie sú jediné následky katastrofy. Žiadny dokument nikdy dostatočne nezachytí katastrofu, ktorá postihla osudy mnoha ľudí, no presto všetko vo Vás vyvolá veľmi nepríjemné pocity. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Dokument, který nám ukazuje, že všechno mohlo dopadnout ještě daleko hůř. Narodil jsem se za necelé dva roky po výbuchu, takže mám alespoň na co svádět skutečnost, že jsem tak blbý a ošklivý (smích). Černobyl ukázal, že sovětské lži jsou svině a možná že i jeho nadnárodní problém zlepšil důvěru SSSR v okolní západní svět. Věc, která se však již nikdy nezmění je radiace všude kolem nás. Ty kvanta dětí, co se stále ještě rodí zcela bez končetin, hlav či s obrovskými rozštěpy patra. Rusku je již však asi všechno jedno. Říkají: "Nás mnogo". Tak proč nenechat chcípat radioaktivní lidi, když už stejně pro Rusko nic neudělají? Jasně jasně, odvrátili největší katastrofu v dějinách lidstva a zaplatili za to životem, nebo zdravím. Proto si teď zaslouží snížení sociálních dávek na minimum a živoření. Udělal bych z tech lidí hrdiny. I my, tisíc kilometrů od Černobylu, jim dlužíme mnohé. ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

I když je to na ČSFD, co se bodového hodnocení týče, přesně naopak, tak mě se líbil víc starší snímek Nultá hodina. Bitva o Černobyl samozřejmě také patří mezi dokumentární skvosty - obsahuje navíc řadu autentických záběrů, které dodávají dokumentu na síle (z odklízecí čety na střeše reaktoru opravdu mrazí) - ale nemůžu se přece jen ubránit dojmu, že film chce mezi řádky tak trochu agitovat o jaderném nebezpečí. A to (ač s tou agitací jako takovou naprosto souhlasím), by do dokumentu myslím patřit nemělo. PS - za 1 hodinu a 20 minut se to přesně před 25 lety stalo... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama