Reklama

Reklama

Bitva o Černobyl

  • Francie La Bataille de Tchernobyl (více)

Dokument o událostech osudové noci, kdy v černobylské jaderné elektrárně došlo k výbuchu, a o velmi náročném úsilí předejít další pohromě. (Netflix)

Recenze (123)

pipapaja 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem již několik dokumentů o havárii v Černobylu, ale žádný nepopisoval následné události, které se stali až půl roku dopředu. Například o hrozbě výbuchu, který by srovnal celou Evropu se zemí, jsem neměl ani tušení. Jinak velice zajímavý dokument a velké plus je že má dobové fotografie, videonahrávky a rozhovory s lidmi, kteří měli to štěstí a přežili. Také tento snímek ukazuje, jaká byla kdysi doba a sovětský svaz i přes možnosti zamoření tisíce lidí se pokoušel tuto havárii ututlat. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Autentický dokument formou rôznych záznamov, videí, fotiek a v podstate celkom podrobný prehľad, rekonštrukcia danej udalosti. Samozrejme nikto nič nevedel, nevidel, nepočul... len Gorbačov sa usmieval zo svojho kresla v Kremľu. Černobyľ ako taký vychádzal v podstate z I. generácie jadrových reaktorov , šlo o komerčné reaktory 50. - 60. rokov. V tomto prípade sa o nejakej bezpečnosti nedá ani len diskutovať. Závery z tohto dokumentu o zastavení "jadra" sú prehnané... Bezpečnostné systémy dnešných jadrových elektrárni od inhertnej bezpečnosti, cez rôzne bariery po maximálny pripústny výkon splňajú prísne bezpečnostné požiadavky. Černobyľ momentálne Fukušima tlačí "zeleným" do pusi keci... alternatívne zdroje = black out. 6-7/10 ()

Reklama

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

I když je to na ČSFD, co se bodového hodnocení týče, přesně naopak, tak mě se líbil víc starší snímek Nultá hodina. Bitva o Černobyl samozřejmě také patří mezi dokumentární skvosty - obsahuje navíc řadu autentických záběrů, které dodávají dokumentu na síle (z odklízecí čety na střeše reaktoru opravdu mrazí) - ale nemůžu se přece jen ubránit dojmu, že film chce mezi řádky tak trochu agitovat o jaderném nebezpečí. A to (ač s tou agitací jako takovou naprosto souhlasím), by do dokumentu myslím patřit nemělo. PS - za 1 hodinu a 20 minut se to přesně před 25 lety stalo... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi autentický a silný dokument, který přináší rozhovory s těmi, kdo přežili, těmi, kdo byli tehdy u moci a ukazuje, že sověti nebyli jedinými, kdo mlčel v době, kdy lidé potřebovali být informováni a že vlastně dodnes žijeme ve světě, který je touto katastrofou ovlivněn. Bohužel ale ne tak, jak by ovlivněn být mohl, protože zdaleka ne všichni se z této hrůzy poučili a stále je svět plný jaderných hlavic několikanásobně silnějších, které jen čekají, než někdo zmáčkne ono pověstné červené tlačítko... ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Člověk ani nedokáže ocenit, jakému riziku se zpočátku nevědomě lidé v elektrárně vystavovali, aby zabránili ještě hrozivější katastrofě. Zasluhují obrovskou úctu. Dokument také krásně dokazuje, jak titěrní a bezvýznamní jsme v rukou nejvyšších činitelů. V případě Černobylu se ukazuje ještě jedna negativní vlastnost lidstva, kterou nesnáším - i když je již dávno třeba postavit kolem elektrárny nový sarkofág, aby se zabránilo úniku plutonia s nedozírnými následky, zase hrají hlavní roli peníze. Když nejsou peníze, tak se prostě obětují lidé. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama