Reklama

Reklama

Indiánské války

  • USA The Great Indian Wars
všechny plakáty

Obsahy(1)

Rok 1540 přinesl osudový obrat v amerických dějinách. Velké indiánské války rozpoutal Francisco Vázquez de Coronado, když jeho výprava vstoupila na Velké pláně. Během třistapadesáti let se odehrála řada bitev, při nichž byla prolita krev a ztraceny desítky tisíc životů. Bitva u Tippecanoe, bitva u Horseshoe Bend, všechny tři seminolské války a bitva u Little Big Horn patří k nejvýznamnějším střetům, jež vedly k poslednímu masakru – bitvě u potoka Wounded Knee, která navždy změnila Ameriku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

mm13 odpad!

všechny recenze uživatele

Prvé dva diely sľubujú kvalitný výlet do histórie, ale to len preto, že prvý je o indiánskych kmeňoch obývajúcich Great Plains a druhý o kavalérii. Akonáhle však príde na popis konkrétnych incidentov, jeden sa nestačí diviť. Po faktografickej stránke všetko sedí, z nenápadne podsúvaných interpretácií sa mi ale ježili vlasy! Táto dokumentárna séria je každou ďalšou kapitolou falošnejšia a robí z Indiánov tých, ktorí si za svoj osud vlastne môžu sami, pretože nesplynuli s bielymi osadníkmi a nepodriadili sa ich spôsobu života. Indiánske zverstvá sú zdokumentované aj na fotografiách, zmasakrované indiánske telo ale neuvidíte. Dokonca tu nezaznie ani toľko, že medzi obeťami masakru z Wounded Knee bolo nie málo žien a maličkých detí. A vôbec sú tu kavaleristi hneď niekoľkokrát rehabilitovaní ako drsní chlapíci, ktorých si vyžiadala doba. Naoko sa tu síce odsúdi neslávne "dobrý indián mŕtvy indián", hlavnou myšlienkou celého tohto odpadu ale je, že "dobrý indián poslušný indián". Obsah slova poslušný už nech si každý vyloží ako chce, tento dokument mu ale veľa pravdy nesprostredkuje. Ten pietne postojí pri pamätníku kavaleristov od Little Big Hornu, ale pomník pri spomínanom Wounded Knee ani nespomenie. Na záver nechýba oslava toho, ako sa má tá hŕstka dnešných Indiánov dobre, lebo môže v rezerváciách rozvíjať svoju kultúru a niečo z nej napríklad aj predviesť turistom. Paráda, aký je ten človek vlastne nakoniec dobrák! ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Mě to celkem ukojilo, měl jsem ve válečných náčelnících zmatek. Zvláště Kotlíkové se mi pletli. Z dokumentu vyplývá, že vážný problém to byl a 20 000 lidských životů v hajzlu. Celkem mi to i osvětlilo předlohu filmu Malý velký muž, je to reálné. Pro mě dobrý. ()

LucyW. 

všechny recenze uživatele

S předchozím komentářem nápadně nesouhlasím. Za 1) po faktografické stránced nesedí všechno, dokonce je tam několik podstatných chyb. A za 2) ona dezinterpretace není zas tak tragická. Ono v Čechách, vychovaných Dee Brownovým novinářským blábolem zcela ignorujícím některá historická fakta, se jakékoliv hanění indiánů bere jako lež a všichni běloši na Západě jsou považovánio za sadistické vrahy. Musím uznat, že nejostudnější fakta jako osud Čerokíů, byla poněkud poklidně ignorována, ale třebas Sand Creek přičetl vojákům mnohem větší vinu, než jakou na té nechutné záležitosti opravdu měli (poněvadž to byla hlavně akce pomatené domobrany). Nemluvě o tom, že zásluhy generála Crooka byly opomenuty zcela. No, do diskuse o indiánech se příliš zapojovat netoužím, ale glorifikovat Siuxy a Čejeny, kteří vraždili své pokojné sousedy, a odsuzovat Pónyje, kteří se před nimi uchýlili pod ochranu bílých, je stejně ahistorické jako přehnaná glorifikace bílého způsobu života. Samozřejmě vina bílých je neoddiskutovatelná a neomluvitelná v tom, že nedodržovali své závazky a nakládali se zemí, která jim nepatřila. Ale mnohem větší zlo na Západě způsobyli novináři a politici než vojáci, jak ukazuje každá opravdu historická práce na ono téma. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Velké indiánské války rozpoutal Francisco Vázguez de Coronado, když jeho výprava vstoupila na Velké pláně. Od té doby se mezi Spojenými státy americkými a Indiány odehrála řada bitev... Bitva u Tippecanoe, bitva Horseshoe Bend, všechny tři seminolské války, bitva u Little Big Horn či poslední bitva u potoka Wounded Knee. Tento unikátní dokument nabízí, také řadu bonusů, jako například interaktivní časové osy historických událostí či životopisy důstojníků kavalerie a indiánských válečníků (Tekumseh, plukovník Custer, Černý kotlík, Wild Bill Hickock, Splašený kůń, Kit Carson, Geronimo, Sedící býk atd..) **** ()

Reklama

Reklama