Reklama

Reklama

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 218)

hippyman 

všechny recenze uživatele

RSWOJ SBELZ LPNFOUBSF WFOVKJ AFKNFOB RPDJUVN, LUFSF WF NOF RSUCFI WZWPMBM, OFA GJMNV KBLP UBLPWFNV. OFLPMJL EFTJUFL NJOVU TF TIMVLMP RSBLUJDLZ EP RBS WUFSJO. EP MVTLOVUJ RSTUV, EP ISULZ TFUJO TFLVOEZ, OFA HPPHMF OBMFAOF IFTMP FOJHNB, LUFSF TJ KJTUF WBMOB DBTU A WBT WZIMFEB RP TLPODFOJ GJMNV, RPLVE UP UFEZ KFTUF OFVEFMBMB ESJWF. ALSBULB UZ OFDFMF EWF IPEJOZ OB RMBUOF TF TOBE BOJ TWPV TUPRBAJ OFEPLBAJ NFSJU WJDF OFA KFEOJN OBEFDIFN B KFEOJN WZEFDIFN, UPMJLP EFMLPV BROPF, KFMJLPA PE RSWOJIP PLBNAJLV WBN TOJNFL WFANF EFDI. TA EMPVIP NF OFDP UPMJL OFWUBIMP EP EFKF B KB NBSOF RSFNJUBN, W DFN ULWJ UB NBHJF, UP VNFOJ WZWPMBU MBDOPTU RP LBAEFN EBMTJN EJBMPHV, RP OBTMFEVKJDJ TDFOF. UMVLPU TSEDF B WASVTFOJ RP USJ DUWSUJOA EFKF W LPNCJOBDJ T IVNPSFN TVDIZN KBLP CSJUTLF NBSUJOJ. LSJTUBMPWB EPLPOBMPTU TOJNLV KF VNPDOFOB OB NJSV TJUPV JVECPV, DIZUSZN DBTUJOHFN, OFPECZUPV WZRSBWPV B DJUMJWPV LBNFSPV. B BCZ UPIP OFCZMP NBMP, TOJNFL WBN OFEB TRBU BOJ RP PRVTUFOJ LJOB B OVUJ L ABNZTMFOJ OBE MJETUWFN, MJETLPTUJ B LPOFDOF J OBE TFCPV TBNZN. TLVUFDOF EFMBNF NBYJNVN WF TWZDI AJWPUFDI, OFCP TF TRPLPKJNF T RPIPEMOPV OPSNBMOPTUJ? 100% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný životopisný kousek, za něhož však většinu práce oddře samotný životní příběh, než něčím výjimečná a nápaditá režie. Britský look tomu ovšem sedí a když máte v obsazení bezchybného Cumberbatche, tento rok nebývale rozjetou Keiru a přihrává jim neselhávající Strong a démonický Dance, máte vlastně už z poloviny vyhráno. Jen škoda, že režie na herce a samotného Turinga sází mnohdy až příliš. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Suverénní řemeslná prácička, v níž se slabiny nacházejí jen velmi těžce. Ale to bude nejspíše tím, že na této životopisné úrovni, kde ambice směřují od první klapky ke zlatým soškám, se zkrátka chyby nepřipouštějí. Film je pravda velice chladnou, emocionálně odtažitou výpovědí o významném životním úseku svého neméně chladného geniálního hrdiny, která působí příliš strojeně i díky výkonu mistra Cumberbatcha, jenž prochází celým příběhem s neměnným výrazem "matematického blbouna", ale zároveň se jedná o nesmírně poctivou, sympaticky staromódní žánrovku, která splňuje takřka všechny předepsané filmové vzorce, a to včetně onoho Cumberbatchova projevu, neboť věrohodněji ztvárnit matematického blbouna asi nelze. Pochvalu si ale zaslouží i Alexandre Desplat, lidé od kulis a kostýmů a hlavně samotný pan Turing, o jehož velikosti i zásluhou tohoto snímku nyní nepochybuji. 80% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Benedict Cumberbatch rozhodně je Pan herec. V každém dalším snímku dokáže překvapit, jak diametrálně odlišnou roli dokáže zahrát. Rozhodně mě jeho styl herectví dosud neomrzel a podobné role mu jen přeji. Imitation Game sice stojí hodně na něm, ovšem ne pouze na něm, což z něj díky nesporným řemeslným kvalitám dělá výborný film. Celé obsazení velice potěšilo (Knightley se mi po dlouhé době opět velice líbila, Mark Strong je zas zkrátka anglický elegán už z principu), zvláště pak Charles Dance, který si zahrál až nezvykle komickou roli. Vlastně mě hodně překvapilo, o jaký film se to vlastně jedná. Život Alana Turinga samozřejmě pojímá životopisně, ovšem velice mě potěšilo, že se tvůrci nebáli přidat ždibec humoru a nadsázky, což celému projektu (u mě překvapivě) velice prospělo. Přiznám se, že jsem vůbec netušil, do čeho jdu a o to víc mě výsledek příjemně překvapil, jelikož si film až do samotného závěru držel tempo, hlavně ze začátku pobavil a když bylo třeba přitlačit na vážnější strunu, i to se podařilo vhodně prodat, aniž by to působilo...nepatřičně...87%...[27.1.2015_ČSFD projekce_Lucerna] ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.1/10] | me: Vynikajúci Cumberbatch v rovnako kvalitnom spracovaní toho algoritmicky najpodstatnejšieho, čo stálo za taktickým víťazstvom spojeneckých vojsk nad fašizmom. Film, ktorý svojou kvalitou vzdáva adekvátny holt jednému z najvplyvnejších vyzionárskych mozgov sveta. Silný smutný príbeh, ktorý núti zamyslieť sa. Respekt Mr. Turing. Do you know why people like violence? It is because it feels good. Humans find violence deeply satisfying. But remove the satisfaction, and the act becomes... hollow. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • Vo filme je zobrazený nemecký telegrafista, ako obsluhuje svoje rádiové zariadenie, keď je ponorka ponorená. V skutočnosti však toto zariadenie nebolo možné používať pod vodou a ponorka musela vyplávať na hladinu, aby mohla vysielať alebo prijímať rádiové komunikácie. (Pat.Ko)
  • Keď bombardujú Heinkel 111 nad Londýnom, bomby je vidieť ako padajú so stabilnou iniciálnou trajektóriou smerujúcou dopredu. V prípade iných lietadiel by to bolo správne, avšak v prípade Heinkel boli bomby zavesené vertikálne, zadnou časťou dolu. To im dávalo veľmi charakteristický prevrátený pohyb počas pádu. (Pat.Ko)
  • Na začiatku filmu vidíme archívne zábery z 2. svetovej vojny - napríklad niektoré vojenské lode. Tieto zábery v skutočnosti pochádzajú z prvej svetovej vojny a zobrazujú nemeckú Hochseeflotte (Flotilu vysokých morí) smerujúcu po kapitulácii do Scapa Flow. V skutočnosti žiadne bojové lode z obdobia 2. svetovej vojny nefungovali na uhlie, čo spôsobovalo hustý čierny dym, ktorý vidíme v týchto záberoch. (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama