Reklama

Reklama

Diagnóza: Bipolární porucha

(TV film)
  • USA Diagnosis Bipolar: Five Families Search for Answers

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký dokument z produkce HBO dává divákům poprvé nahlédnout hluboko do života rodin žijících s bipolární poruchou (dříve se této chorobě říkalo maniodepresivní psychóza), kterou v současnosti vedle dospělých trpí více než 800 000 dětí.  Pozoruhodný americký dokument z produkce HBO dává divákům poprvé nahlédnout hluboko do života rodin žijících s bipolární poruchou (dříve se této chorobě říkalo maniodepresivní psychóza), která až do 90. let minulého století byla považována za nemoc dospělých. Dnes však je tato diagnóza stanovena už u více než 800 000 dětí, jejichž rodiny jsou tím hluboce traumatizovány. Dokumentaristka Kate Davisová se svým štábem sledovala po devět měsíců pět rodin, jejichž děti ve věku od osmi do patnácti let trpí chorobou, jejímiž příznaky jsou sebevražedné sklony, hypersexualita, opakující se noční můry a výbuchy násilí. Všechny současné nové léky, které ovšem nejsou schváleny pro užívání dětmi, mají nebezpečné a neodhadnutelné vedlejší účinky. Nicméně prognóza do budoucna, k níž patří vysoká pravděpodobnost sebevraždy, promiskuity, užívání drog a deprese, vyvolává u rodičů nemocných pocit, že prakticky nemají jinou volbu. Vedle intimních rozhovorů s rodinami nemocných, uslyšíte i názory odborníků, k nimž patří kupř. dr. Peter Gherardi, dr. Ken Duckworth, dr. Ellen Liebenluftová a další lékaři, který se věnují výzkumu a léčbě duševních chorob. (HBO GO)

(více)

Recenze (3)

mauinka 

všechny recenze uživatele

Pro mě trochu zmatený a trochu nesrozumitelný dokument,ale přesto objevný. Jen houšť takových, už jen pro to sdílení a pro uvědomění si podstatného. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Bipolární afektivní porucha (BAP) – duševní stav způsobující změny nálad nebo psychických funkcí značně omezující obyčejné lidské fungování. Nejde ani tak o dokument v pravém slova smyslu, chybí erudovaný názor na tuto problematiku nebo alespoň odbornější vysvětlení BAP – jde spíš o takové laické povídání s několika rodiči, jejíž děti touto chorobou trpí. Rozhodně není nic příjemného slyšet z dětských úst věci jako „bylo by lepší, kdybych tady nebyl“ nebo „přemýšlel jsem, že skočím z okna“, ale právě tyto věty jsou největší vypovídací hodnotou tohoto dokumentu z produkce HBO. ()

Reklama

Magyar 

všechny recenze uživatele

Dokument je fragmentován do monologů, většinou rodičů, ojediněle odborníků, a krátkých záznamů ze života několika rodin. Zcela chybí nosná linka konkrétních a odborných informací, jak o bipolární poruše, tak o zvláštnostech této diagnózy u dětí a dospívajících. Snímek nabaluje řadu tísnivých sdělení a působí tak emocionálně negativně; zdá se být spíše výsledkem čísi svépomocné terapie než korektní nabídkou pomoci rodinám dětí s tímto typem afektivní poruchy. K divákovi promlouvá z pozice laika vyrovnávajícího se se stavem věcí, může tak být nositelem sdělení "nejsi sám", celistvější informace však doporučuji vyhledat si jinde. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama