Reklama

Reklama

S profesorem Františkem Dvořákem za moderními českými výtvarníky

(seriál)
všechny plakáty
Česko, 2010, 9x20 min

Obsahy(1)

Jednotlivé časti: 1.-Tomáš Bím - Profesor František Dvořák nás zavede do poetického světa obrazů Tomáše Bíma, kterého navštívíme v jeho ateliéru.

2.-Olbram Zoubek - Návštěvu v ateliéru Olbrama Zoubka předchází prohlídka Památníku obětem komunismu na svahu Petřína s autorovým komentářem. A pak už jsme pozváni do míst kde vznikají originální mistrovská díla. Řečeno slovy profesora Dvořáka: "Máme se tedy na co těšit."

3.-Oldřich Kulhánek - Tentokrát nás profesor Dvořák zavede do grafické dílny umělce, jehož originály má každý z nás doma - do dílny Oldřicha Kulhánka, autora návrhu našich bankovek. Ty jsou totiž všechny tištěny jako originál. Navštívíme výstavu autorových grafik a nahlédneme i do litografické dílny, kde se výtvarná díla tisknou.

4.-Stanislav Hanzík - Setkání se sochařem Stanislavem Hanzíkem začínáme u jeho sochy Karla Hašlera na Starých zámeckých schodech. Zvláštní kapitolu jeho velkého sochařského díla pak tvoří bysty významných osobností českého národa. O tom, proč je vytváří a jaký pro něho mají smysl, také v dokumentu vypráví.

5.-Otakar Nejedlý - Když bylo malíři Otakaru Nejedlému 26 let, rozhodl se navždy opustit evropskou civilizaci a odjel do Indie, kde chtěl žít přírodním životem. Když se za dva roky vrátil, byl opět okouzlen českou krajinou, kterou pak po celý život maloval. Stal se už za svého života velmi oblíbeným a váženým umělcem a byl také dlouholetým profesorem pražské Akademie výtvarných umění.

6.-Vladimír Boudník - Od své tragické smrti v roce 1968 se stal Vladimír Boudník legendou. Umělec, který své chápání tvorby a života nazýval explosionismem a který se stal průkopníkem abstrakce v českém poválečném výtvarném umění.

7.-Vladimír Preclík -

8.-Jiří Suchý - S panem Suchým jsme se sešli v současném Semaforu. Ale tentokrát ne kvůli divadlu a písničkám, ale především kvůli jeho výtvarné práci. Středem pozornosti se pak zejména stala opona, kterou Jiří Suchý koncipoval jako svoji parafrázi na slavnou oponu Hynaisovu v Národním divadle.

9.-Vladimír Suchánek - Patří k nejvýraznějším osobnostem české grafiky druhé poloviny 20. století. Už rok po absolutoriu vystavoval v Římě a získal tam ocenění. Vedle velkých grafických listů je také udržovatelem tradice ex libris, grafických miniatur, které označují vlastníka knih. Svou výraznou stopu zanechal i v tvorbě poštovních známek, ačkoli nepatří k hlavním zájmům jeho tvorby. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama