Reklama

Reklama

Chrámy těla

  • USA Body Temples

Obsahy(1)

Dokumentární film z produkce HBO zavede diváka především do světa kulturistiky, seznámí ho s českými protagonisty tohoto sportu a jejich lidským i sportovním zázemím.  Že žijeme v době kultu těla netřeba zdůrazňovat. Tento fenomén má svoje pozitivní, kuriozní i negativní podoby. Postihl obě pohlaví, všechny sociální vrstvy, jde napříč věkovými skupinami, stal se výhodným obchodním artiklem, motivačním prvkem i černou můrou několika odvětví medicíny. Je metou, touhou, snem, kultem… modlou na oltáři je vypracované tělo. Někdo do něj investuje víc, jiný méně. Investice může znamenat několik hodin tréninku týdně, ale i denodenní těžkou dřinu, chirurgický zákrok, odříkání, balancování na hranici k sebemrzačení. Někdo provozuje kulturistiku jen a jen pro vlastní potěšení, jiný (jiná) touží po medailích z mezinárodních soutěží.
Tvarování těla prostřednictvím zdvíhání závaží je známé již z antické doby, ale jako samostatný sport se kulturistika prosadila až koncem 19. století. Zpočátku byla rozšířena především v USA a do Evropy se dostala až po druhé světové válce. Uznání za oficiální sport se však kulturistika dočkala až v roce 1998.
V souladu s okolním světem a tělesným obrazem se snažíme o své tělo pečovat, formovat ho a měnit. Od zájmu je však jen krůček k posedlosti, od zdravé výživy k chronickým dietám, od cvičení ke kulturistice, steroidním hormonům a kosmetické chirurgii. Z tělesného zdraví a krásy se stává předmět obchodu a manipulace. Zatímco vítěze je možné spočítat na prstech jedné ruky, obětí přibývá po tisících. (MUDr František Krch)
Chrámy těla je film, který zavede diváka především do světa kulturistiky, seznámí ho s českými protagonisty tohoto sportu a jejich lidským i sportovním zázemím. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

FTP 

všechny recenze uživatele

Nezasvěcený člověk si takový dokument nepustí, nebo ho alespoň nedokouká celý, a zasvěcenému nepřinese vůbec nic nového. Že více než polovina kulturistů sype jak divá, že má sypání neblahé důsledky na játra a ledviny, a že v dnešní době není těžké sehnat nic, protože internet... Hotovo, o tom je celý dokument doplněný autentickými záznamy ze soutěží klasické kulturistiky, za které jsou asi všechny hvězdy... Work hard or go home ()

arbitr 

všechny recenze uživatele

Co je na těch nakrémovaných tělech krásného fakt nevím, mně se dělalo spíš na zvracení tedy u "ženských". Těžko se to hodnotí jako dokument, když je člověk o začátku plný negativních emocí. Málo vykreslené důvody proč to dělají, ta otázka se mně během promítání několikrát vracela, bohužel zcela zodpovězena nebyla. ()

Reklama

Mikule 

všechny recenze uživatele

Nic extra. Obyčejný dokument o kulturistice, kde zase klasicky bylo řečeno, že bez steroidů se na vrchol dostat nejde a jak vám to akorát zničí zdraví. Vidět ty ženský můžu i na fotkách na internetu a zamýšlet se nad tím proč to dělají mě nějak neobtěžuje. Jiní vrcholoví sportovci taky obětují cokoliv, tak proč by někdo nemohl obětovat cokoliv pro kulturistiku. Tak to prostě je. ()

eisha3 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavá sonda do oblasti české kulturistiky. Touha mít dokonalé tělo některé z nás zasahuje až příliš. Často se však tato podivná touha mění v posedlost. Tak, že jsme schopni brát podpůrné přípravky, abychom vypadali co nejvíce dokonale. Trávíme celé dny v posilovně, cpeme do sebe nadprůměrné množství bílkovin a chemických látek, plácáme se vzájemně po zádech, okoukáváme si svalstvo a úměrně s jeho růstem se nám zmenšuje mozek v hlavě. Ne, díky, nechci. Dokument má celkem poutavou informační hodnotu, u mě za 3*. ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Když to vezmu že je to český dokument tak je to sice celkem dobré jenže nenabízí nic nového nebo atraktivního . Nic nového jsem se nedozvěděl jsem dostal vše na jednom místě aniž bych hnul prstem a forma ve které to bylo podáváno se mi moc nelíbila mohli zabrousit trochu dále , ale líbila se mi část o dopingu ta toho řekla opravdu hodně . ( 6.12.13/MAC ) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama