Reklama

Reklama

Muramasa

všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Japonsko, 1987, 8 min

Režie:

Osamu Tezuka

Obsahy(1)

Muramasa je jméno takzvaného „duši přetínajícího“ meče, který je někdy považován za prokletý. V hustém bambusovém lese najde samuraj bezvládného slaměného strašáka, v jehož srdci je zabodnutý meč. Když se meče chopí, zjistí, že s ním dokáže stínat nepřátele, jako by byli upletení ze slámy. Čím jednodušší se zabíjení zdá, tím víc nepřátel, ať pravých nebo jen představovaných, jich samuraj sklidí z cesty. Ale taková moc není zadarmo. (mrtvej pes)

(více)

Recenze (5)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Pochmurný příběh beze slov, samuraj, sláma, tíživá atmosféra a klasická japonská hudba (sice bych se mohl pokusit její název vygooglit, ale neudělám to, neb nechť je má blbózní neznalost na odiv všem, kcha!). S touhle sadou propriet dokáže Osamu Tezuka udělat maximum, skvěle zpracované drama s mystickými prvky a temnou podstatou. Jediné, co bych mohl vyčítat je animace a kresba, která měla být na pár místech lépe propracovaná (detaily na obličej), nebo s lepším řešením trhaného pohybu, ale to je u tohohle filmu nepodstatné. ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Nevýslovně geniální. Osamu Tezuka je snad ještě větší král animace, než jeho vzor Walt Disney. Na rozdíl od něj totiž Tezuka vyzkoušel mnoho cest - Astroboy se od jeho krátkých experimentálních filmů liší jako nebe a dudy. Muramasu bych popsal jako samurajskou - zenovou baldu, nebo spíš koanu. Konec je opakováním začátku, což by mohla být alegorie karmického koloběhu. ()

Reklama

Reklama