Reklama

Reklama

Odpad

  • Brazílie Trash: A Esperança Vem do Lixo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Hrdiny filmu Odpad jsou tři kluci, jejichž domovem je centrální skládka v brazilském Riu. Každý den ji prohledávají v naději, že najdou něco, co jim alespoň na chvíli zlepší život. Netuší, že už ten příští nález jejich životy nenávratně změní. Tím mimořádným nálezem, který Rafaela, Garda a Rata čeká, je peněženka, která obsahuje zdánlivě nesouvisející změť poznámek, výstřižků a jeden klíč. Když se o ni ale začne zajímat policie a nabídne jako nálezné značnou sumu, uvědomí si, že našli asi něco hodně důležitého. Rozhodnutím nevydat nález do rukou úřadům se vydají na vzrušující a dobrodružnou, ale nebezpečnou cestu, jejíž směr jim bude pomáhat určovat právě obsah peněženky. Ten totiž není standardním nepořádkem, který máme v peněžence všichni, ale důmyslným kódem, jehož rozlousknutí může jednoho vysoce postaveného člověka pořádně klepnout přes prsty. I proto policie rozjela tak usilovné pátrání. I proto jeden detektiv tak usilovně hledá Rafaela, Garda a Rata. Čím blíž jsou k rozluštění záhady, tím je nebezpečí větší. Ostatně, komu by chyběli tři kluci, kteří žijí na skládce? (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (166)

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Kino Bohumín, 4.1.2015: 1* dolů za emerický závěr. Takto to asi v Brazilii nechodí. Nicméně reálie jsou vyobrazeny dobře i drsnost onoho prostředí spolu s neuvěřitelnou mírou korupce a brutality i vůči dětem. Potěšily i zmínky o MS ve fotbale. Ono to určitě nebylo úplně košér. Film se mi líbil, až na ten závěr, i když jsem zkorumovaným padouchům samozřejmě nepřál. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Richard Curtis | Hudba: Antonio Pinto | Distribúcia: Universal | Štúdio: StudioCanal, O2 Filmes, PeaPie Films, Working Title Films | Rozpočet: ? $ | Tržby: 5,36 milióna $ | Ocenenia: Rome FF - People Choice Award (Stephen Daldry). Spolu - 1 výhra a 3 nominácie || Milo-smutný film, ktorý hrá na súcit, čo sa mu vďaka podarenej autentickosti aj celkom darí. Finálne rozuzlenie, prepletené s na prvý dojem nadprirodzenými prvkami neodpovedá v celej miere odkazu filmu, a nie je tým správnym vyvrcholením. Inak ale podarené dobrodružné drama. 68% | FullHD, THX, EN DTS | ()

Reklama

Košoun 

všechny recenze uživatele

Stephen Daldry dokázal natočit poutavý film, který se klouže na hranici kýče. Někdy tu hranici lehce překročí (hlavně v posledních minutách), ale většinou si jen tak pohrává s diváky a často si budete říkat: "Není to už moc?" Ale není. Také díky skvělým hereckým výkonům, v čele se sympatickou trojicí chlapců. Nejvíce mě ovšem zaujal netradiční záporák v podání Seltona Mella. Skvělá je atmosféra brazilského Ria, podpořená dobrou kamerou. Nejdůležitější na filmu je samozřejmě ale otevřená kritika brazilských poměrů, korupce, chudoby... Pokud si my Češi myslíme, že se máme špatně nebo nějak extrémně nespravedlivě, tak nemáme. A to věřím, že tento film nakousává tak desetinu problémů Brazílie. Kdyby nebylo pár nesrovnalostí ve scénáři (postava učitelky) a příliš kýčovitě idealizovaného závěru, tak dávám 5*. Ale rozhodně doporučuji! ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

A v tomhle městě právě pořádají olympiádu... Každopádně by film měli promítat na sociálce naší chudině, ať vidí, jak se mají dobře. U nás se probírají odpady jenom živly, kterým je zatěžko i vyřízení dávek. V Brazílii funguje na skládce celý byznys. Film má svoje kouzlo a moralizuje pouze na pozadí, protože v popředí se děje dobrodružství, jaké v českých filmech typu Na pytlácké stezce či Záhada hlavolamu nenajdete. Hlavní hrdinové sice jenom přežívají, ale nejsou ještě zkažení honbou za mamonem. Proto se mi pozitivní závěr líbil, protože jinak byl celý film špinavý, hnusný a úchylný. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Korupce, násilí, chudoba, vraždy, špína, sirotci, nijaká budoucnost, Rio. Místy naivní, místy moralizující, místy utahané. Začne to nálezem peněženky na smetišti, končí rozhazováním tak trochu jiného množství peněz chudým. V hlavní roli tři kamarádi, několik zkorumpovaných poldů a politiků, kněz, učitelka angličtiny a jedna velká dětská pohádka, které se lidé ze slumů musí tak akorát smát. Peněženka je totiž dovede ke kompromitujícím materiálům, hoši začnou rozplétat pozadí korupční sítě a režisér Stephen Daldry, který naučil Billyho Elliota skvostně baletit a který pomohl Nicole Kidman k Oscarovi, často mění tempo, dbá na vizuál i rytmickou hudbu. Atmosféra slumů je solidní, několik scén chytne, ale pořád se divák nemůže dobrat toho, proč Daldry vůbec takový film natočil a proč k němu takový scénáristický (na vtipnou romantiku) borec jako je Richard Curtis napsal takový obsah? Malí kluci, kteří před policií dokáží ututlat cokoliv a pouštějí se do nejistého dobrodružství, které je může stát kejhák, nicméně všechny trable přečkají a zaskáčou se ve sluníčkové dohře. Neokoukané prostředí a mladí herci, kteří překypují přirozeností. Nicméně ve výsledku příliš idealistické drama, které sází na až moc velkou jistotu. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (4)

  • Skládka byla z hygienických důvodů uměle vytvořena speciálně pro natáčení. (Terva)
  • Scénář byl napsán anglicky a poté pro štáb a herce přeložen do portugalštiny. (Terva)
  • Natáčelo se v Riu de Janeiru v Brazílii a ve městě Old San Juan v Puerto Ricu. (willy1)

Reklama

Reklama