Reklama

Reklama

Obscenita - Příběh Mary Whitehouseové

(TV film)
  • Česko Špína: Příběh Mary Whitehouseové (více)

Obsahy(1)

Velkou Británií se valí swingující šedesátá léta, éra převratných společenských a kulturních změn. Zastánci svobody projevu a postupného uvolňování škrobené morálky jsou nadšeni. Ne tak Mary Whitehouseová, spořádaná učitelka výtvarné výchovy z malého města, matka tří dospívajících synů a žena pevných křesťanských zásad. Mary Whitehouseová je zděšena. A jelikož je to rázná paní, rozhodne se jednat. Nenechá se odradit počátečním neúspěchem své stížnosti a společně s nejlepší přítelkyní Norou Bucklandovou zakládá petiční hnutí Kampaň za očistu TV, jejímž terčem se stává televize BBC, personifikovaná v osobě generálního ředitele Sira Hugha Carletona Greena. Ten k Mary Whitehouseové odpočátku přistupuje s opovržením a vytrvale ji odmítá uznat za partnera hodného dialogu. Mary však nemá ve zvyku se vzdávat.

Filmový portrét proslulé bojovnice proti obscenitě není v žádném případě suchopárným životopisným snímkem, ale velmi svěží podívanou, o to pikantnější, že vznikl v produkci BBC, se kterou Mary Whitehouseová svedla nejeden ostrý spor. Film s příslovečným britským nadhledem dává prostor oběma stranám, přičemž nešetří ani jednu z nich. V titulní roli exceluje Julie Waltersová, známá například jako Molly Weaslyová ze série filmů o Harrym Potterovi, které více než zdatně sekundují Alun Armstrong v roli ušlápnutého manžela Ernesta a Hugh Bonneville coby poněkud samolibý a arogantní Sir Hugh Greene.

Angličanka Mary Whitehouseová (1910 - 2001), zakladatelka Národní asociace diváků a posluchačů (National Viewers? and Listeners? Association), za svého života patřila k osobnostem, které mívají buď nekritické obdivovatele, nebo zavilé nepřátele. Svými odpůrci byla vnímána a zesměšňována jako persóna ztělesňující maloměšťáckou moralistní pruderii. Její přívrženci v ní viděli ochránkyni viktoriánských rodinných hodnot a protestantské morálky. Nicméně znali ji všichni a její životní příběh je s jistou nadsázkou příběhem poválečné proměny britské společnosti a kultury a její osoba pak ikonou ostrovní diskuse o morálních standardech mediálního obsahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Možná to bude noční hodinou, kdy jsem na tenhle film koukala, ale mně paní Whitehousová prostě příliš nenadchla. Je sice báječné, jak lpí na starých hodnotách a je ochotná za svou pravdu bojovat jako lvice, ale celé je to takové utahané. Julie Walters zřejmě tuto roli vzala jako velikou výzvu - a také právě kvůli této herečce dávám fimu tři hvězdičky. Julie a suchý britský humor - Close Up National Tv apod.) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Úsměvný film o skutečné paní Whitehouseové, která svedla mnoho let trvající boj proti vedení BBC o mravní čistotu televizního vysílání. Impozantní je zvláště to, že takový film natočila právě BBC, a to v takovém duchu, že divák po celou dobu stojí spíše na straně paní Whitehouseové, a nikoliv na straně televize. S britským humorem ovšem neodpouští ani jedné ze stran konfliktu nic, co je v jejich postojích a názorech absurdní a nepřirozené. Opravdu jsem se bavil. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem tento film zaregistroval v roce 2009, když jsem pracoval na biografii herečky Julie Walters pro tuto databázi a právě v této biografii tento film zmiňuji mezi těmi úspěšnějšími filmy v kariéře Julie Waltersové. Tehdy jsem si říkal, že by to mohla být zajímavý podívaná, a nebyl jsem daleko od pravdy. Souboj kdo s koho byl docela zajímavý, ale co bylo ještě zajímavější je to, že zatímco většinu filmu jsem fandil paní Whitehouseové, ke konci už jsem se klonil na stranu pana generálního ředitele BBC. Ono přece jen s mocí roste chuť, a když ke konci filmu už paní Whitehouseové vadí, že v nějaké písničce zazní slovo kalhotky nebo že v kreslené pohádce se k sobě zvířátka chovala neuctivě, tak jsem si nemohl pomyslet nic jiného, než že ta ženská to fakt už přehání a zjevně to nemá v hlavě v pořádku. A právě tahle nejednoznačnost v tom komu mám fandit se mi na filmu líbila nejvíce, málokdy se mi totiž během filmu stane, že na začátku fandím jiné postavě než na konci, takže to na filmu oceňuji, stejně tak jako herecké výkony. Julie Walters byla jako vždy skvělá, Hugh Bonneville byl ve své roli úžasně arogantní a Alun Armstrong nepřekonatelně uťápnutý manžel, který jen užasle zírá na manželčinu proměnu. Nicméně celkově film vnímám jako průměrný, protože zde nebylo nic navíc, z čeho bych se lidově řečeno posadil na zadek a díky čemu bych chtěl film vidět znovu, takže uděluji tři hvězdičky. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Vážený Pán riaditeľ BBC. Píšem Vám ohľadne výsledku zasadnutia mravnostnej rady nášho domovu dôchodcov, ktorý sa konal z dôvodu štvrtkového vysielania. Ako ste si mohli dovoliť zaradiť do programu zábery častí tiel, ktorých sa nedovolím dotýkať ani pri sprchovaní? Môj mentálne zaostalý desaťročný synovec z toho dostal takú depku, že dokonca odmieta podržať i nášmu pánu farárovi! Preto sme sa rozhodli založiť kampaň za to, aby televízia začala vysielať kresťansky hodnotné programy. Programy ktoré pozdvihnú ducha spoločnosti a nebudú do nás tlačiť propagandu o tom, aké sú sex, drogy a rock´n´roll dobré. Preto navrhujeme zameniť diskusie o predmanželskom sexe za program o tom, ako si to Lót incestne rozdáva zo svojimi dcérami. Inscenácie kde si kamoši sadnú na pivo zameniť za priame prenosy z omše, aby naša mládež videla, že chalstať sa dá i sám. Tiež odporúčame cenzurovať rozprávky, detské pesničky a Sex Pistols či iných antikristov rovno obesiť! S pozdravom zakomplexovaná a nepríjemná Piča Stará. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama