Reklama

Reklama

Běž domů, Ivane

(TV film)
Česko, 2010, 57 min

Režie:

Marcel Petrov

Obsahy(1)

Na začátku devadesátých let odjely z Československa desítky tisíc sovětských vojáků. Pro obyvatele mnoha měst znamenal tento odchod opravdový začátek svobodných časů.  Při okupaci 21. srpna 1968 vstoupilo na naše území okolo 20 divizí sovětské armády. Další byly připraveny v blízkosti hranic a měly přijít ve druhé vlně. Byly to tři polské divize, jedna maďarská a dva bulharské pluky.
V Televizním studiu Ostrava vznikl velký společenský dokument režiséra Marcela Petrova, dramaturga Josefa Albrechta a autora námětu a scénáře Luďka Navary. Osou filmu je střídání dvou základních příběhů: Karla Petržílky z Milovic, který za zpěv písně Běž domů, Ivane skončil ve vězení a později prakticky na okraji společnosti, a Martina Krejzy, který se potýkal se sovětskou okupací ve Vysokém Mýtě a později se stal jeho starostou. Snímek přináší výpovědi pamětníků, historiků a dalších odborníků. Výchozím místem se v něm stává právě Vysoké Mýto. Tvůrci stručně rekapitulují události roku 1968, přičemž se pak prostřednictvím obou příběhů přeneseme do roku 1990 až k odchodu ruských vojsk. Dokument mapuje i ekologické škody a rozsah poničených památek, které zde zůstaly po odchodu ruských vojáků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Na dokument jsem se podíval ze zájmu, který spustila jedna naprosto nechutná vyslechnutá historka o hygienických podmínkách v sovětských kasárnách v Bruntále (do detailů se pouštět nebudu, nehodlám uživatelům ČSFD kazit povědomí o už tak zkoušeném městě v srdci Jeseníků). Je škoda, že se Petrov a spol. více nezaměřili na všednodenní život sovětských vojáků. Bylo by to prospěšnější než dokola pouštět Petržílkovu písničku „Běž domů, Ivane“ a kroužit kolem hlav protagonistů ve zbytečných 360° záběrech. (960., 21. VII. 2014) ()

Reklama

Virusman666 

všechny recenze uživatele

Perfekteně zpracovaný dokument o nepřátelském aktu Waršavského paktu proti vlastnímu členovi - pod taktovkou ruských gumáků, a následně o jejich odsunu z naší vlasti, to co zde naši "bratři" zanechali se snad ani nemá ukazovat obyčejným lidem, které to zbytečně vytočí do běla. Za socilismu jsem skřípal zubama pokaždé, když jsem potkal rusky mluvícího ...., bohužel pár měsíců po jejich odsunu se nám tovarišči vrátili ještě z větším elánem z nás udělat dojnou krávu a můžeme skřípat zubama všichni, kteří jsme měli rádi Karlovy Vary v Českém provedení.... ()

Dannyck 

všechny recenze uživatele

Uspokojivě zpracované téma odsunu okupačních vojsk Sovětské armády z porevolučního Československa. Mluvili tu především pamětníci z obcí ve kterých se ruské posádky nacházeli, pak také organizátoři odsunu a historikové. Zarazilo mě, jaké obrovské množství techniky, vojáků a jejich rodin u nás bylo, ikdyž to bohužel není hlavní téma dokumentu. Buďme rádi že to Rusové přijali tak v klidu a bez větších problémů odjeli. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Ňikadná ňezabúdnem ....Napriek tomu by sa tejto udalosti patrilo postaviť lepší pomník než toto strohé podanie. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama